Financial Times: NATO și UE sună alarma cu privire la riscul de contrabandă cu arme din Ucraina

13 Iul 2022
Financial Times: NATO și UE sună alarma cu privire la riscul de contrabandă cu arme din Ucraina

Țările solicită o mai bună urmărire a armelor pentru a opri vânzările către piața neagră a Europei, scrie Financial Times.

Statele NATO și UE fac eforturi pentru o mai bună urmărire a armelor furnizate Ucrainei ca răspuns la temerile că grupurile criminale le vor scoate ilegal din țară și pe piața neagră a Europei.

De când Rusia și-a lansat războiul împotriva Ucrainei, statele occidentale au promis sprijin militar de peste 10 miliarde de dolari, de la lansatoare portabile de rachete și vehicule blindate până la puști și cantități mari de muniție.

O serie de state membre NATO discută cu Kiev o formă de sistem de urmărire sau liste detaliate de inventar pentru armele furnizate Ucrainei, au declarat pentru Financial Times doi oficiali occidentali informați despre discuții.

Guvernul Ucrainei instituie un sistem mai extins de monitorizare și urmărire a armelor cu ajutorul țărilor occidentale, a declarat o terță persoană familiarizată cu situația.

„Toate aceste arme aterizează în sudul Poloniei, sunt expediate la graniță și apoi sunt doar împărțite în vehicule: camioane, camionete, uneori mașini private”, a spus unul dintre oficialii occidentali. „Și din acel moment nu știm locația lor și nu avem idee unde merg, unde sunt folosite sau chiar dacă rămân în țară.”

Potențialul ca armele americane trimise în Ucraina să cadă în mâini greșite se numără „printre o serie de considerații”, având în vedere „situația provocatoare” de pe teren în țară, a declarat Bonnie Denise Jenkins, subsecretar al SUA pentru controlul armelor și securitate internațională, marți.

„SUA își asumă foarte în serios responsabilitatea de a proteja tehnologiile de apărare de origine americană și de a preveni deturnarea sau proliferarea ilicită a acestora”, a declarat Jenkins reporterilor la Bruxelles, adăugând că SUA sunt în „contact continuu” cu Kievul în această problemă.

„Suntem încrezători în angajamentul guvernului ucrainean de a proteja în mod corespunzător și de a răspunde de [armele] SUA”, a adăugat Jenkins.

„Orice mișcare de armament, fie în Ucraina, fie în afara acesteia – atunci când o astfel de mișcare este necesară pentru reparații atunci când este necesar – este foarte atent monitorizată și supravegheată atât de Ucraina, cât și de partenerii noștri internaționali” a declarat Yuriy Sak, un consilier al ministrului apărării al Ucrainei.

Problema traficului de arme din Ucraina a fost discutată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de interne ai UE săptămâna aceasta, în timp ce luni Comisia Europeană a lansat un „EU Support Hub” în Moldova vecină pentru a oferi expertiză și cooperare în combaterea unor probleme precum contrabanda cu arme.

„Este greu să evităm traficul sau contrabanda – nu am reușit acest lucru în fosta Iugoslavie și probabil că nu o vom evita în Ucraina”, a declarat vineri, Jana Černochová, ministrul ceh al apărării, reporterilor la Praga. Ea a spus că are încredere că țările donatoare iau toate măsurile necesare pentru a urmări armele, dar a avertizat că nu va fi posibil să urmărească fiecare articol.

Europol, agenția de aplicare a legii a UE, a declarat în aprilie că investigațiile sale au indicat că a început traficul de arme din Ucraina în bloc pentru a aproviziona grupurile criminale organizate și reprezintă o potențială amenințare la adresa securității UE.

„Războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei a dus la proliferarea unui număr semnificativ de arme de foc și explozibili în țară”, a spus Europol într-o notă de informare trimisă guvernelor.

„Inițial, oficialii ucraineni țineau registre ale armelor de foc înmânate civililor, dar această practică a fost abandonată pe măsură ce războiul a progresat și armele de foc au fost distribuite fără înregistrări de atunci”, a spus acesta, solicitând „un registru al armelor și al altor materiale militare transferate din UE către Ucraina” pentru a ajuta agențiile de aplicare a legii să le urmărească.

„Informația conform căreia Ucraina devine un centru important pentru contrabanda de arme nu corespunde realității”, a spus Sak, sugerând că cei care susțin astfel de lucruri „ar putea face parte din războiul informațional al Rusiei pentru a descuraja partenerii internaționali să furnizeze Ucrainei armamentul necesar pentru victoria noastră. ”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră