Enigma celui mai scump tablou din lume: vândut în 2017 pentru 450 milioane de dolari, de negăsit până în zilele noastre

10 Ian 2023 | scris de Cristi Semeghin
Enigma celui mai scump tablou din lume: vândut în 2017 pentru 450 milioane de dolari, de negăsit până în zilele noastre

În noiembrie 2017, un tablou despre care se spune că ar fi o opera pierdută a lui Leonardo da Vinci a fost pus în vânzare la Christie’s New York. Lucrarea, „Salvator Mundi”, îl înfățișează pe Hristos ținând o sferă de cristal în mâna stângă și oferind o binecuvântare cu dreapta. Licitația a început cu cea mai mică ofertă garantată de 100 milioane USD; 19 minute mai târziu, s-a vândut cu 450.312.500 de dolari – devenind cel mai scump tablou vândut vreodată.

„Salvator Mundi” înseamnă literal „Mântuitorul lumii” și se crede că este unul dintre cele mai puțin de 20 de picturi da Vinci existente. Dar, în timp ce un cor de savanți au atestat autenticitatea sa, nu toată lumea este convinsă că este un original Leonardo.

"Salvator Mundi", atribuit lui Leonardo da Vinci și vândut cu 450 de milioane de dolari în 2017, nu a mai reapărut de atunci în public. Potrivit Wall Street Journal, cunpărătorul ar fi prințul saudit Badr bin Abdallah, care ar fi acționat în numele puternicului prinț moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman. Acesta nu a confirmat dar nici nu a infirmat informația. Potrivit Artprice, lider mondial în bănci de date privind cotația operelor de artă, ulema universității Al Azhar din Cairo l-au sfătuit pe "MBS" să nu se afișeze cu un astfel de tablou din motive religioase. Iisus este considerat un profet, dar tabloul îl reprezintă drept salvatorului lumii, deci Dumnezeu, o reprezentare imposibilă în islam. Alte surse, în special istorici ai religiilor, susțin această opinie.

Acest mister nedeslușit până la ora actuală se adaugă îndoielilor recurente ale unor specialiști legate de paternitatea operei, care ar putea să fi fost realizată de discipoli ai lui Leonardo. "Anumite detalii nu înșală", cum ar fi proasta execuție a unui deget, în condițiile în care Da Vinci era un mare cunoscător al corpului uman, spune Jacques Franck, specialist în tehnica picturii geniului italian.

Daniel Salvatore Schiffer, filosof al artei și fin cunoscător al subiectului, neagă și el paternitatea tabloului": "când analizezi în detaliu, nimic nu este al lui Leonardo, nu este în spiritul său". Între altele, spune el, "Salvator Mundi nu a fost niciodată menționat în corespondența lui Leonardo da Vinci" și nici în cea a contemporanilor săi.

Experții estimează că taboul a fost realizat în jurul anului 1500. Primele mențiuni ale lucrării aparțin colecției regelui Carol I al Angliei (1600-1649). Următoarea mențiune a fost în 1763, când fiul nelegitim al contelui de Buckingham, Karl Sheffield, a scos tabloul la licitație. De atunci, pânza a dispărut aproape o jumătate de secol, până când a apărut în colecția unuia dintre cei mai bogați oameni din Anglia, Frederick Cook. Atunci experții au atribuit lucrarea unuia dintre elevii lui Da Vinci.

După ce a dispărut timp de 150 de ani, a apărut brusc în 1958, când a fost cumpărat cu 60 de dolari de la Christie’s. La acea vreme, se credea că ar fi fost opera lui Giovanni Boltraffio, un pictor din atelierul lui Leonardo. Dealerul de artă din New York Alexander Parish l-a achiziționat în 2005, iar în 2008, a fost autentificat ca un adevărat da Vinci de către experți folosind o serie de metode științifice.

În 2013, tabloul a fost vândut la Paris cu 75 și 80 de milioane de dolari lui Yves Bouvier, care l-a vândut cu 127,5 milioane de dolari miliardarului rus Dimitry Rybololev. Rybololev l-a inversat în 2017 pentru 450 de milioane de dolari, Christie’s supravegheând vânzarea către Departamentul de Cultură și Turism din Abu Dhabi.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră