Într-o Franță care nu a fost niciodată atât de la dreapta, Emmanuel Macron va numi un guvern de stânga

08 Iul 2024
Într-o Franță care nu a fost niciodată atât de la dreapta, Emmanuel Macron va numi un guvern de stânga

"Barajul republican” ridicat în grabă pentru a bloca calea partidului lui Marine Le Pen a funcționat atât de bine, încât este Noul Front Popular, această alianță a partidelor de stânga, care a iesit pe primul loc la aceste alegeri legislative! Rezultat: într-o Franță care nu a fost niciodată atât de dreapta – alegerile europene și primul tur al alegerilor legislative au demonstrat din plin acest lucru – Emmanuel Macron va compune guvernul la stâng, scrie un editorial Le Figaro

Pentru Rassemblement National, este un eșec grav, pe care progresul său în unele locuri nu este suficient pentru a-l șterge. Era la porțile puterii, câștigase în mare măsură ultimele două alegeri; combinându-și voturile împotriva lui, în ciuda divergențelor de opinii, francezii, care s-au mobilizat masiv, au spus nu. Acest partid poate reuni o treime din alegători, temele sale se pot impune în opinia publică, dar continuă să alimenteze teama și neîncrederea.

Consecință: stânga câstigă . În seara primului tur, foarte puțini au crezut asta. Strategii lui Macron, cu primul ministru Gabriel Attal în frunte, au explicat doct ca nu există niciun risc în a vota Frontul Popular, care nu poate câștiga! Rezultat: într-o Franță care nu a fost niciodată atât de dreapta – alegerile europene și primul tur al alegerilor legislative au demonstrat din plin acest lucru – Emmanuel Macron va compune guvernul la stânga.

Președintele se poate bucura că și-a câștigat pentru a treia oară meciul împotriva lui Marine Le Pen. Chiar dacă pierde zeci de deputați, tabăra lui rezistă mult mai bine decât se aștepta. Dar această victorie de o noapte nu ar trebui să ne facă să uităm haosul care iese la iveală. „ Clarificarea pe care a cerut-o scufundă Franța și, fără îndoială, pentru o lungă perioadă de timp, în cea mai mare confuzie. Măsurată în ceea ce privește consecințele ei, decizia sa, născută dintr-o rană narcisică pe care întreaga țară este chemată să o repare, rămâne o nebunie pură pentru care, în fața Istoriei, va purta responsabilitatea.

Pentru că rezultatele sunt acolo: Adunarea Națională, mâine, va fi mai neguvernabilă decât ieri. Emmanuel Macron a pierdut majoritatea relativă. Condamnat să caute o coaliție, el scapă doar de încercarea coabitării cu Jordan Bardella pentru a trece la cea al coabitării cu un bloc de stânga în care grupul lui Jean-Luc Mélenchon ia partea leului.

Va fi nevoit să cedeze frâiele puterii unui personaj ales de extremistul de stânga Jean-Luc Mélenchon? Ar fi o catastrofă politică pentru el și un dezastru pentru țară. Va reuși, împotriva lui Jean-Luc Mélenchon, să compună o mare majoritate cu socialiștii și ecologistii la guvernare? În orice caz, ar trebui să plătească prețul: împreună, socialiștii și ecologiștii cer deja abrogarea reformei pensiilor, revenirea impozitului pe avere și suspendarea legii imigrației. 

Atenție la șoc în schimb! În această pauză democratică fierbinte deja furia alegătorilor RN care simt că li s-au furat alegerile, dar și frustrarea acestor francezi de centru și dreapta ostili Marinei Le Pen care nu se simt însa socialisti  …

Pe acest câmp de ruine în care RN-ul pare a fi un impas, unde „clarificarea” macronistă duce în cele din urmă spre stânga, rezistența bună a dreptei este bogată în lecții. Le deschide o perspectivă celor care nu sunt mulțumiți de niciunul.

Un lucru este cert: Franța se instalează, și de mult timp, într-o perioadă de instabilitate politică de care Republica a V-a părea să o protejeze.

Alte stiri din Externe

Ultima oră