Încălzirea globală, războiul și inflația: lumea pare să fie într-o stare perpetuă de criză în acest moment. Într-un interviu pentru Der Spiegel, economistul vedetă Nouriel Roubini identifică 10 „mega-amenințări” cu care ne confruntăm și cum le facem față.
- DER SPIEGEL: Profesore Roubini, nu-ți place porecla ta „Dr. Doom”. În schimb, ai vrea să fii numit „Dr. Realist”. Dar în noua ta carte, descrii „zece mega-amenințări” care ne pun în pericol viitorul. Nu devine mult mai sumbru decât atât.
Roubini : Amenințările despre care scriu sunt reale – nimeni nu ar nega asta. Am crescut în Italia în anii 1960 și 1970. Pe atunci, nu m-am îngrijorat niciodată de un război între marile puteri sau de o iarnă nucleară, deoarece am avut o distensie între Uniunea Sovietică și Occident. Nu am auzit niciodată cuvintele schimbări climatice sau pandemie globală. Și nimeni nu s-a îngrijorat de roboții care preiau majoritatea locurilor de muncă. Am avut comerț mai liber și globalizare, am trăit în democrații stabile, chiar dacă nu erau perfecte. Datoria era foarte scăzută, populația nu era îmbătrânită, nu existau obligații nefinanțate din sistemul de pensii și de sănătate. Aceasta este lumea în care am crescut. Și acum trebuie să-mi fac griji pentru toate aceste lucruri – la fel și toți ceilalți.
- DER SPIEGEL: Dar celilalți? Sau te simți ca o voce care se plânge în pustiu?
Roubini : Am fost la Washington la reuniunea FMI. Istoricul economic Niall Ferguson a spus într-un discurs acolo că am fi norocoși dacă am avea o criză economică ca în anii 1970 – și nu un război ca în anii 1940. Consilierii de securitate națională au fost îngrijorați de implicarea NATO în războiul dintre Rusia și Ucraina și Iran și Israel pe un curs de coliziune. Și chiar în această dimineață, am citit că administrația Biden se așteaptă ca China să atace Taiwanul mai devreme decât mai târziu. Sincer, al treilea război mondial a început deja efectiv, cu siguranță în Ucraina și spațiul cibernetic.
- DER SPIEGEL: Politicienii par copleșiți de simultaneitatea multor crize majore. Ce priorități ar trebui să stabilească?
Roubini : Desigur, ei trebuie să aibă grijă de Rusia și Ucraina înainte de a avea grijă de Iran și Israel sau China. Dar factorii de decizie politică ar trebui să se gândească și la inflație și recesiuni, adică la stagflație. Zona euro este deja într-o recesiune și cred că va fi lungă și urâtă. Regatul Unit este și mai rău. Pandemia pare sub control, dar noi variante de COVID ar putea apărea în curând. Iar schimbările climatice sunt un dezastru cu încetinitorul, care se accelerează. Pentru fiecare dintre cele 10 amenințări pe care le descriu în cartea mea, vă pot da 10 exemple care se întâmplă așa cum vorbim astăzi, nu în viitorul îndepărtat. Vrei unul despre schimbările climatice?
- DER SPIEGEL: Dacă trebuie.
Roubini : În această vară, au fost secete în toată lumea, inclusiv în Statele Unite. În apropiere de Las Vegas, seceta este atât de rea încât trupurile de mafioți din anii 1950 au apărut în lacurile secate. În California, fermierii își vând acum drepturile de apă pentru că este mai profitabil decât să cultive orice. Și în Florida, nu mai poți obține asigurare pentru casele de pe coastă. Jumătate dintre americani vor trebui în cele din urmă să se mute în Midwest sau Canada. Asta e știință, nu speculații.
- DER SPIEGEL: O altă amenințare pe care o descrieți este că SUA ar putea face presiuni asupra Europei să-și limiteze relațiile de afaceri cu China pentru a nu pune în pericol prezența militară a SUA pe continent. Cât de departe suntem de acel scenariu?
Roubini : Se întâmplă deja. SUA tocmai a adoptat noi reglementări care interzic exportul de semiconductori către companiile chineze pentru IA sau calcul cuantic sau uz militar. Europenii ar dori să continue să facă afaceri cu SUA și China, dar nu va fi posibil din cauza problemelor de securitate națională. Comerț, finanțe, tehnologie, internet: totul se va împărți în două.
- DER SPIEGEL: În Germania, există o dispută în acest moment cu privire la faptul dacă părți din portul Hamburg ar trebui vândute companiei de stat chineze Cosco. Care ar fi sfatul tau?
Roubini : Trebuie să te gândești care este scopul unei astfel de înțelegeri. Germania a făcut deja o mare greșeală bazându-se pe energia din Rusia. China, desigur, nu va prelua militar porturile germane, așa cum ar putea în Asia și Africa. Dar singurul argument economic pentru acest tip de acord ar fi că am putea riposta odată ce fabricile europene vor fi confiscate în China. Altfel, nu este o idee foarte inteligentă.
- DER SPIEGEL: Avertizați că Rusia și China încearcă să construiască o alternativă la dolar și la sistemul SWIFT. Dar cele două țări au eșuat până acum.
Roubini : Nu este vorba doar despre sistemele de plată. China face înconjurul lumii vânzând tehnologii 5G subvenționate care pot fi folosite pentru spionaj. L-am întrebat pe președintele unei țări africane de ce primește tehnologia 5G din China și nu din Occident. Mi-a spus, suntem o țară mică, așa că cineva ne va spiona oricum. Atunci, aș putea la fel de bine să iau tehnologia chineză, este mai ieftină. China își crește puterea economică, financiară și comercială în multe părți ale lumii.
- DER SPIEGEL: Dar va înlocui cu adevărat yuanul chinezesc dolarul pe termen lung?
Roubini : Va dura timp, dar chinezii se pricep să gândească pe termen lung. Ei le-au sugerat saudiților să facă prețul și să taxeze pentru petrolul pe care îl vând în yuani. Și au sisteme de plată mai sofisticate decât oricine altcineva din lume. Alipay și WeChat Pay sunt folosite de un miliard de chinezi în fiecare zi pentru miliarde de tranzacții. În Paris, puteți deja cumpărături de la Louis Vuitton cu WeChat Pay.
- DER SPIEGEL: În anii 1970, am avut și o criză energetică, o inflație mare și o creștere stagnantă, așa-numita stagflație. Traim ceva asemanator acum?
Roubini : Este mai rău astăzi. Pe atunci, nu aveam atât de multe datorii publice și private ca în prezent. Dacă băncile centrale ridică acum ratele dobânzilor pentru a lupta împotriva inflației, aceasta va duce la falimentul multor companii „zombie”, bănci din umbră și instituții guvernamentale. În plus, criza petrolului a fost cauzată de câteva șocuri geopolitice atunci, sunt mai multe astăzi. Și imaginați-vă doar impactul unui atac chinezesc asupra Taiwanului, care produce 50 la sută din toți semiconductorii din lume și 80 la sută din cei de vârf. Acesta ar fi un șoc global. Astăzi depindem mai mult de semiconductori decât de petrol.
- DER SPIEGEL: Sunteți foarte critic la adresa bancherilor centrali și a politicii lor monetare laxe. Există vreo bancă centrală care înțelege bine în aceste zile?
Roubini : Sunt condamnați oricum. Fie luptă împotriva inflației cu rate de politică ridicate și provoacă o aterizare grea pentru economia reală și piețele financiare. Sau trec și clipesc, nu ridică ratele și inflația continuă să crească. Cred că Fed și BCE vor clipi – așa cum a făcut deja Banca Angliei.
- DER SPIEGEL: Pe de altă parte, ratele ridicate ale inflației pot fi de asemenea utile, deoarece pur și simplu umflă datoria.
Roubini: Da, dar fac și noi datorii mai scumpe. Pentru că atunci când inflația crește, creditorii percep dobânzi mai mari. Un exemplu: dacă inflația merge de la 2 la 6 la sută, atunci ratele obligațiunilor guvernamentale din SUA vor trebui să meargă de la 4 la 8 la sută pentru a continua să aducă același randament; iar costurile împrumuturilor private pentru creditele ipotecare și împrumuturile de afaceri vor fi și mai mari. Acest lucru îl face mult mai scump pentru multe companii, deoarece acestea trebuie să ofere dobânzi mult mai mari decât obligațiunile de stat, care sunt considerate sigure. Avem atât de multe datorii în acest moment încât așa ceva ar putea duce la un colaps economic, financiar și monetar total. Și nici măcar nu vorbim de hiperinflație ca în Republica Weimar, ci doar de inflație cu o singură cifră.
- DER SPIEGEL: Riscul primordial pe care îl descrii în cartea ta sunut schimbările climatice. Creșterea datoriilor nu este secundară în lumina posibilelor consecințe ale unei catastrofe climatice?
Roubini : Trebuie să ne facem griji pentru toate în același timp, deoarece toate aceste mega-amenințări sunt interconectate. Un exemplu: în prezent, nu există nicio modalitate de a reduce semnificativ emisiile de CO2 fără a reduce economia. Și chiar dacă 2020 a fost cea mai gravă recesiune din ultimii 60 de ani, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut doar cu 9%. Dar fără o creștere economică puternică, nu vom putea rezolva problema datoriilor. Deci, trebuie să găsim modalități de a crește fără emisii.
- DER SPIEGEL: Având în vedere toate aceste crize paralele: cum evaluați șansele ca democrația să supraviețuiască în fața unor sisteme autoritare precum China sau Rusia?
Roubini : Sunt îngrijorat. Democrațiile sunt fragile când există șocuri mari. Întotdeauna există atunci un bărbat macho care spune „Voi salva țara“ și care dă vina pe străini. Exact asta a făcut Putin cu Ucraina. Erdogan ar putea să facă același lucru cu Grecia anul viitor și să încerce să creeze o criză pentru că altfel ar putea pierde alegerile. Dacă Donald Trump candidează din nou și pierde alegerile, el ar putea chema deschis supremacistii albi să ia cu asalt Capitoliul de data aceasta. Am putea vedea violență și un adevărat război civil în SUA. În Germania, lucrurile arată relativ bine deocamdată. Dar ce se întâmplă dacă lucrurile merg prost din punct de vedere economic și oamenii votează mai mult pentru opoziția de dreapta?
- DER SPIEGEL . Ai devenit cunoscut nu numai ca profetul crizei, ci și ca un amator de petrecere. Mai ai chef de petrecere zilele astea?
Roubini : Am găzduit întotdeauna saloane de artă, cultură și carte, nu doar evenimente sociale. Și în timpul pandemiei mi-am redescoperit rădăcinile evreiești. Astăzi, prefer să invit 20 de persoane la o cină de Shabat cu o ceremonie plăcută și muzică live. Sau facem un eveniment de seară în care pun o întrebare serioasă și toată lumea trebuie să răspundă. Conversații profunde despre viață și despre lume în general, nu discuții. Ar trebui să ne bucurăm de viață, dar și să facem partea noastră pentru a salva lumea.
- DER SPIEGEL: Ce vrei să spui?
Roubini : Toate amprentele noastre de carbon sunt mult prea mari. O parte semnificativă din toate emisiile de gaze cu efect de seră provin numai din creșterea animalelor. De aceea am devenit "pescatarian" și am renunțat la carne, inclusiv la pui.
- DER SPIEGEL: Ai fost faimos pentru că ai fost pe drumuri trei sferturi din an.
Roubini : Încă călătoresc fără oprire. Dar vă spun un lucru: iubesc New York-ul. În timpul pandemiei, nu am fugit în Hamptons sau Miami ca mulți alții. Am rămas aici, am văzut demonstrațiile Black Lives Matter, m-am oferit voluntar să-i ajut pe cei fără adăpost. Am văzut zilnic disperarea multor prieteni artiști care și-au pierdut locurile de muncă și veniturile și nu și-au putut permite chiria. Și chiar dacă există un alt uragan precum Sandy în New York care ar putea duce la violență și haos, voi rămâne. Trebuie să ne confruntăm cu lumea așa cum este. Chiar dacă există o confruntare nucleară. Pentru că atunci prima bombă va cadea asupra New Yorkului și următoarea asupra Moscovei.