Joe Biden și Hunter Biden l-ar fi „constrâns” pe directorul general al Burisma să le plătească câteva milioane pentru a ajuta la demiterea unui procuror din Ucraina

21 Iul 2023
Joe Biden și Hunter Biden l-ar fi „constrâns” pe directorul general al Burisma să le plătească câteva milioane pentru a ajuta la demiterea unui procuror din Ucraina

Joe Biden și Hunter Biden l-ar fi „constrâns” pe directorul general al Burisma, Mykola Zlochevsky, să le plătească milioane de dolari în schimbul ajutorului lor pentru a îl demite pe procurorul ucrainean care investiga compania, conform acuzațiilor conținute într-un document neclasificat al FBI publicat joi de senatorul de Iowa Chuck Grassley, scrie FoxNews

Grassley a spus că a publicat documentul, care descrie o presupusă schemă de luare de mită în care era implicat vicepreședintele de atunci Biden și un director de afaceri ucrainean, astfel încât poporul american să poată „să citească singur acest document fără filtrul politicienilor sau birocraților”. 

Documentul în cauză este un formular FD-1023 generat de FBI, pe care Grassley l-a obținutde la Departamentul de Justiție, potrivit biroului senatorului. 

Acest formular D-1023 – un document de raportare confidențial de la o sursă umană (CHS) – contine interviul FBI cu o sursă confidențială „foarte credibilă” care a detaliat mai multe întâlniri și conversații pe care le-a avut cu un director executiv al companiei ucrainene de gaze naturale Burisma Holdings de-a lungul mai multor ani, începând cu 2015. Hunter Biden, la acea vreme, făcea parte din consiliul de conducere al Burisma.

Documentul include informații noi, inclusiv identitatea directorului de afaceri – CEO-ul Burisma, Zlochevsky – și acuzațiile conform cărora a fost „constrâns” să plătească milioane de dolari lui Joe Biden și Hunter Biden pentru a demite un procuror ucrainean care investigha firma sa. 

În formular, Zlochevsky spune sursei că are „multe mesaje text și „înregistrări” care arată că a fost forțat să facă astfel de plăți” către cei doi Biden.

Biden a recunoscut că, atunci când era vicepreședinte, a făcut presiuni pe Ucraina să-l demită pe procurorul Viktor Shokin. La acea vreme, Shokin investiga Burisma Holdings, iar la acea vreme, Hunter avea un rol foarte profitabil în consiliu, primind mii de dolari pe lună. Vicepreședintele de atunci a amenințat că va reține un ajutor critic de 1 miliard de dolari SUA dacă Shokin nu va fi concediat.

Aliații lui Biden susțin că vicepreședintele de atunci a insistat pentru concedierea lui Shokin din cauza îngrijorărilor că procurorul ucrainean ar fi protejat corupția și spun că concedierea lui, la acea vreme, era poziția politică a SUA și a comunității internaționale.

Documentul neclasificat este datat 30 iunie 2020 și spune că contactul cu sursa a fost „telefonic”.

Sursa a raportat FBI că „la sfârșitul anului 2015 sau 2016, în timpul Administrației Obama/Biden, a fost prezentat pentru prima dată oficialilor de la Burisma Holdings din Ucraina prin intermediul lui Oleksandr Ostapenko”. Formularul reflectă faptul că există un FD-1023 suplimentar care detaliază informații aduse de sursă din 2 ianuarie 2018.

„Sursa FBI și Ostapenko au călătorit în Ucraina și s-au dus la biroul lui Burisma... scopul întâlnirii a fost de a discuta despre interesul Burisma de a cumpăra o afacere de petrol și gaze din SUA, în scopul fuziunii acesteia cu Burisma în scopul efectuării unei IPO în SUA”, se arată în formular. „Burisma a fost dispus să cumpere o entitate cu sediul în SUA pentru 20-30 de milioane de dolari.”

Formularul precizează că sursa a participat la acea întâlnire, precum și directorul financiar al Burisma Vadim Pojarski și Karina Zlochevsky, fiica CEO-ului și fondatorului Mykola Zlochevsky.

Hunter Biden și asociații săi de afaceri au avut multe contacte cu Pojarskii [Pozharsky] cu privire la rolul său în consiliul companiei.

