Din cauza conflictului, ucrainenii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească teritoriul, decât cu permisiune specială. Însă, în fața violenței războiului, bărbații hotărâți inițial să lupte au preferat să plece, scrie un reportaj Le Figaro despre ucrainenii care dezertează în fața ororii războiului
„ Am văzut un cap tăiat, si pe cineva care a fost împușcat”: după o lună pe front, soldatul ucrainean Ivan Ichcenko a dezertat anul trecut, chiar dacă asta a însemnat să plătească mită o avere .
Ca și el, alți bărbați hotărâți inițial să lupte împotriva invaziei ruse au preferat, confruntați cu violența conflictului, să plece profitând de rețelele de corupție pe care președintele ucrainean Volodimir Zelensky încearcă acum să le dezrădăcineze. „Credeam că sunt un super-erou dar când vezi războiul în viața reală, îți dai seama că nu ai nimic de-a face cu el”, a spus tânărul de 30 de ani cu păr lung și barbă de trei zile. „Pentru a nu mai vedea asta”, a plătit 5.000 de dolari mită pentru ca o mașină cu plăcuță de înmatriculare guvernamentală să-l ducă într-o pădure de lângă Ungaria, unde o gaură într-un gard i-a permis să treacă ilegal granița.
Din cauza războiului, ucrainenii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească teritoriul, decât cu permisiune specială. Dezertorii sunt pasibili de pedepse de până la doisprezece ani de închisoare, în timp ce cei care refuză să execute ordinul riscă cinci ani de închisoare. Prin urmare, Ivan Ichcenko este acum forțat în exil. A circulat în Europa și se află în prezent la Dresda, estul Germaniei.
Certificat medical fals
Dacă invazia rusă a unit națiunea, unii încă preferă să plece. De la începutul războiului, 13.600 de persoane care au încercat să părăsească țara ilegal au fost arestate, potrivit purtătorului de cuvânt al polițiștilor de frontieră Andriy Demtchenko. Alți 6.100 au fost prinși cu documente falsificate, ceea ce oferă o oarecare perspectivă asupra fenomenului, deși AFP nu a obținut de la autorități statistici de ansamblu cu privire la toți cei care au reușit să se sustragă chemării sub drapel.
Președintele Zelensky a atacat foarte public problema la începutul lunii august, demițând toți oficialii regionali responsabili cu recrutarea și au fost percheziționate peste 200 de centre de recrutare. Șeful statului denunță corupția administrației recruților pe care o descrie drept „trădare”.
Cu toate acestea, acest tip de aranjament este departe de a fi nou, deoarece corupția a fost un rău endemic de zeci de ani în Ucraina. „Toată lumea cunoaște pe cineva care poate să dea o mână de ajutor”, confirmă pentru AFP un alt exilat prezentându-se drept Ivan și care preferă să nu-și spună numele de familie. A fost reformat în luna mai datorită unui certificat medical fals, plătit 5000 de dolari. „Știu că este greșit, este deranjant”, a spus tânărul de 24 de ani.
Vinovația resimțită de acești ucraineni care refuză să lupte apare mai ales atunci când se întâlnesc cu compatrioți în Europa de Vest. Este cazul lui Evgheni Kouroutch, confruntat uneori cu situații jenante la volanul taxiului său din Varșovia. „ Mi s-a spus: "Soții noștri se luptă pe front și voi, lașii, vă ascundeți!", spune acest ofițer de rezervă în vârstă de 38 de ani care se afla în Polonia când a izbucnit războiul și a renunțat să se mai întoarcă în țara sa. Un bărbat de vârsta lui nu trece neobservat printre milioanele de ucraineni primiți în Polonia: jumătate dintre refugiați sunt copii și mai mult de trei sferturi dintre adulți sunt femei separate de soți.
El spune că înțelege că acesta este un subiect „dureros” și „conflictual”. „Știu că trebuie să-mi apăr țara, dar, în același timp, familia mea are nevoie de mine și am datoria să am grijă de ei”, explică el sfâșiat. Originar din Odessa, în sudul Ucrainei, și-a adus fiul Kirill, în vârstă de 5 ani, și fiica de 8 ani, Anastasia, împreună cu soția sa. „ Când mă uit la ei, îmi dă putere și mă mângâie în ideea că nu fac asta degeaba”.
Tot având în vedere viitorul familiei sale, Bogdan Marynenko a luat drumul Poloniei în august 2022, cu două zile înainte de a împlini 18 ani, împins de rude și în timp ce tatăl său se lupta cu armele în mână. „Dacă i se întâmplă ceva, mama și surorile mele mă vor avea doar pe mine”, spune acest tânăr care poartă haine prea mari. Astăzi se chinuie pe șantiere să-și câștige pâinea.