Franța: Amendă de 135€ dacă lași motorul pornit în timp ce mașina staționează

16 Aug 2022
Franța: Amendă de 135€ dacă lași motorul pornit în timp ce mașina staționează

Orașul Nancy din Franta a emis un decret vinerea trecută prin care le interzice șoferilor să-și lase motoarele pornite dacă mașina stationează, scrie BFMTV.

Lăsarea motorului pornit atunci când mașina stationează este acum interzis în Nancy. Primarul orașului a emis un decret municipal în acest sens vinerea trecută. Textul interzice șoferilor „să-și lase motorul pornit atunci când stau pe loc sau staționează în afara traficului”, precizează Primăria. Infractorul riscă apoi o amendă de 135 de euro.

Prin această decizie, „orașul Nancy intenționează să promoveze o măsură de sănătate publică și sobrietate energetică”. O măsură care, potrivit comunicatului de presă, „se înscrie într-o abordare globală în favoarea tranziției ecologice a teritoriului”.

O lege franceză „învechită”

Temperaturile ridicate și episoadele de alertă de poluare a aerului l-au motivat pe alesul socialist în luarea deciziilor. Această măsură nu se aplică însă vehiculelor de urgență pentru persoane, vehiculelor de serviciu public aflate în intervenție. Nici camioanele frigorifice care transportă produse alimentare nu sunt afectate de acest decret. În sfârșit, șoferii își pot preîncălzi motorul oricând în cazul unor temperaturi negative, precizează decretul.

Pentru a-și motiva și mai mult alegerea, orașul Nancy s-a inspirat de la vecinii săi europeni...

„Oprirea motorului când masina staționează este o obligație în Londra, Belgia, Elveția… dar și în Franța printr-un decret ministerial din 12 noiembrie 1963”, amintește comunicatul de presă.

O măsură de atunci considerată „învechită pe care orașul Nancy o actualizează prin aplicarea decretului său simbolic care „se dorește să fie proactiv dar și educativ”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră