Ministrul de externe al Rusiei, Serghei V. Lavrov, a participat vineri la o întâlnire a miniștrilor de finanțe din Grupul celor 20 de națiuni industrializate la Bali, în ciuda statutului de paria al țării sale în Europa din cauza războiului brutal din Ucraina, scrie New York Times
Secretarul de stat Antony J. Blinken a refuzat să se întâlnească cu el, la fel ca alți oficiali occidentali. Puțini au acceptat chiar să pozeze cu el pentru fotografii obișnuite.
Dar, reflectând motivul pentru care economia Rusiei continuă să funcționeze, domnul Lavrov s-a întâlnit în mod direct cu câțiva miniștri din țările importante care au refuzat să se alăture coaliției conduse de Occident împotriva țării sale, inclusiv cei din China, India, Brazilia, Turcia, Argentina și Indonezia.
În remarcile unei sesiuni plenare concentrate pe insecuritatea alimentară și energetică, dl Blinken l-a vizat indirect pe Lavrov și pe colegii săi de la Moscova, reînnoind acuzațiile că blocada Rusiei de la Marea Neagră a porturilor ucrainene împiedică exportul de provizii vitale de cereale.
„Colegilor noștri ruși: Ucraina nu este țara voastră”, a spus domnul Blinken. „Grâul lor nu este grâul tău. De ce blochezi porturile? Ar trebui să dai drumul cerealelor.” El a menționat că Statele Unite au angajat mai mult de 5 miliarde de dolari pentru a rezolva problema.
Un oficial occidental a spus că domnul Lavrov nu a fost prezent la remarcile domnului Blinken, plecând chiar înainte ca ministrul de externe al Ucrainei să vorbească mai devreme în sesiune, lăsând rolul de vorbitor unei subordonate care a spus că nu avea remarci pregătite. Dl Lavrov a ieșit, de asemenea, dintr-o sesiune anterioară de grup în timpul declarațiilor ministrului de externe al Germaniei.
Dar în observațiile adresate reporterilor, celebrul diplomat rus sardonic a fost sfidător.
Dl Lavrov a spus că „rusofobia flagrantă” determină națiunile occidentale să permită prejudicii aduse economiei globale prin sancțiuni împotriva țării sale și a învinuit Statele Unite pentru căderea diplomației dintre Washington și Moscova.
Diplomatul rus a spus că națiunile occidentale precum Statele Unite au acționat contrar misiunii Grupului celor 20 de a promova sănătatea economică globală, menținând sancțiunile lor enorme asupra țării sale.
„Faptul că nu folosesc G20 pentru obiectivul pentru care a fost stabilit este evident”, a spus el.
Departamentul Trezoreriei i-a aplicat sancțiuni domnului Lavrov imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, numindu-l „direct responsabil” pentru atacul militar.
Vineri, el a respins orice idee că ar fi dezamăgit să nu vorbească cu domnul Blinken, cu care a vorbit ultima oară în timpul unei întâlniri de la mijlocul lunii ianuarie la Geneva, pe care oficialii americani au văzut-o ca un efort de ultimă oră de a evita o invazie.
„Nu noi am abandonat toate contactele, ci Statele Unite”, a spus domnul Lavrov. „Și nu alergăm după cineva care sugerează întâlniri. Dacă nu vor să vorbească, este alegerea lor. Nu am crezut că este necesar să începem vreo confruntare.”
Domnul Lavrov a profitat, de asemenea, vineri de ocazie pentru a-l critica pe primul ministru Boris Johnson al Marii Britanii, la o zi după ce Boris Johnson a declarat că va demisiona din funcția sa. Boris Johnson a condus una dintre cele mai agresive răspunsuri ale Occidentului față de invadarea Ucrainei de către Rusia.
„Încercau să stabilească această nouă alianță – Marea Britanie, Țările Baltice, Polonia și Ucraina”, a spus domnul Lavrov, numind-o o încercare de a crea „un cap de pod englez pe continent” după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
„Spuneau că NATO a izolat Rusia”, a spus domnul Lavrov. „Partidul lui a fost cel care l-a izolat pe Boris Johnson”.
Ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, care a fost văzut plimbându-se și discutând cu domnul Lavrov prin hotelul de lux care a găzduit întâlnirea, a declarat pe Twitter că el și domnul Lavrov „au făcut un schimb de opinii asupra problemelor regionale și internaționale contemporane, inclusiv conflictul din Ucraina și Afganistan.”
India are relații de prietenie cu Moscova, un patron de multă vreme și o sursă de vânzări de arme și a ajutat Rusia să înfrunte sancțiunile prin creșterea achizițiilor de petrol rusesc, la un pret cu reducere semnificativă.