Lumea începe să reacționeze la taxele impuse de Trump, riscând o escaladare a conflictului comercial

04 Apr 2025
Lumea începe să reacționeze la taxele impuse de Trump, riscând o escaladare a conflictului comercial

Principalii parteneri comerciali ai Statelor Unite au promis joi măsuri de retorsiune împotriva noilor taxe impuse de președintele Donald Trump, scrie Politico

Casa Albă a avertizat alte țări să nu riposteze, însă mulți dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai SUA nu par dispuși să asculte. Liderii mondiali încă analizau joi complexul regim tarifar anunțat de Trump, iar puțini erau pregătiți să prezinte măsuri concrete de represalii. Totuși, mai multe guverne au promis că vor reacționa, ridicând spectrul unui război comercial în escaladare, care ar putea afecta grav economia globală.

„Finalizăm deja primul pachet de contramăsuri ca răspuns la taxele impuse oțelului și pregătim noi măsuri pentru a ne proteja interesele și companiile, în cazul în care negocierile eșuează”, a declarat joi dimineață președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Samarkand, Uzbekistan, unde participa la un summit.

Uniunea Europeană se numără printre zecile de țări care vor fi afectate de o taxă vamală suplimentară de 20% pe lângă taxa generala de 10%, care va fi aplicat tuturor importurilor în SUA începând cu 5 aprilie. Partenerii comerciali asiatici sunt afectați și mai sever: China va fi supusă unei taxe de 34%, India de 26%, Coreea de Sud de 25%, iar Japonia de 24%.

Într-un interviu acordat miercuri seară postului Fox News, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a transmis un avertisment țărilor vizate: „Nu ripostați. Acceptați situația. Pentru că, dacă ripostați, urmează escaladarea. Dacă nu ripostați, acesta este punctul maxim.”

China, a doua cea mai mare economie a lumii, a anunțat că va lua măsuri de retorsiune, deși declarația guvernului nu a oferit detalii precise.

„Aceasta este o încălcare gravă a regulilor OMC și subminează sistemul multilateral de comerț bazat pe reguli”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Guo Jiakun. „China respinge ferm această decizie și va lua toate măsurile necesare pentru a-și apăra drepturile și interesele legitime.”

Vietnamul, afectat de o taxă vamală de 46%, a înființat o „echipă de reacție rapidă” pentru a analiza impactul și a consulta actorii economici implicați.

Pe de altă parte, alte state au adoptat o poziție mai prudentă. Marea Britanie, care a primit cea mai mica taxa de 10%, a decis să nu impună măsuri de retorsiune, invocând negocierile în desfășurare dintre premierul Keir Starmer și Casa Albă pentru un parteneriat economic și tehnologic. Japonia, un alt partener comercial major, a exprimat dezamăgire, dar a anunțat că va încerca să obțină o excepție de la noile taxe.

Mexicul și Canada au fost în mare parte scutite de noile taxeimpuse miercuri, Casa Albă precizând că acestea vor rămâne sub un regim tarifar de 25% doar pentru mărfurile care nu respectă acordul comercial USMCA, negociat de Trump.

Într-o conferință de presă, președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a atribuit această excepție relației sale cu Trump. Spre deosebire de alți lideri, ea a adoptat o atitudine rezervată față de taxele americane anterioare, evitând măsuri dure de retorsiune și optând pentru negocieri. Totuși, Sheinbaum a anunțat că va prezenta un „pachet economic” pentru a proteja economia Mexicului.

În schimb, premierul canadian Mark Carney a condamnat atât taxa de 25% impusa în luna precedentă, cât și noile taxe pe automobile. Joi dimineață, într-o conferință de presă la Ottawa, Carney a anunțat că Canada va impune o taxă de 25% asupra tuturor automobilelor importate din SUA.

„Aceasta este o tragedie. Este, de asemenea, noua realitate. Trebuie să răspundem cu determinare și fermitate. Suntem o țară liberă, suverană și ambițioasă”, a declarat Carney, care se pregătește pentru alegerile parlamentare din această lună.

Alte stiri din Externe

Ultima oră