Harvard este desemnată cea mai proastă școală privind libertatea de exprimare – cu zero puncte din 100 posibile

06 Sep 2023
Harvard este desemnată cea mai proastă școală privind libertatea de exprimare – cu zero puncte din 100 posibile

Universitatea Harvard este oficial cea mai proastă școală pentru libertatea de exprimare în anul 2023, scrie NewYorkPost.

Fundația pentru Drepturile Individuale în Educație (FIRE) și-a publicat miercuri clasamentul anual al Universităților americane cu privire la libertatea de exprimare numind „abisală” starea acesteia la cele mai bune Universității din Statele Unite (Ivy League) .

„Nu sunt total surprins”, a declarat Sean Stevens, director de sondaje și analize la FIRE, pentru The Post. „Am făcut aceste clasamente de ani de zile, iar Harvard este în mod constant aproape de ultimul loc.”

În ciuda faptului că este cea mai apreciată instituție academică din țară, Harvard a primit un clasament de 0,00 puncte pe o scară de 100 de puncte - cu 11 puncte mai putin decât penultima școală.

FIRE spune că scorul mic a fost „generos”, având în vedere că scorul real al Harvard a fost de -10,69, conform calculelor lor.

Scorul Harvard a fost redus de faptul că nouă profesori și cercetători de la Harvard s-au confruntat cu apeluri pentru a fi pedepsiți sau concediați pe baza a ceea ce au spus sau scris - și șapte dintre cei nouă au fost penalizați profesional.

„M-am gândit că ar fi aproape imposibil ca o școală să scadă sub zero, dar au fost atât de multe sancțiuni pentru academicieni”, a spus Stevens.

Scorul este calculat pe baza unor factori, inclusiv cât de puternice sunt politicile școlii în favoarea libertății de exprimare și câți profesori, studenți și vorbitori din campus au fost vizați de autorități pentru discursul lor.

Se aplică bonusuri dacă administratorii școlii susțin drepturile celor a căror libertate de exprimare a fost amenințată.

Clasamentele iau în considerare și sentimentul studenților cu privire la libertatea de exprimare, bazat pe sondajele FIRE realizate în parteneriat cu firma de cercetare College Pulse.

Ultimul loc al Universității Harvard vine în ciuda faptului că peste 100 dintre profesorii săi s-au unit la începutul acestui an pentru a forma un Consiliu pentru Libertatea Academică pentru a apăra ancheta deschisă în campus.

„Suntem într-o perioadă de criză în acest moment”, a declarat Janet Halley, profesor la Harvard Law School și membru al Consiliului, pentru The Post în aprilie. „Mulți, mulți oameni sunt amenințați cu – și de fapt supuși – proceselor disciplinare pentru exercitarea libertății de exprimare și a libertății academice.”

Pe penultimul loc pe listă a fost Universitatea Pennsylvania din Philadelphia, urmată de Universitatea din Carolina de Sud din Columbia, Universitatea Georgetown din DC și Universitatea Fordham din Bronx și Manhattan.

Deși Universitatea Columbia a luat anul trecut premiul pentru cea mai proastă școală pentru libertatea de exprimare, de data aceasta s-a clasat pe locul 214 din 248.

Pe primul loc pentru libertatea de exprimare a fost Universitatea Tehnologică Michigan din Houghton, Michigan. Școala a câștigat 78,01 din 100 de puncte posibile. 

„Nu sunt neapărat surprins că o școală tehnologică are un climat de vorbire mai bun, în primul rând pentru că nu vorbesc atât de mult despre subiecte controversate”, a spus Stevens. „Sunt acolo pentru a face lucrurile să funcționeze ca ingineri.”

Universitatea Auburn, Universitatea din New Hampshire, Universitatea de Stat din Oregon și Universitatea de Stat din Florida au completat primele cinci.

Sondajul FIRE realizat printre cei 55.000 de studenți actuali din 254 de universități a dat, de asemenea, rezultate uimitoare.

56% dintre studenți își fac griji că vor fi "anulați" pentru ceva ce au spus, iar 27% au spus că este acceptabil să folosești violența pentru a opri discursul din campus în anumite circumstanțe.

Pe măsură ce FIRE continuă să fie inundată de acuzații de încălcare a libertății de exprimare, Stevens spune că erodarea discursului în campusurile universitare ar trebui să preocupe pe toată lumea.

„Aș spune că starea libertății de exprimare în campus este în cel mai bun caz stagnantă și, posibil, puțin mai proastă decât anul trecut.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră