Crearea postului de comisar pentru apărare, fără precedent la Bruxelles, a fost o decizie personală a Ursulei von der Leyen

18 Sep 2024
Crearea postului de comisar pentru apărare, fără precedent la Bruxelles, a fost o decizie personală a Ursulei von der Leyen

Noua Comisie își arată sprijinul pentru Ucraina: Crearea postului de comisar pentru apărare, fără precedent la Bruxelles, este o decizie personală a Ursulei von der Leyen, care a făcut din consolidarea apărării europene una dintre prioritățile noului său mandat de cinci ani în fruntea Comisiei, scrie Le Figaro.

Noua Comisie Europeană  transmite Rusiei un mesaj clar de fermitate, încredințând politica externă și apărarea UE a doi cetățeni din țarile Baltice, susținători puternici ai ajutorului sporit pentru Ucraina devastată de război .

Numirea fostului premier al Estoniei Kaja Kallas în funcția de șef al diplomației europene era cunoscută încă din iunie. Numirea unui alt fost prim-ministru baltic, lituanianul Andrius Kubilius, ca noul comisar pentru apărare este oficială de marți.

Semnal puternic transmis lui Vladimir Putin

Acești doi oficiali trebuie să primească în continuare aprobarea europarlamentarilor. Dar alegerea acestor doi foști lideri baltici trimite deja un semnal puternic președintelui rus  Vladimir Putin: UE este ferm în spatele Ucrainei. „Nu investim suficient în securitatea Ucrainei și în propria noastră apărare ”, le-a spus Andrius Kubilius colegilor săi europarlamentari, chiar înainte ca numirea sa să fie anunțată de Ursula von der Leyen .

Crearea postului de comisar pentru apărare, fără precedent la Bruxelles, este o decizie personală a președintelui Comisiei care a făcut din consolidarea apărării europene una dintre prioritățile noului său mandat de cinci ani în fruntea Comisiei .

Celor doi oficiali baltici li se încredințează astfel sarcina de a prezenta în termen de o sută de zile o „carte albă” despre o Uniune Europeană de Apărare. Aceștia vor lucra îndeaproape cu unul dintre noii vicepreședinți ai Comisiei, Henna Virkunnen, a cărei țară natală, Finlanda, privea de multă vreme cu suspiciune vecinul său mai mare, rus.

Reechilibrare” 

Polonia, un alt susținător de primă linie al Ucrainei, a obținut, la rândul său, portofoliul bugetar, crucial în discuțiile viitoare privind finanțarea întăririi apărării europene sau a ajutorului Ucrainei. „Nu aș spune că este o inversare a puterilor, ci mai degrabă o reechilibrare”, judecă un diplomat dintr-o țară din Europa de Est.

După mai bine de doi ani și jumătate de război în Ucraina, „este bine că UE este pregătită să folosească cunoștințele noastre, expertiza noastră pentru binele comun, pentru a rezolva cu adevărat provocările securității noastre”, a subliniat Andrius Kubilius în fața lui. câţiva jurnalişti. „Este clar că von der Leyen vrea să blocheze sprijinul pentru Ucraina în structura noii Comisii ”, subliniază Daniel Hegedus, expert în Europa Centrală și de Est la German Marshall Fund.

Cu o amenințare rusă atât de clar identificată, unii se tem totuși că diplomația europeană, mult timp domeniul rezervat al țărilor mari, va uita restul lumii, începând cu Africa sau Orientul Mijlociu. „Nu cred că asta înseamnă neapărat o excludere a altor regiuni ”, temperează Stefania Benaglia, de la Centrul pentru Studii de Politică Europeană din Bruxelles.

Slăbiciunea cuplului franco-german

Ursula von der Leyen a cerut și crearea unui post de comisar european pentru Mediterana, semn al dorinței sale de a nu neglija alte regiuni, de asemenea cruciale pentru viitorul Uniunii Europene. Croatul Dubravka Suica se va ocupa de acest nou portofoliu unde va trebui să implementeze un nou „pact pentru Mediterana” și o „strategie” pentru Orientul Mijlociu.

Țările din sudul Europei și-au întărit și ponderea în cadrul Comisiei, argumentează Daniel Hegedus, tot un semn, potrivit acestuia, al slăbiciunii actuale a cuplului franco-german.

Alte stiri din Externe

Ultima oră