„În timpul ședinței, Pojarskii a întrebat sursa dacă cunoștea consiliul de administrație al lui Burisma. CHS a răspuns „nu”, iar Pojarski a sfătuit ca membrii consiliului să-i includă pe: 1) fostul președinte sau prim-ministru al Poloniei; și 2) fiul lui Joe Biden, Hunter Biden.

„Pojarskii a spus că Burisma l-a angajat pe fostul președinte sau prim-ministru al Poloniei pentru a-și valorifica contactele din Europa pentru posibile tranzacții cu petrol și gaze”, se arată în formular.

Burisma a spus că l-au angajat pe Hunter Biden „pentru a ne proteja, prin tatăl său, de tot felul de probleme”.

Sursa a întrebat de ce Burisma avea nevoie de asistența lui în ceea ce privește fuziunea companiei cu sediul în SUA, când Biden era în consiliul lor de administrație, la care Pojarskii a răspuns: „Hunter Biden nu era inteligent și doreau să obțină un consilier suplimentar”.

Formularul vorbeste si despre o întâlnire care a avut loc două luni mai târziu. Sursa s-a întâlnit cu Mykola Zlochevsky la Viena, Austria, în fața unei cafenele, împreună cu Ostapenko.

„Sursa și-a amintit că această întâlnire a avut loc în perioada în care Joe Biden a făcut o declarație publică despre (fostul) procuror general ucrainean, Viktor Shokin, ca fiind corupt și că ar trebui să fie concediat/demis din funcție”, se arată în formular. „Sursa  i-a spus lui Zlochevsky că, din cauza anchetei lui Shokin asupra Burisma, care a fost făcută publică în acest moment, aceasta va avea un impact negativ substanțial asupra viitoarei IPO a Burisma în Statele Unite”. 

„Zlochevsky a răspuns ceva în sensul: „Nu vă faceți griji, Hunter se va ocupa de aceste probleme prin tatăl său”, se arată în formular, adăugând că sursa „nu a mai pus întrebări despre ce înseamnă asta în mod specific”. 

Zlochevsky a continuat spunând: „Hunter Biden l-a sfătuit pe Burisma că ar putea strânge mult mai mult capital dacă Burisma ar cumpăra o afacere mai mare din SUA, care are deja o istorie în sectorul petrolului și gazelor din SUA”. Sursa a spus că Zlochevsky a menționat o afacere în Texas.

„Sursa l-a sfătuit pe Zlochevsky că ar fi problematic să strângă capital în SUA, având în vedere ancheta lui Shokin asupra Burisma, deoarece nimeni din SUA nu ar investi într-o companie care a făcut obiectul unei anchete penale”, se arată în formular.

„Sursa a sugerat că ar fi cel mai bine ca Burisma să litigă pur și simplu chestiunea în Ucraina și să plătească unui avocat 50.000 de dolari”, se arată în formular, dar Zlochevsky a spus că Burisma „probabil că va pierde procesul pentru că nu ar putea demonstra că Burisma este nevinovat”.

„Zlochevsky a râs și de suma de 50.000 de dolari (nu din cauza sumelor mici, ci pentru că numărul conține un „5”) și a spus că „costă 5 (milioane) să plătești un Biden și 5 (milioane) unui alt Biden”. 

„Sursa a remarcat că în acest moment, nu era clar dacă aceste presupuse plăți au fost deja efectuate”, se arată în formular.

Dar formularul precizează că sursa i-a spus lui Zlochevsky că „orice astfel de plăți către Biden ar complica lucrurile, iar Burisma ar trebui să angajeze „niște consilieri normali americani în domeniul petrolului și gazelor”, deoarece cei doi Biden nu au experiență în sectorul de afaceri”.

„Zlochevsky a comentat că, deși Hunter Biden „a fost prost, iar câinele lui [Zlochevsky] a fost mai deștept”, Zlochevsky trebuia să-l țină pe Hunter Biden [pe consiliu] „deci totul va fi în regulă”, se arată în formular.

Sursa a continuat să întrebe „dacă Hunter Biden sau Joe Biden i-au spus lui Zlochevsky că ar trebui să-l rețină pe Hunter”.

„Zlochevski a răspuns: „Amândoi au făcut-o”.

Sursa s-a retras spunând că aceasta a fost o „greșeală” și că Zlochevsky „ar trebui să-l concedieze pe Hunter Biden și să se ocupe direct de ancheta lui Shokin, astfel încât chestiunea” să rămână o problemă în Ucraina și să nu „se transforme într-o chestiune internațională”, la care Zlochevsky a subliniat să nu-și facă griji și „aceasta treabă oricum va dispărea”.

„Sursa a răspuns că, în ciuda investigației lui Shokin, a fost o decizie proastă pentru Burisma să cheltuiască 20-30 de milioane de dolari pentru a cumpăra o afacere din SUA și că el nu a vrut să fie implicat în problema Biden”, se arată în formular.

„Zlochevsky a răspuns că apreciază sfatul sursei, dar că „este prea târziu să-și schimbe decizia”.

„Sursa a înțeles că acest lucru înseamnă că Zlochevsky îi plătise deja pe cei doi Biden, probabil pentru „a rezolva cu Shokin”, se arată în document.

„Este remarcabil că republicanii din Congres, în nerăbdarea lor de a merge după președintele Biden, indiferent de adevăr, continuă să susțină afirmații care au fost dezmințite de ani de zile și pe care ei înșiși le-au avertizat să le accepte „cu un sâmbure de sare”, pentru că ar putea fi „inventate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Ian Sams. „Se pare că aceste afirmații au fost analizate de către Departamentul de Justiție Trump, un procuror american numit de Trump și un proces complet de demitere a fostului președinte care s-a concentrat pe aceste probleme și, din nou și din nou, s-a constatat că nu au credibilitate. Este clar că republicanii din Congres sunt gata să joace politică nerușinată și necinstită și refuză să lase adevărul.

FBI a declarat într-o declarație că publicarea documentului 1023 riscă siguranța unei surse confidențiale:

„De-a lungul angajamentelor FBI cu Congresul, am fost ghidați de obligația noastră de a proteja siguranța fizică a surselor umane confidențiale și integritatea investigațiilor sensibile. Am explicat în mod repetat Congresului, prin corespondență și în briefing-uri, cât de critic este să păstrăm confidențialitatea acestei surse de informații și integritatea investigațiilor”.

Între timp, formularul vorbeste despre un „apel telefonic 2016/2017” pe care sursa l-a avut cu Zlochevsky după alegerile prezidențiale din 2016. Zlochevsky a spus că „nu este fericit că Trump a câștigat alegerile”.

„Sursa l-a întrebat pe Zlochevsky dacă este îngrijorat de implicarea lui Burisma cu Bidens”, se arată în formular. „Zlochevsky a declarat că nu vrea să-i plătească pe Biden și a fost „împins să-i plătească””. 

Sursa i-a explicat agentului FBI luând notițe din conversația sa că termenul rusesc folosit de Zlochevsky pentru a explica plățile era „poluchili”. Formularul afirmă că „se traduce literal prin; „am primit” sau „am primit”, dar este folosit și în „argoul criminal rusesc pentru a fi „forțat sau constrâns să plătească”.

În acest moment, Shokin fusese deja concediat. Zlochevsky a spus că „nimeni nu ar afla despre relațiile sale financiare cu Bidens”.

„Sursa a declarat apoi: „Sper că ai ceva de rezervă (dovadă) pentru cuvintele tale (și anume, că Zlochevsky a fost „forțat” să-i plătească pe Bidens).”

„Zlochevsky a răspuns că are multe mesaje text și „înregistrări” care arată că a fost forțat să facă astfel de plăți”, se arată în formular. „Sursa i-a spus lui Zlochevsky că ar trebui să se asigure că ar trebui să păstreze acele înregistrări”.

Formularul trece apoi la un apel telefonic din 2019 între sursă și Ostapenko, în care au discutat „diverse chestiuni de afaceri” fără legătură cu Burisma.

„În timpul apelului, Zlochevsky a întrebat Sursa și/sau Ostapenko dacă au citit știrile recente despre investigațiile asupra lui Biden și Burisma, iar Zlochevsky a întrebat în glumă dacă CHS este un „oracol” (datorită sfaturilor anterioare ale CHS că Zlochevsky nu ar trebui să-i plătească pe cei doi Biden și, în schimb, să angajeze acuzațiile care îl privesc pe Shokin).

„Sursa a menționat că Zlochevsky ar putea avea dificultăți în a explica transferurile bancare suspecte care ar putea evidenția orice plăți (ilicite) către Biden”, se arată în formular. „Zlochevsky a răspuns că nu a trimis niciun fond direct pentru „Big Guy” (care sursa a înțeles că este o referire la Joe Biden).

Formularul spune că sursa l-a întrebat pe Zlochevsky câte companii și conturi bancare controlează, la care el a răspuns că „le va lua (investigatorilor) 10 ani pentru a găsi înregistrările (adică plăți ilicite către Joe Biden).

În timp ce sursa a detaliat conversațiile cu Zlochevsky, acesta a mai spus pentru FBI că „este foarte obișnuit ca oamenii de afaceri din țările post-sovietice să se laude sau să se arate” și a spus că este „extrem de obișnuit ca întreprinderile din Rusia și Ucraina să facă plăți de „mită” către diverși oficiali guvernamentali”.

În ceea ce privește înregistrările și mesajele text ale conversațiilor cu Biden, sursa a spus că Zlochevsky a spus că are „un total de 17 înregistrări” care îi implică pe Biden; „două dintre înregistrări l-au inclus pe Joe Biden, iar restul de 15 înregistrări l-au inclus doar pe Hunter Biden”.

Sursa a spus că acele înregistrări „demonstrează că Zlochevsky a fost forțat cumva să-i plătească pe cei doi Biden pentru a se asigura că” Shokin a fost concediat.

Sursa a spus că Zlochevsky deținea, de asemenea, „două documente (pe care sursa le înțelegea a fi extrase de transfer bancar, înregistrări bancare etc.), care dovedesc că au fost efectuate anumite plăți către Biden, probabil în schimbul concedierii lui Shokin”. 

„În cea mai mare parte a unui an, am împins Departamentul de Justiție și FBI să ofere detalii despre gestionarea acuzațiilor foarte importante din partea unui informator de încredere al FBI, care îl implica pe vicepreședintele de atunci Biden într-o schemă criminală de mită”, a spus Grassley. "În timp ce FBI a căutat să ascundă și să redacteze, poporul american poate acum să citească acest document fără filtrul politicienilor sau al birocraților, datorită denunțatorilor curajoși și eroici. Ce au făcut Departamentul de Justiție și FBI cu informațiile detaliate din document? Și de ce au încercat să le ascundă Congresului și poporului american atât de mult timp?"

Grassley a adăugat: „Departamentul de Justiție și FBI nu au reușit să se clarifice, dar eu și președintele Comer intenționăm să aflăm”. 

Comer a citat FBI-ul să predea documentul neredactat Congresului. FBI nu s-a conformat, ci, în schimb, a făcut măsuri pentru a le permite parlamentarilor să examineze documentul într-un cadru sigur luna trecută. 

„Registrul de mită Biden al FBI urmărește îndeaproape dovezile descoperite de ancheta de trafic de influență a familiei Biden a Comitetului de Supraveghere”, a declarat James Comer, președintele Comisiei pentru Supraveghere și Responsabilitate a Camerei Camerei. „În dosarul FBI, directorul Burisma susține că nu l-a plătit direct pe „tipul cel mare”, ci că a folosit mai multe conturi bancare pentru a ascunde banii. Asta seamănă foarte mult cu modul în care desfășoară afacerile Biden: folosind mai multe conturi bancare pentru a ascunde sursa și suma totală a banilor”. 

„La audierea noastră cu avertizorii IRS, ei au mărturisit că nu au văzut sau auzit niciodată despre acest dosar în timpul anchetei penale Biden, în ciuda faptului că aveau dovezi potențial de coroborare. Având în vedere comportamentul inadecvat și politizarea de la Departamentul de Justiție, poporul american trebuie să poată citi acest dosar pentru ei înșiși. Îi mulțumesc senatorului Grassley pentru transparența acordată poporului american atât de necesar.” a adăugat Come.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră