În Germania, nudismul este din ce în ce mai atrăgător pentru noile generații

06 Aug 2022
În Germania, nudismul este din ce în ce mai atrăgător pentru noile generații

În Germania, FKK, „cultura corpului liber“, este o instituție încă de la începutul secolului al XX-lea. În timp ce această tradiție părea pierdută în ultimii treizeci de ani, naturismul revine puternic datorită o nouă generație de adepți, scrie France24

În parcurile mari ale orașului, lângă lacuri sau pe plajele Mării Baltice, bărbații și femeile în ținutele lui Adam și Eva sunt omniprezente în Germania. Se estimează că aproape unul din cinci germani practică în mod regulat naturismul, o tradiție adânc înrădăcinată printre generațiile mai în vârsta.

Dar, în timp ce această cultură a corpului liber a avut tendința să se piardă în ultimele decenii, ea este din nou la modă în țară, mai ales în rândul celor mai tineri care vor să iasă din normele sociale și canoanele frumuseții transmise de rețelele de socializare. . 

Trei litere care permit tuturor să se dezbrace: FKK

Germania are o toleranță și, în unele cazuri, o plăcere pentru a fi „fără textile”. Fie că este vorba despre una dintre sutele de stațiuni balneare și wellness ale țării, parcuri sau lacuri, mulți cetățeni de aici sunt cunoscuți pentru că nu au nicio reținere în a se dezbraca.

O scurtă istorie a unei mișcări

Prima organizație FKK a țării a fost creată în 1898, iar ideea, legată de urmărirea sănătății bune, s-a răspândit rapid, mai ales în jurul Berlinului, al Mării Nordului și al Mării Baltice.

„Chiar și la începutul secolului a existat această mișcare de departe de orașe”, spune Staiger. „A făcut parte dintr-o mișcare mai largă legată de a nu avea corpul constrâns de lucruri precum corsetele și de a-l lăsa să respire.”

Mai degrabă decât sexualizarea corpului, mișcarea naturistă a vizat sănătate, precum și eliberarea oamenilor de rușine, inegalități sociale și de mediile de viață nesănătoase din orașele aglomerate ale industrializării timpurii.

La acea vreme existau zeci de reviste si filme dedicate culturii FKK.

FKK a fost inițial interzis de naziști în perioada războiului, dar practica a revenit curând. Staiger spune că s-ar putea argumenta că partidul a adoptat cultura în anumite moduri prin obsesia lor pentru corpuri.

„În momentul în care au apărut cartea lui Hans Suren Mensch und Sonne (1936) și filmul de propagandă al lui Leni Riefenstahl, Olympia (1938), nudismul a devenit încorporat – cel puțin într-o oarecare măsură – în ideologia rasială a naziștilor”, spune ea.

Cultura FKK a persistat după război și, deși a existat atât în ​​Germania de Est, cât și în Germania de Vest, a căpătat un nou sens în Est, unde a devenit un simbol pentru ca oamenii să scape de un stat represiv.

„Cultura FKK are o tradiție lungă în Germania”, spune Gysi. "Parțial, a avut legături și cu mișcarea muncitorească. În RDG (Republica Democrată Germană), plajele FKK de la Marea Baltică erau norma."

Gysi spune că nu existau plaje separate pentru nuduri - toți, fie că au ales să poarte îmbrăcăminte sau nu - s-au îmbăiat împreună. „Acest mod de a trata nuditatea s-a pierdut după reunificarea țării”, adaugă el., scrie DW

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră