Noii comisari europeni au fost dezvăluiți de Ursula von der Leyen: compromisuri de ultimă oră

17 Sep 2024
Noii comisari europeni au fost dezvăluiți de Ursula von der Leyen: compromisuri de ultimă oră

Șaisprezece bărbați și unsprezece femei vor alcătui aceasta noua echipa. Paritatea promisă de președinte nu este așadar respectată, scrie Le Figaro

Marți aceasta, președintele Comisiei Europene,  Ursula von der Leyen, și-a dezvăluit în sfârșit noua echipă de comisari, concentrată pe competitivitatea Europei. În următoarele săptămâni, comisarii vor trebui să treacă în continuare prin etapa mereu delicată a audierilor în Parlament și a unui vot al europarlamentarilor pentru a fi numiți oficial. Mai mulți parlamentari ar dori să-l înlature pe candidatul maghiar, Olivér Várhelyi, acuzat că este prea puțin atent la ceea ce spune Parlamentul European și prea aproape de pozițiile premierului Viktor Orban.

La Strasbourg, șefa executivului european și-a prezentat distribuția de comisari, câte unul pentru fiecare stat membru. Viitorul executiv european are în acest stadiu 11 femei pentru 16 bărbați, sau 40%, o cifră sub paritatea promisă. Președintele Comisiei a evidențiat o reechilibrare în cursa de acasă, dar „mai rămân lucruri de făcut ”, a fost de acord liderul german, după câteva săptămâni de controverse pe această temă.

Compromisuri de ultimă oră

În încercarea de a răspunde criticilor, patru din cele șase vicepreședinții ale Comisiei sunt acordate femeilor, în special socialistei spaniole Teresa Ribera . Acest specialist în climat, ministrul lui Pedro Sanchez , moștenește un mare portofoliu dedicat tranziției ecologice. Subiect sensibil, italianul Raffaele Fitto , membru al guvernului de extremă dreapta al Giorgiei Meloni, obține titlul de vicepreședinte, pentru coeziune și reforme. Stânga și centrul au avertizat însă că se opun.

Lituanianul Andrius Kubilius a fost numit Comisar pentru Apărare și Spațiu, o nouă funcție creată de Ursula von der Leyen, pentru a face față amenințării rusești și războiului din Ucraina. În culise, negocierile pentru poziții au fost dureroase, până în ultimul moment. Luni, influentul comisar francez ieșit  Thierry Breton a fost  cel care și-a dat demisia fulgerător, victimă a relațiilor sale execrabile cu Ursula von der Leyen. Pentru a-l înlocui, Emmanuel Macron  l-a propus pe prietenul lui apropiat, Stéphane Séjourné , discret ministru al Afacerilor Externe demisionar. Acesta obține un post de vicepreședinte executiv și un portofoliu important dedicat prosperității și strategiei industriale.

Von der Leyen îl cunoaște „foarte bine” pe Séjourné și crede că va fi un comisar excelent

Președintele Comisiei Europene a declarat că îl cunoaște „foarte bine” pe noul reprezentant al Franței ales pentru o poziție cheie de strategie industrială și că va fi un excelent comisar.

„Președintele francez (Emmanuel Macron) l-a propus pe Stéphane Séjourné ca nou candidat al Franței. Îl cunosc foarte bine pe Stéphane Séjourné” care a prezidat grupul Renew (centriști și liberali) din Parlamentul European din 2021 până în 2024, a subliniat ea. „Am lucrat foarte bine împreună și sunt convins că va fi un comisar european excelent . ”

Pentru Giorgia Meloni, Italia „își redescoperă rolul central” odată cu numirea lui Raffaele Fitto

Numirea lui Raffaele Fitto, ministrul Afacerilor Europene în guvernul de extremă dreapta al Giorgia Meloni, în funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene „confirmă rolul central recâștigat de țara noastră în cadrul UE” , s-a felicitat liderul italian pe X

„Italia revine în sfârșit ca protagonistă în Europa. Succes Raffaele, suntem siguri că îți vei îndeplini foarte bine rolul în interesul Europei și al Italiei ”, a scris Giorgi Meloni la X.

Alte stiri din Externe

Ultima oră