Magnatul ucrainean Ihor Kolomoisky a fost numit suspect în anchetă pentru fraudă

02 Sep 2023
Magnatul ucrainean Ihor Kolomoisky a fost numit suspect în anchetă pentru fraudă

Principala agenție de securitate a Ucrainei l-a acuzat sâmbătă pe magnatul Ihor Kolomoisky de fraudă și spălare de bani, numindu-l pe unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri ai țării suspect într-o anchetă penală, scrie Reuters

Mișcarea împotriva lui Kolomoisky, unul dintre cei mai bogați oameni ai Ucrainei și un susținător de odinioară al președintelui Volodymyr Zelenskiy căruia i-a susținut candidatura în 2019, vine în timp ce Kievul încearcă să semnaleze progrese în timpul unei represiuni împotriva corupției din timpul războiului.

„S-a stabilit că, în perioada 2013-2020, Ihor Kolomoisky a legalizat peste jumătate de miliard de grivne (14 milioane de dolari) prin retragerea acestora în străinătate și prin utilizarea infrastructurii băncilor aflate sub controlul (lui)”, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Kolomoisky, care a negat anterior acuzațiile de fapte greșite, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

SBU a publicat imagini în aplicația de mesagerie Telegram cu un grup de detectivi la ușa casei sale, Kolomoisky primind documente și semnându-le.

Omul de afaceri, care a fost supus sancțiunilor americane din 2021, este văzut ca unul din clasa de oligarhi care au adunat bogății industriale uriașe după prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991 și au exercitat o influență politică și economică uriașă.

Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, Zelensky și echipa sa au încercat să-i taie aripile cu o legislație care impunea oligarhilor să se înregistreze și să nu participe la politică.

Războiul le-a erodat puterea, deoarece activele industriale lucrative au fost distruse în est și sud, iar canalele lor de televiziune au difuzat sub un semnal centralizat de război.

Înainte de a câștiga președinția, Zelenskiy a devenit o figură proeminentă ca actor și a jucat rolul președintelui într-o emisiune difuzată pe un canal TV deținut de Kolomoisky. El neagă că Kolomoisky a avut vreo influență asupra guvernului.

În timpul războiului, Zelenskiy a fost dornic să sublinieze represiunea Ucrainei împotriva corupției, deoarece Kievul a solicitat aderarea la Uniunea Europeană și speră să obțină zeci de miliarde de dolari pentru a ajuta la reconstruirea țării după 18 luni de război.

Guvernele occidentale nu vor dori să investească fonduri pentru a reconstrui țara dacă cred că intră în buzunarele oligarhilor.

Doi parlamentari - Yaroslav Zheleznyak și Iryna Gerashchenko - au sugerat pe Telegram că mișcarea împotriva lui Kolomoisky a avut ca scop generarea de publicitate pozitivă în rândul susținătorilor străini ai Ucrainei, precum și în rândul publicului de acasă, care s-a săturat de război și este îngrijorat de problema corupției.

Anunțul SBU de sâmbătă nu este prima mișcare care îl implică pe Kolomoisky.

În noiembrie anul trecut, statul a preluat controlul asupra acțiunilor în marile companii strategice, unele dintre ele asociate cu el, invocând legile din timpul războiului pentru a ajuta efortul de război.

La începutul acestui an, oficialii de securitate au percheziționat casa lui Kolomoisky în legătură cu o anchetă separată privind delapidarea și evaziunea fiscală la cele două mari companii petroliere din țară, care erau parțial deținute de omul de afaceri.

Kolomoisky este fostul proprietar al băncii ucrainene PrivatBank, care a fost naționalizată la sfârșitul anului 2016, ca parte a unei curățări majore a sistemului bancar.

El deține o serie de active în sectorul energetic, bancar și în alte domenii, inclusiv unul dintre cele mai influente canale de televiziune din Ucraina.

Statele Unite au impus sancțiuni lui Kolomoisky în 2021 „din cauza implicării sale într-o corupție semnificativă”. Autoritățile americane au susținut, de asemenea, că Kolomoisky și un partener de afaceri au spălat fonduri furate prin intermediul Statelor Unite. Kolomoisky a negat orice faptă greșită. (1 USD = 36,5686 grivne)

Alte stiri din Externe

Ultima oră