Maximilian Janisch este un băiat elveţian în vârstă de 10 ani. El este considerat un geniu în matematică, după ce a obţinut cea mai mare notă la această disciplină în cadrul examenului de bacalaureat din acest an.
Mai multe manuale vor fi propuse tânărului student în vârstă de 10 ani, care se va întâlni o dată la două săptămâni cu un profesor universitar pentru o serie de discuţii pe marginea subiectelor studiate, se afirmă în comunicatul emis de Universitatea din Zurich.
Iniţial, părinţii copilului, un cuplu de cetăţeni germani care s-au mutat în Elveţia, doreau să îl înscrie pe fiul lor la Facultatea de matematică. Acest lucru le-a fost refuzat, întrucât Maximilian nu s-a înscris şi nu a trecut toate probele de la bacalaureat.
„Este pentru prima dată când avem un student atât de tânăr şi atât de înzestrat în programul nostru Junior Euler Society, destinat liceenilor supradotaţi”, a declarat profesorul Michael Hengartner, rectorul Universităţii din Zurich.
Maximilian este fiul unui profesor de matematică pensionar, un german în vârstă de 67 de ani, şi al unei economiste în vârstă de 48 de ani. Unicul copil al familiei Janisch, Maximilian este un elev supradotat, care „a sărit” deja peste trei clase din şcoala primară. El se află în prezent la colegiu, alături de elevi în vârstă de 13 ani.
Într-un interviu publicat în iulie în publicaţia săptămânală SonntagsZeitung, Maximilian spunea că nu are prea mulţi prieteni.
„Nu prea sunt un specialist atunci când vine vorba de prieteni”; e dificil să ai prieteni care sunt cu trei ani mai în vârstă.
„Nu găsesc pe nimeni cu care să pot să vorbesc despre Arhimede. Cei mai mulţi dintre ei nu ştiu nici măcar cine a fost Gauss”… (Johann Carl Friedrich Gauss, celebru matematician german care a murit în 1855, n.r.), a declarat Maximilian.
NEON: Maximilian, când cineva citește sau vede reportaje despre tine, continuă să apară termeni precum „copil minune” și „fenomen”. Așa te vezi?
Maximilian Janisch: Sunt un băiat absolut normal, cu un interes și talent deosebit pentru matematică și am primit un sprijin special acolo. Dar nu mă văd un copil minune sau ceva de genul ăsta.
Ei bine, ai dat examenul de Matura la matematică când aveai nouă ani, comparabil cu Abiturul german. La acea vârstă, alții se ocupă de marea masă a înmulțirii. Când ți-ai dat seama că ești mai inteligent decât alții?
La începutul școlii primare (în Germania, școala elementară, ndr) am observat că am un talent deosebit la matematică. Am sărit peste o oră și apoi am lucrat la materialul de matematică de la cinci sau șase ani cu tatăl meu, care este profesor de matematică, într-un an. În total, am sărit peste trei clase în școala primară și am economisit astfel mult timp.
Cât din ceea ce poți face este talent și cât ai avut de lucrat?
Oricine nu are dezavantaje majore poate excela într-un anumit domeniu dacă se gândește la asta. Aș putea fi un sprinter de 100 de metri peste medie dacă mă antrenez pentru asta, dar nu următorul Usain Bolt. Performanțele foarte, foarte bune sunt o combinație a ambelor. O mulțime de oameni care sunt pionieri în domeniul lor au început foarte devreme - și asta nu este o coincidență.
În prezent lucrați la fotografierea găurilor negre cu inteligență artificială. Despre ce e vorba?
Folosind găurile negre ca exemplu, aș dori să demonstrez cât de bine funcționează împreună matematica și informatica. Albert Einstein a văzut universul ca pe un obiect curbat, de dimensiuni superioare. Existența găurilor negre a fost prezisă cu o sută de ani în urmă cu teoria sa generală a relativității. Astăzi, cu computere, telescoape și software puternice, cantități mari de date pot fi combinate într-o imagine a unei găuri negre. Puteți vedea peste tot că matematica, care există de mult timp, poate fi acum aplicată datorită calculatoarelor mai rapide și software-ului bun.
Veți avea vârsta legală anul acesta – ce se va schimba?
În sfârșit pot conduce o mașină, aștept asta cu dor. În afară de asta, probabil că nu se vor schimba multe.
În prezent studiezi două cursuri în același timp. Care sunt obiectivele tale pentru viitor, ce carieră profesională țintii?
Voi termina cu masteratul la Zurich imediat ce voi termina teza de master. La Perpignan mai am nevoie de un an. Apoi vreau să-mi continui doctoratul la Zurich. După aceea, s-ar putea să fac ceva în domeniul învățării automate. Există multe companii interesante care combină medicina cu învățarea automată, de exemplu.