CIJ cere, de asemenea, „eliberarea imediată și necondiționată” a ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza. Aceste ordine ale celei mai înalte instanțe ONU vin la câteva zile după ce procurorul ICC a cerut mandate de arestare împotriva premierului israelian și a ministrului său apărării, precum și împotriva liderilor Hamas, scrie Le Figaro
Cea mai înaltă instanță a ONU a ordonat vineri Israelului să oprească ofensiva militară de la Rafah, o decizie care ar putea contribui la presiunea internațională pentru un armistițiu după mai bine de șapte luni de război. Israelul trebuie să „oprească imediat ofensiva militară și orice altă acțiune desfășurată în guvernoratul Rafah, care ar putea să pună grupului de palestinieni din Gaza condiții de existență capabile să ducă la distrugerea fizică sau parțială a acestuia”, a declarat Curtea de Justiție International (CIJ), care se află la Haga.
CIJ a cerut, de asemenea, eliberarea imediată a celor luați ostatici de Hamas în timpul atacului său din 7 octombrie asupra Israelului. Curtea „consideră că este profund îngrijorător faptul că mulți dintre acești ostatici rămân în captivitate și își reiterează apelul pentru eliberarea lor imediată și necondiționată”, a declarat în timpul unei audieri.
Permiteți accesul „nerestricționat” la ajutorul umanitar
De asemenea, instanța a ordonat Israelului să mențină deschisă trecerea Rafah pentru a permite accesul „nerestricționat” pentru ajutor umanitar. Ordinele CIJ, care decide litigiile dintre state, sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar nu are nicio modalitate de a le pune în aplicare. Israelul a spus instanței că o încetare a focului impusă va permite luptătorilor Hamas să se regrupeze și ar face imposibilă eliberarea ostaticilor luați în timpul atacului mișcării islamiste palestiniene din 7 octombrie.
Decizia CIJ vine la câteva zile după o cerere istorică a procurorului Curții Penale Internaționale (CPI). Karim Khan a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul său apărării și trei lideri Hamas pentru presupuse crime comise în Fâșia Gaza și Israel.
Africa de Sud a dus cazul la CIJ în decembrie, declarând că ofensiva Israelului în Gaza a încălcat Convenția ONU de genocid din 1948. În ianuarie, instanța a ordonat Israelului să facă tot ce este în puterea sa pentru a preveni orice act de genocid și a permite intrarea ajutorului umanitar. în Fâșia Gaza.
Israelul acuzat de „genocid” de către Africa de Sud
Dar Pretoria a apelat din nou la CIJ în mod repetat, argumentând că situația umanitară îngrozitoare din Gaza impunea instanței să ia noi măsuri de urgență. Pretoria a declarat săptămâna trecută în fața CIJ că „genocidul” comis de Israel a atins un „nivel oribil” , referindu-se în special la gropi comune, acte de tortură și blocarea ajutorului umanitar. Va dura luni, dacă nu ani, pentru ca instanța să se pronunțe asupra fondului cazului introdus de Pretoria – care acuză Israelul de „genocid” în Gaza – dar poate dispune între timp măsuri urgente.
Această afacere este „complet deconectată” de realitate și este o „caricatură” a Convenției Națiunilor Unite privind genocidul pe care Israelul este acuzat că a încălcat-o, a replicat Israel. „A numi ceva genocid, iar și iar, nu îl face genocid. Repetarea unei minciuni nu o face adevărată”, a declarat în instanță Gilad Noam, procuror general adjunct pentru afaceri internaționale pentru Israel. Israelul a mai spus că este „foarte conștient” de suferința civililor din Fâșia Gaza și a făcut „eforturi considerabile” pentru a crește ajutorul umanitar.
Decizie salutată de Hamas
Hamas, la rândul său, „salutează decizia Curții Internaționale de Justiție” , adăugând totuși că se așteaptă ca cea mai înaltă instanță a ONU „să ia o decizie de a pune capăt agresiunii și genocidului împotriva poporului nostru pe tot parcursul Fâșia Gaza, nu doar în Rafah , în sudul teritoriului palestinian. „Ceea ce se întâmplă în Jabalia și în alte zone ale sectorului nu este mai puțin criminal și periculos decât ceea ce se întâmplă în Rafah ”, a spus mișcarea la putere în Gaza din 2007. Hamas a cerut în declarația sa „comunitatea internațională și Națiunile Unite să au făcut presiuni asupra ocupației pentru a se conforma imediat acestei decizii” , afirmând că aceștia poartă „responsabilitatea istorică de a susține principiul justiției internaționale” .
„Nu este un genocid”
Președintele american Joe Biden a spus săptămâna aceasta că „ceea ce se întâmplă nu este genocid” . Războiul a izbucnit între Israel și Hamas de la un atac fără precedent lansat la 7 octombrie 2023 de către comandourile mișcării islamiste palestiniene infiltrate din Fâșia Gaza vecină din sudul Israelului, care a dus la moartea a peste 1.170 de persoane, în principal civili la un raport AFP bazat pe date oficiale israeliene.
Din cele 252 de persoane luate ca ostatici la 7 octombrie, 121 sunt încă reținute în Gaza, inclusiv 37 morți, potrivit armatei. Vasta ofensivă lansată ca răspuns de Israel a devastat Fâșia Gaza, unde au fost ucise cel puțin 35.800 de persoane, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului teritoriului palestinian condus de Hamas.