„Eu nu fac pagere. Eu sunt doar intermediarul. Cred că s-a înțeles greșit" spune directorul executiv al firmei maghiare BAC Consulting

18 Sep 2024
„Eu nu fac pagere. Eu sunt doar intermediarul. Cred că s-a înțeles greșit" spune directorul executiv al firmei maghiare BAC Consulting

Cristiana Bársony-Arcidiacono ,CEO-ul firmei maghiare  BAC Consulting, a negat că a fabricat pagerele care au rănit sute de luptători Hezbollah marți după-amiază într-o explozie simultană, scrie The Telegraph

Dispozitivele, folosite de grupul terorist libanez pentru a comunica în siguranță, au rănit peste 3.000 de persoane și au ucis cel puțin 12.

Firma taiwaneză a cărei marcă era pe dispozitive a declarat miercuri că acestea au fost fabricate în Ungaria.

Gold Apollo a spus că „proiectarea și fabricarea produselor sunt exclusiv responsabilitatea” BAC Consulting KFT, cu sediul la Budapesta, care a fost autorizată să-și folosească marca ca parte a unui acord de licență vechi de trei ani.

„S-ar putea să nu fim o companie mare, dar suntem una responsabilă”, a spus președintele Hsu Ching-kuang. „Este foarte jenant.”

Cu toate acestea, Cristiana Bársony-Arcidiacono, CEO-ul BAC Consulting, a spus „Eu nu fac pagere. Eu sunt doar intermediarul. Cred că ai înțeles greșit” când a fost contactat la telefon de NBC News.

Aproximativ trei grame de explozibili au fost introduse în pagerele AR-924 într-o infiltrare sofisticată a lanțului de aprovizionare. Israelul a declanșat exploziile , a raportat știrile Axios, deoarece se temea că complotul ar putea fi dezvăluit.

După ce a susținut o conferință de presă la sediul lui Gold Apollo în Noul Taipei, Ching-kuang le-a spus reporterilor că compania a fost o victima incidentului, că plănuia să dea în judecată BAC și că nu știe cum ar putea fi manipulate pagerele pentru a exploda.

El a susținut, de asemenea, că au existat probleme cu plățile de la firmă. „Trimiterea a fost foarte ciudată”, a spus el, adăugând că plățile au venit prin Orientul Mijlociu, dar nu a mai detaliat.

Cristiana Bársony-Arcidiacono a studiat la LSE și a lucrat pentru Unesco, potrivit paginii sale LinkedIn.

„M-am dedicat cu dragoste științei și dezvoltării”, a scris ea pe pagină.

Între 2015 și 2017, a studiat politica în Marea Britanie, după ce a absolvit anterior o diplomă în dezvoltare durabilă la SOAS din Londra.

De asemenea, ea a lucrat recent cu Comisia Europeană, a spus LinkedIn, ca „expert în evaluare”.

Pe site-ul web de consultanță BAC, care a fost imposibil de accesat până miercuri dimineață, compania a spus că este implicată în „uniunea dintre tehnologia și inovația din Asia”. A spus că firma ajută companiile de telecomunicații din Asia să se extindă pentru a ajunge pe noi piețe.

Adresa companiei a fost înregistrată la o clădire cu două etaje cu aspect rezidențial din Budapesta. Numele companiei a fost afișat pe ușa de sticlă pe o coală A4.

Guvernul maghiar, condus de premierul autocrat Viktor Orban, este un susținător ferm al Israelului în lupta sa împotriva Hamas.

Legăturile sale strânse cu Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, au determinat ca meciurile de fotbal de calificare ale Israelului la Euro 2024 să fie jucate în Ungaria, după ce UEFA a suspendat meciurile de acasă din țară din motive de securitate.

În luna februarie a acestui an, Ungaria a blocat un comunicat oficial al miniștrilor de externe ai UE, prin care i-a cerut Israelului să nu atace Rafah. Mesajul a fost transmis informal în numele celorlalți 26 de miniștri.

Hezbollah și guvernul libanez au dat vina pe Israel pentru atacul sofisticat de la distanță, care a stârnit temeri că războiul Israelului împotriva Hamas ar putea escalada într-un conflict regional. Hezbollah folosește pagere pentru a evita supravegherea intensivă israeliană a rețelelor de telefonie mobilă libaneză.

Ministerul Afacerilor Economice din Taiwan a declarat că de la începutul anului 2022 până în august 2024, Gold Apollo a exportat 260.000 de seturi de pagere, inclusiv peste 40.000 de seturi între ianuarie și august a acestui an.

Ministerul a spus că pagerele au fost exportate în principal în țări europene și americane și că nu are înregistrări de exporturi directe de pagere Gold Apollo în Liban.

Pagerul AR-924, anunțat ca fiind „rezistent”, conține o baterie reîncărcabilă cu litiu, potrivit reclamelor de pe site-ul Gold Apollo, care pare să fi fost demontată după atac.

Pagerul poate primi texte de până la 100 de caractere și are până la 85 de zile de viață a bateriei, ceea ce este vital în Liban, unde întreruperile de curent sunt frecvente.

Alte stiri din Externe

Ultima oră