Echipele din Australia, Malaezia şi China, care căutau împreună avionul malaezian MH370, dispărut acum trei ani cu 239 de persoane la bord, au sistat oficial căutările subacvatice, relatează cityam.com şi theguardian.com. Familiile victimelor au fost înştiinţate de suspendarea căutărilor.
Autorităţile implicate în căutarea zborului MH370 au luat "cu tristeţe" decizia de a opri căutările, după ce au scotocit 120.000 de kilometri pătraţi din Oceanul Indian.
“Astăzi, ultimul vas de căutări a părăsit zona. Zborul malaezian MH370 nu a fost localizat în aria de căutare de 120.000 de km pătraţi, în sudul Oceanului Indian. În ciuda tuturor eforturilor depuse, în care s-au folosit ştiinţă şi tehnică de ultimă oră şi cei mai buni profesionişti din domeniu, căutările nu au putut localiza, din nefericire, epava aeronavei", se arată într-o declaraţie de presă a miniştrilor transporturilor din Malaezia, Australia şi China, ţările implicate în căutarea avionului dispărut.
Ce se ştie până acum
Pănă în prezent se ştie foarte puţin despre ceea ce s-a întâmplat cu avionul când a dispărut, după ce avusese o ultimă transmisie la ora 1.19am, pe 8 Martie 2014.
Piloţii MH370 au avut o ultimă comunicare cu controlorii de trafic la mai puţin de o oră după ce avionul a decolat de pe aeroportul Kuala Lumpur, la ora 12.41am. Dar echipajul nu a transmis vreu mesaj de pericol, ci le-a urat noapte bună controlorilor, înainte de ora 1.20am. Câteva minute mai târziu, în timp ce avionul traversa spaţiul aerian vietnamez, sistemul de comunicare al aeronavei a fost închis.
Radarul militar Thai a interceptat zborul MH370 în sudul Phuket, după ora 2.20am, avionul transmiţând 7 "strângeri de mână" - comunicări automate cu solul, la intervale de o oră, înainte de 8.11am. Zborul de la Kuala Lumpur şi Beijing ar fi trebuit să dureze 5 ore şi jumătate, dar avionul a fost detectat timp de 7 ore şi 38 de minute.
S-a prăbuşit undeva în Oceanul Indian
Deşi au fost scotociţi 120.000 de kilometri pătraţi, au fost găsite totuşi câteva indicii despre ceea ce s-a întâmplat cu avionul. Şapte bucăţi din epava aeronavei au fost găsite, conform BBC, pe insula franceză Reunion, iar alta într-un banc de nisip din Mozambic. La un moment dat, căutările aeronavei au cuprins 1,5% din suprafaţa Pământului.
Conform relatărilor, la o jumătate de oră după decolare, un dispozitiv special al aeronavei a încercat să se "logheze" la un satelit, ceea ce sugerează că sistemul electric al avionului s-ar fi închis brusc, undeva într-un interval de 56 de minute, după ultima transmisiune programată, după cum sugerează un raport al Biroului Australian de Transport. The Daily Beast relatează că prăbuşirea intenţionată a avionului de către pilot este foarte puţin probabilă, mai degrabă fiind vorba despre un incendiu devastator în cala aeronavei.
Printre cei 227 de pasageri ai avionului dispărut se numără persoane din China, Malaezia, SUA, Canada, Indonezia, Australia, India, Franţa, Noua Zeelandă, Ucraina, Rusia şi Iran.Deşi una din ipoteze s-a concentrat pe doi iranieni, care au folosit paşapoarte false, nu a fost găsită nicio legătură a acestora cu grupările teroriste.