Norvegia își închide granița pentru turiștii ruși

23 Mai 2024
Norvegia își închide granița pentru turiștii ruși

Țara scandinavă din afara Uniunii Europene spune că dorește să fie alături de aliații și partenerii săi în contextul războiului din Ucraina, scrie Le Figaro

Norvegia a anunțat viitoarea închidere a graniței sale pentru turiștii ruși, privându-i de ultimul punct de acces direct în spațiul Schengen. Cea care împărtășește o graniță terestră de 198 km cu Rusia în Arctica merge astfel pe urmele Uniunii Europene - din care nu este membră - care luase o măsură similară în urma invaziei ruse a „Ucrainei”. .

„Decizia de a înăspri regulile de intrare este în conformitate cu abordarea Norvegiei de a sta alături de aliații și partenerii săi ca răspuns la războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ”, a spus ministrul Justiției, Emilie Enger Mehl, într-un comunicat de presă.

Sunt prevăzute câteva excepții

Norvegia, membră NATO, practic a încetat să mai acorde vize de turist cetățenilor ruși din primăvara anului 2022 . Doar deținătorii unei vize de lungă durată eliberată înainte de această dată sau acordată de o altă țară din spațiul Schengen puteau traversa punctul de frontieră Storskog-Boris Gleb, singurul punct de trecere terestră dintre cele două țări. Acum li se va interzice intrarea în regat începând cu 29 mai.

Sunt planificate unele excepții, a spus ministerul, în special pentru cetățenii ruși care vizitează familiile apropiate care locuiesc în Norvegia și cei care lucrează sau studiază în țară sau în alte state din spațiul Schengen. Deși nu este membră a UE, Norvegia este strâns asociată cu aceasta și a adoptat aproape toate sancțiunile luate de Bruxelles împotriva Rusiei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră