Joe Biden spune că „are” cancer datorită industriei petroliere – dar Casa Albă dezminte

21 Iul 2022
Joe Biden spune că „are” cancer datorită industriei petroliere – dar Casa Albă dezminte

Președintele Biden a declarat miercuri că are cancer, forțând biroul de presă de la Casa Albă să clarifice rapid că se referea la tratamentul pentru cancerul de piele pe care l-a avut înainte de a prelua mandatul anul trecut, scrie NewYorkPost

Remarca a părut inițial a fi un anunț uimitor privind sănătatea președintelui  în timpul unui discurs despre încălzirea globală, în care a descris emisiile de la rafinăriile de petrol din apropierea casei sale din copilărie din Claymont, Delaware.

„De aceea, eu și al naibii de mulți alți oameni cu care am crescut avem cancer și de ce pentru cea mai lungă perioadă de timp Delaware a avut cea mai mare rată de cancer din țară”, a spus Biden.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, a trimis The Post la un tweet al editorialistului de la Washington Post, Glenn Kessler, care a remarcat că Biden avea „cancer de piele fără melanom” înainte de a-și prelua funcția. 

Nu este clar de ce Biden a ales să folosească timpul prezent pentru a descrie experiența sa cu cancerul.

Cancerul de piele este extrem de frecvent, în special în rândul adulților în vârstă care nu au purtat protecție solară în tinerețe și, în general, nu pune viața în pericol.

Medicul lui Biden, dr. Kevin O'Connor, a emis anul trecut un raport de sănătate care nu s-a referit la președinte ca suferind de vreun cancer actual.

Raportul lui O'Connor   atribuie cancerul de piele al lui Biden timpul petrecut la soare, mai degrabă decât rezultatul expunerii de către industria combustibililor fosili.

„Este bine stabilit că președintele Biden a petrecut mult timp la soare în tinerețe”, a scris O'Connor despre pacientul său, fost salvamar la piscină.

„Înainte de a-și începe președinția, i-au fost îndepărtate mai multe cancere de piele localizate, non-melanom, prin intervenția chirurgicală Mohs. Aceste leziuni au fost excizate complet, cu margini clare”, a scris medicul.

Dar O'Connor a mai remarcat că „nu există zone suspecte pentru cancer de piele în acest moment”.

Președintele a spus că are cancer în timp ce vorbea în apropierea unei foste centrale electrice pe cărbune care este transformată pentru a sprijini parcuri eoliene offshore din Somerset, Massachusetts.

Biden, în vârstă de 79 de ani, este cel mai în vârstă președinte al SUA și acuitatea sa mentală este adesea o chestiune de dezbatere publică.

El spune, totuși, că intenționează să se prezinte pentru un al doilea mandat, cu excepția stării de sănătate în 2024, iar criticii săi notează că se luptă de ani de zile cu gafe sau remarci inexacte.

Alte stiri din Externe

Ultima oră