Fauci și-a luat adio de la Casa Albă: "Ultimul meu mesaj...vaccinați-vă contra COVID-19"

22 Noi 2022
Fauci și-a luat adio de la Casa Albă: "Ultimul meu mesaj...vaccinați-vă contra COVID-19"

Consilierul medical Biden, directorul a avut ultima conferinta de presa.  Fauci spune că va „coopera pe deplin” cu republicanii din Camera, scrie Bloomberg.

Anthony Fauci i-a îndemnat pe americani să țină pasul cu vaccinările lor împotriva Covid-19 în ultima sa informare de la Casa Albă de marți, spunând că speră să fie amintit ca un funcționar public dedicat, în ciuda criticilor republicanilor pentru sfaturile sale din epoca pandemiei.

„Voi lăsa pe alții să judece valoarea sau nu a realizărilor mele”, a spus Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, care se va pensiona în decembrie, după 54 de ani în guvernul federal.

„Ceea ce aș vrea ca oamenii să-și amintească despre ceea ce am făcut este că în fiecare zi, în toți acești ani, i-am dat tot ce am și nu am abandonat niciodată nimic pe teren”, a spus el reporterilor la Casa Alba. „Așa că, dacă vor să-și amintească de mine, dacă judecă corect sau greșit, ceea ce am făcut, am dat tot ce am primit timp de multe decenii.”

El a spus că va „coopera pe deplin” dacă republicanii îi cer să depună mărturie în audierile de supraveghere când preiau Parlamentul anul viitor, așa cum au promis.

„Putem să ne apărăm, să explicăm și să fim alături de tot ceea ce am spus”, a spus el. „Deci nu am nimic de ascuns.”

Fauci a provocat oprobiu republican și chiar amenințări din partea extremei drepte cu privire la sprijinul său pentru măsurile de sănătate publică împotriva Covid-19, inclusiv distanțarea socială, mascarea și vaccinarea. El a fost cea mai importantă voce a Americii care contestă dezinformarea, cifrele care au circulat despre virus, inclusiv îndoieli cu privire la eficacitatea vaccinurilor și promovarea unor tratamente nedovedite pentru boală.

Președintele Joe Biden l-a reinstalat pe Fauci ca principal consilier medical al Casei Albe când a intrat în funcție, după ce predecesorul său, Donald Trump, l-a lăsat deoparte pe omul de știință în urma unei serii de dezacorduri și dispute.

Unii politicieni republicani au încercat să-și ridice profilul politic prin contrastul cu Fauci, inclusiv guvernatorul Floridei Ron DeSantis. O melodie lansată luna aceasta de muzicienii din Jacksonville Johnny și Donnie Van Zant, numită „Sweet Florida”, pe care DeSantis o folosea pentru a strânge bani pentru campania sa de realegere, potrivit Florida Times-Union, îl sărbătorește pe guvernatorul Floridei pentru că s-a împotrivit doctorului Fauci.

Dar Fauci, care are 81 de ani, s-a descris în mod constant ca fiind nepartizan și a spus că vrea pur și simplu să vadă cât mai puțini americani care mor de Covid-19. El și-a deschis ședința finală îndemnând oamenii să facă noi injecții de rapel bivalente care să protejeze împotriva variantelor mai recente ale virusului, spunând că persoanele complet vaccinate sunt de 14 ori mai puțin probabil să moară din cauza unei infecții decât cele nevaccinate.

„Când văd oameni în această țară, din cauza diviziunii din țara noastră, care nu se vaccinează din motive care nu au nicio legătură cu sănătatea publică, ci au de-a face din cauza diviziunii și a diferențelor ideologice -- ca medic, mă doare pentru că nu vreau să văd pe nimeni infectat”, a spus el.

„Nu vreau să văd pe nimeni spitalizat și nu vreau să văd pe nimeni să moară de Covid”, a adăugat el. „Fie că ești un republican de extremă-dreapta sau un democrat de extremă stângă, nu are nicio diferență pentru mine.”

Fauci a deplâns proliferarea teoriilor conspirației legate de pandemie și dezinformarea.

„Oamenii care au informații corecte, care iau știința în serios, care nu au teorii ciudate despre lucruri, dar care își bazează ceea ce spun pe dovezi și date, trebuie să vorbească mai mult pentru că cealaltă parte care continuă să scoată la iveală dezinformarea și par să fie neobosite în acest efort”, a spus el. „Și va fi foarte greu.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră