O anchetă a televiziunii norvegiene provoacă indignare: Cerşetoarele românce devin noaptea prostituate

20 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
O anchetă a televiziunii norvegiene provoacă indignare: Cerşetoarele românce devin noaptea prostituate

Politicienii norvegieni sunt revoltaţi după ce televiziunea naţională NRK a dezvăluit marţi cum mulţi dintre cerşetorii români aflaţi în Bergen, Norvegia, fac parte dintr-o reţea de crimă organizază implicată în prostituţie, furturi şi trafic de droguri. Bărbaţii români îşi etalează câştigurile obţinute pe reţele de socializare, dar cu toate acestea este puţin probabil ca cerşetoria să fie interzisă în Norvegia, relatează newsinenglish.no.

“Sunt trist pentru că văd cum sunt oamenii exploataţi”, a declarat Erlend Horn, politician de la Partidul Liberal, responsabil cu serviciile sociale din Bergen. “Sunt obligat să văd cum oamenii exploatează sistemul într-un mod în care îi transformă în suspecţi pe cei care, într-adevăr, au nevoie de ajutor”, a adăugat el.

Horn, care nu doreşte interzicerea cerşetoriei, a reacţionat astfel la ultimul episod al anchetei Brennpunkt, difuzat de NRK, în care se arată cum cerşetoarele româncele aflate ziua pe străzile din Bergen, noaptea se schimbă cu haine la modă, se prostituează şi îşi jefuiesc clienţii beţi.

Banii sunt colectaţi de bărbaţi români, filmaţi şi ei pe străzi, care conduc case în care locuiesc laolaltă 20 de conaţionali, femei şi bărbaţi. Brennpunkt a dezvăluit, totodată, cum liderii grupărilor îşi fluturau banii pe reţelele de socializare, se lăudau că fac trafic de droguri cu ajutorul cerşetorilor şi se plângeau că nu sunt suficienţi călători în autobuze pentru a le fura portofelele.

NRK a relatat joi că ancheta a provocat reacţii violente în Bergen. Unii cerşetori s-au dus la o organizaţie caritabilă pentru a-i ajuta să se întoarcă în România după ce oamenii au ţipat la ei, i-au lovit şi chiar i-au scuipat. Poliţia a anunţat că va trimite echipaje suplimentare pentru a-i proteja pe cei care cerşesc sau caută prin coşurile de gunoi. 

Oficiali din Poliţie şi asistenţi sociali din Bergen au confirmat în ancheta NRK că suspectau demult că cerşetorii români şi bulgari şi prostituatele de pe străzi fac parte din reţele de crimă organizată şi că s-au făcut unele arestări. Este însă dificilă obţinerea unor dovezi incontestabile pentru instanţă.

În ancheta Brennpunkt se estimează că 140 de persoane fac partea din reţeaua care acţionează Bergen, între care există legături apropiate. Acestea provin din judeţele Gorj şi Dolj.

Se crede că liderii unor reţele de crimă organizată sunt în spatele cerşetorilor români şi prostituatelor din Oslo, dar ancheta Brennpunkt subliniază că nu toţi cerşetorii de pe străzile norvegiene sunt implicaţi. Unii dintre ei au venit pe cont propriu în Norvegia pentru a strânge bani pe care să-i trimită familiilor de acasă. Câţiva au fost intervievaţi şi spun că se tem de grupările criminale. Doar câţiva au acceptat să vorbească în faţa camerelor, restul temându-se să nu fie recunoscuţi şi hărţuiţi. 

Premierul norvegian Erna Solberg de la Partidul Conservator şi alţi doi parlamentari de la Partidului Progresului, parteneri de guvernare, cred că a sosit timpul pentru interzicerea cerşetoriei la nivel naţional. 

“Am avut o reacţie puternică”, a declarat Solberg, după ce a văzut ancheta. “În acelaşi timp, nu este nimic nou. Am semnalat această problemă înainte de alegerile din 2013”, a adăugat ea. Premierul norvegian spune însă că în urma acestei anchete nu înseamnă că toţi cerşetorii sunt infractori, iar cerşitul e folosit în scopuri infracţionale.  

Deşi partenerii săi de guvernare sunt de acord, premierul norvegian nu se bucură de majoritate în Parlament pentru interzicerea cerşetoriei. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră