Berlinul a avertizat Serbia cu privire la apropierea sa de Rusia, ceea ce ar putea complica apropierea sa de Uniunea Europeană (UE), a declarat marți o sursă guvernamentală germană, scrie Le Monde.
Cu două zile înainte de un summit de la Berlin destinat să consolideze cooperarea UE cu șase țări situate în Balcanii de Vest (Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia), această sursă germană a menționat „lumini și umbre” în cazul sârb. .
„Relațiile Serbiei cu Rusia aparțin cu siguranță părții din umbră”, a spus ea. Ea a citat în special acordul semnat la sfârșitul lunii septembrie de ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său sârb de atunci, Nikola Selakovic, privind continuarea consultărilor dintre cele două ministere pentru următorii doi ani. „Am fost surprinși și dezamăgiți ”, a recunoscut sursa germană.
Dacă Serbia a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia la ONU, ea refuză să se alinieze la sancțiunile europene împotriva Moscovei. Cu toate acestea, Berlinul „simte că discuția intensă cu președintele [Aleksandar] Vucic este utilă” . „Este un politician cu experiență care poate și analizează implicațiile războiului rus împotriva Ucrainei ”, potrivit sursei guvernamentale germane. „Dacă alege să urmeze calea către Europa, atunci va avea sprijinul UE și al guvernului german ”, a spus ea. „Dacă el alege o altă cale, atunci vor exista consecințe inverse ”, a continuat ea.
Belgradul și-a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în decembrie 2009, iar statutul de candidat i-a fost acordat în martie 2012. Negocierile de aderare au fost deschise în 2013. În cadrul acestui summit șefii de guvern din cele șase țări din Balcanii de Vest, Președintele Comisiei Europene, Președintele Consiliului European și Cancelarul Germaniei urmează să semneze trei acorduri cu privire la regiune: se referă la recunoașterea reciprocă a actelor de identitate, a diplomelor academice și profesionale.