Majoritatea imigranţilor provin din Africa şi Orientul Mijlociu, ei părăsindu-şi locurile natale din cauza sărăciei şi războiului. Numărul de persoane dislocate de război este cel mai mare întâlnit în vestul şi centrul Europei din anii '90 încoace, scrie ibtimes.co.uk.
Jumătate dintre cei sosiţi anul acesta în Europa sunt sirieni, în timp ce 20% sunt afgani şi 7% irakieni. Aproape 3700 de persoane au murit încercând să traverseze Marea Mediterană în bărci periculoase.
Aproximativ 972.500 de persoane au traversat Marea Mediterană până la 21 decembrie, conform Agenţiei ONU pentru Refugiaţi. În plus, OIM estimează că peste 34.000 au trecut din Turcia în Bulgaria şi de acolo în Grecia, pe uscat.
"Ştim că migraţia este inevitabilă, e necesară şi e de dorit", a declarat reprezentantul OIM, William Lacy Swing. "Dar nu este suficient să-i numeri pe cei care sosesc. Aproape 4000 au fost daţi dispăruţi sau s-au înecat. Trebuie, de asemenea, să acţionăm. Migraţia trebuie să fie legală, sigură şi în siguranţă pentru toţi, atât pentru imigranţi, cât şi pentru ţările care vor deveni noua lor casă", a mai spus Swing.
OIM continuă să monitorizeze decesele din insulele greceşti unde un număr tot mai mare de victime sunt copii. Conform Gărzii de coastă greceşti, cinci din 15 cadavre ale unor imigranţi aduse la ţărm luna aceasta erau ale unor copii.
Din cei peste 1 milion de imigranţi, până la 21 decembrie, peste 800.000 de refugiaţi au venit din Turcia în Grecia pe Marea Egee.