Elon Musk se confruntă cu o posibilă citație în fața parlamentului britanic

10 Sep 2024
Elon Musk se confruntă cu o posibilă citație în fața parlamentului britanic

Un magnat al rețelelor sociale în vizorul parlamentarilor în timp ce aceștia presează pentru funcții de președinție a comisiilor cheie ale Comunelor, scrie FinancialTimes

Elon Musk va fi rugat de parlamentul Marii Britanii să dea mărturii despre operațiunile platformei de social media X în cadrul planurilor elaborate de un candidat de frunte pentru a deveni președinte al unui grup cheie de parlamentari.

Politicianul laburist Dawn Butler, care se luptă pentru a conduce comisia selectă de știință și tehnologie a Camerei Comunelor, a declarat pentru Financial Times că proprietarul miliardarului X din SUA este „cineva pe care am dori să-l invităm” ca martor.

„Este vital ca comitetul să examineze în mod oficial utilizarea algoritmilor în promovarea materialelor instigatoare la ură – și moderarea unui astfel de conținut – pe X și alte platforme de social media”, a spus Butler.

Rivala ei pentru funcția de președinte, colegul deputat laburist Chi Onwurah, susține, de asemenea, o anchetă cu privire la utilizarea algoritmilor de către companiile de social media, inclusiv modul în care generează dezinformare și profituri.

Accentul lor pe rețelele sociale și dezinformarea vine în timp ce autoritățile la nivel global se confruntă cu influența uriașă a lui Musk și cu impactul discursului pe platforma sa asupra politicii în democrații.

Luna trecută, oficialii britanici s-au plâns că s-au confruntat cu rezistență din partea X în privința solicitărilor de a elimina posturi considerate o amenințare la adresa securității naționale în timpul celor mai grave revolte din Anglia de mai bine de un deceniu.

Musk l-a ironizat și pe premierul Sir Keir Starmer pe X în timpul tulburărilor și a susținut că „războiul civil este inevitabil” în Marea Britanie. Musk nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la declarația lui Butler.

Nominalizările pentru președinții de comisii din Comune s-au încheiat luni, iar alegerile pentru funcții contestate sunt programate pentru miercuri. Acolo unde sunt contestari, toți parlamentarii voteaza. Există 26 de comitete selecte ale Comunelor, care examinează de obicei miniștrii, funcționarii publici și personalitățile importante din sectoarele relevante pentru anchetele lor.

Parlamentarii nu pot forța martorii să apară, dar îi pot considera „disprețuiți” de parlament dacă refuză o citație oficială. Sancțiunea este în practică doar simbolică.

Baronul media Rupert Murdoch și magnatul comerțului cu amănuntul Sir Philip Green se numără printre figurile de afaceri care au rezistat inițial să apară în fața comitetelor selectate, înainte de a ceda. În 2011, parlamentarii l-au trimis pe adjunctul sergentului Comunei pentru a trimite o citație la sediul ziarelor din Marea Britanie ale lui Murdoch.

Posturile de președinte de comisie sunt roluri foarte apreciate în parlament, văzute ca rampe de lansare a carierei pentru noii parlamentari ambițioși și posturi de prestigiu pentru marii de partid care și-au servit timpul pe banca din față. Presedintii primesc o sumă de 18.309 GBP până la salariul lor de bază de MP de 91.346 GBP.

Proporția de posturi acordate partidelor politice din Regatul Unit se bazează pe rezultatele alegerilor generale anterioare, deși mai multe, inclusiv conducerea comisiei de conturi publice, sunt rezervate opoziției oficiale, acum conservatorii.

După ce au câștigat alegerile în iulie, laburistii și-au asigurat majoritatea acestor roluri - inclusiv în comitetele de trezorerie, afaceri, apărare, educație și energie, în timp ce conservatorii au negociat pe cele care acoperă cultură, afaceri interne și administrație publică și afaceri constituționale.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră