Noua Comisie Europeană a Ursulei Von der Leyen va include 40% femei, sub paritatea promisă

17 Sep 2024
Noua Comisie Europeană a Ursulei Von der Leyen va include 40% femei, sub paritatea promisă

Noua echipă a Ursulei Von der Leyen, care revine pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene, va include unsprezece femei din 27 de membri, sub paritatea promisă de președinte, scrie Le Figaro

Unsprezece femei și 16 bărbați. Președintele Comisiei Europene,  Ursula Von der Leyen,  și-a dezvăluit în sfârșit noua echipă de comisari, marți, 17 septembrie. Aceasta din urmă, care și-a dorit paritate în această echipă de 27 de membri, a explicat că propunerile inițiale din partea statelor membre acordau femeilor o pondere de 22%. „A fost complet inacceptabil ”, a subliniat ea, recunoscând în același timp că, în ciuda progreselor înregistrate în cursa de acasă, mai este „încă mult de lucru ”

Egalitatea „totală”.

Un subiect sensibil, italianul Raffaele Fitto, membru al guvernului suveranist de dreapta al Giorgia Meloni, obține titlul de vicepreședinte pentru Coeziune și Reforme. Stânga și centrul au avertizat însă că se opun. Lituanianul Andrius Kubilius a fost numit Comisar pentru Apărare și Spațiu, o nouă funcție creată de Ursula von der Leyen, pentru a face față amenințării rusești și războiului din Ucraina.

În 2019, Comisia Europeană plasase deja egalitatea între femei și bărbați printre prioritățile sale politice. Ursula Von der Leyen a vorbit astfel despre „nevoia de egalitate pentru toți și (...) egalitate în toate sensurile cuvântului” la preluarea mandatului. „Când vine vorba de egalitatea între bărbați și femei, Comisia va conduce prin exemplu prin formarea unui colegiu de comisari pe deplin egalitar. Până la sfârșitul mandatului meu, mă voi asigura că există o egalitate totală la toate nivelurile Comisiei la toate nivelurile de management. Nu voi accepta nimic mai puțin ”, a declarat Ursula von der Leyen în prezentarea orientărilor politice ale mandatului său 2019-2024. 

„Consolidarea angajamentului Europei față de incluziune și egalitate”

Ursula Von der Leyen și-a stabilit un nou portofoliu în 2019, precizează site-ul touteleurope.eu. Malteza Helena Dalli  a devenit astfel primul comisar european pentru egalitate. O temă inclusă până acum într-un portofoliu mai larg dedicat justiției. „Sarcina dumneavoastră în următorii cinci ani este să consolidați angajamentul Europei față de incluziune și egalitate, indiferent de sex, rasă sau origine etnică, vârstă, dizabilitate, „orientare sau credință religioasă”, îi scrisese președintele Comisiei.

Uniunea Europeană a adoptat și texte obligatorii pentru a reduce inegalitățile salariale și pentru a crește reprezentarea femeilor în consiliile de administrație. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră