New York Times: Platformele de petrol și gaze din Marea Neagră devin o țintă în război

07 Sep 2023
New York Times: Platformele de petrol și gaze din Marea Neagră devin o țintă în război

Pe măsură ce Rusia și Ucraina luptă în Marea Neagră cu nave de război, nave mici și drone, în apele contestate a apărut o nouă țintă strategică: platformele de petrol și gaze, scrie New York Times

Ambele țări au declarat la sfârșitul lunii trecute că forțele lor s-au ciocnit în jurul unei platforme lângă Insula Șerpilor, în partea de nord-vest a Mării Negre. Relatările lor despre ciocnire au fost diferite și nu au putut fi verificate în mod independent. Rusia a declarat că un avion de luptă a distrus o ambarcațiune militară de mare viteză care transporta trupe ucrainene, în timp ce Ucraina a susținut că forțele sale au respins atacul, avariand avionul cu o rachetă.

Nu se știe dacă una dintre părți a ocupat platforma de petrol și gaze. Dar bătalia din 22 august a evidențiat valoarea militară a platformelor de foraj, pe măsură ce Rusia încearcă să impună o blocare de facto a porturilor Ucrainei de la Marea Neagră și pe măsură ce Ucraina vizează tot mai mult Crimeea ocupată de ruși, la mai mult de 100 de mile est de Insula Șerpilor..

Există aproximativ 10 platforme în partea de nord-vest a Mării Negre, potrivit Andriy Klymenko, redactorul șef al publicației Black Sea News. Câteva e sunt barje mobile echipate cu echipament de foraj și picioare lungi de sprijin care sunt coborâte pe fundul mării.

Platformele sunt deținute de Chernomorneftegaz, o companie de petrol și gaze cu sediul în Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o când Moscova a anexat ilegal peninsula Ucrainei în 2014. Potrivit lui Klymenko, acestea nu sunt operaționale din iunie anul trecut, când Ucraina le-a atacat pentru prima dată . .

Nemaifiind utilizate pentru foraj, platformele au căpătat o importanță strategică în război „ca baze de desfășurare, locuri de aterizare a elicopterelor și pentru a poziționa sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune”, a declarat ministerul britanic al apărării într-o actualizare de informații săptămâna trecută, menționând că luptele cresc în jurul platformelor.

Platformele pot găzdui, de asemenea, sisteme de supraveghere și recunoaștere pentru a colecta informații despre mișcările inamicului, a declarat Seth G. Jones, analist militar la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un grup de cercetare cu sediul la Washington.

„Sunt importante pentru a le folosi ca insule pentru operațiuni ofensive și defensive”, a spus Jones. „Asta le face valoroase pentru ambele părți ale acestei lupte.”

Serviciul de informații militare al Ucrainei a declarat că recenta ciocnire a avut loc în apropierea mai multor platforme la est de insula Șerpilor, cunoscute sub numele de Turnurile Boyko. Serviciul de informații a lansat un scurt videoclip care pare să arate nave de luptă lângă ceea ce The New York Times a verificat că este o platformă petrolieră în Marea Neagră.

Iulia-Sabina Joja, șefa Programului Mării Negre din cadrul grupului de cercetare al Institutului din Orientul Mijlociu, a declarat că Moscova a încercat să folosească platformele pentru a proteja Crimeea și a detecta atacurile care sosesc, în timp ce Ucraina încearcă să slăbească aceste apărări. Crimeea este o țintă principală pentru Kiev, deoarece găzduiește flota navală a Rusiei la Marea Neagră și centrele logistice care sprijină ocuparea de către Moscova a unor părți din sudul Ucrainei.

„Ucraina are tot interesul să distrugă capabilitățile militare în acea zonă”, a spus Joja.

Ciocnirile în jurul platformelor par să continue. Rybar, un influent blogger militar rus, a declarat într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram că Rusia a lovit o navă militară ucraineană de mare viteză miercurea trecută, în apropierea zăcământului de gaz Odeske, unde se află Turnurile Boyko. Contul nu a fost verificat independent, iar Ucraina nu a comentat.

Rybar a spus că Rusia ar trebui să se aștepte la mai multe atacuri ucrainene asupra platformelor, deoarece acolo ar putea fi amplasate echipamente radar și de comunicații.

Alte stiri din Externe

Ultima oră