"Cel mai mare come-back" din istoria Americii: întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă

06 Noi 2024
"Cel mai mare come-back" din istoria Americii: întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă

Republicanul va recăpăta, la vârsta de 78 de ani, puterea pe care a trebuit să o abandoneze în ianuarie 2021. Desi fusese considerat „mort” politic, a supraviețuit la două tentative de asasinat, unor multiple scandaluri juridice și apariției târzii a concurentului său, democrata Kamala Harris, scrie Le Parisien

La finalul alegerilor prezidențiale americane de marți, 5 noiembrie, "copilul teribil" al politicii americane a fost ales pentru a doua oară, la vârsta de 78 de ani, în fruntea Casei Albe.

„Este o victorie nemaivăzută până acum în țara noastră”, „cel mai frumos moment din istoria Statelor Unite”, a spus el noaptea, în jurul orei 2:30 a.m., în sediul său din West Palm Beach, Florida. „Am depășit toate obstacolele. Nimeni nu a crezut că este posibil. Uite ce sa întâmplat!" „SUA, SUA!”, scandează publicul.

„Vom repara țara. Vă mulțumim pentru această onoare imensă”, răspunde Trump, care va intra în posesia Biroului Oval după depunerea jurământului pe 20 ianuarie.

Un val roșu, culoarea Partidului Republican, a scufundat statele cheie pe măsură ce proiecțiile au devenit mai sigure: Carolina de Nord, Pennsylvania, Georgia, Wisconsin... Dreapta a câștigat și Senatul și, după toate probabilitățile, Camera Reprezentanților. Ar trebui să aibă puteri depline cel puțin doi ani. „Este cea mai mare revenire din istoria Statelor Unite”, se bucură viitorul vicepreședinte JD Vance.

Rescrierea istoriei

Donald Trump va avea, așadar, de învins scandaluri, condamnări, gloanțe și doi candidați democrați în succesiune rapidă: președintele Biden, pe care l-a ajutat să se retragă cu ironiile sale ascuțite despre „Sleeping Joe” și Kamala Harris. Vicepreședinta nu reușește, la vârsta de 60 de ani, să devină prima femeie care conduce Statele Unite. La fel ca Hillary Clinton, învinsă în 2016 de același uragan.

Între timp, renașterea președintelui căzut spune ceva despre elasticitatea creierului uman, sau cel puțin despre capacitatea noastră colectivă de a ne obișnui cu situații care înainte erau de neconceput. Pentru a-și îndeplini pariul a necesitat pur și simplu rescrierea istoriei. Din miting în miting, fanii lui Donald Trump l-au aplaudat atunci când acesta a promis că va grația „ostaticii” acuzați pe nedrept. Patru din zece americani cred acum că atacul asupra Capitoliului a fost rezultatul unui complot pus la cale de FBI. Șapte din zece republicani cred că alegerile au fost fraudate.

Controlul Partidului Republican

Conferința de acțiune politică conservatoare, un miting major de dreapta mutat în acel an la Orlando (Florida), a semănat primele semințe ale revenirii sale. „Călătoria incredibilă pe care am început-o împreună este departe de a fi încheiată”, proclamă el unui public încurajat. În 2024, adaugă el, ar putea foarte bine să-i învingă pe democrați „pentru a treia oară”. Nu se pune problema pentru el să se vadă ca altceva decât câștigătorul anului 2020.

Foarte repede, Donald Trump și-a strâns strânsoarea pe dreapta. În anii 2000, omul de afaceri a pus în competiție stagiari aspiranți într-un reality show. „Ești concediat!” » („You're fired”) a strigat el în timpul eliminărilor. Își păstrează pumnul de fier. Almegerile primare republicane mătură fiecare candidat pe care îl dezavuează în pregătirea pentru alegerile intermediare, programate pentru noiembrie 2022.

În același timp, ratingul de popularitate al lui Joe Biden este în scădere. În Afganistan, retragerea expresă a tancurilor americane duce la căderea guvernului susținut de Statele Unite și la renașterea talibanilor la Kabul. Războiul izbucnește în Ucraina . Prețurile la benzină sunt în creștere. Inflația este în panică. Valul politic se întoarce.

În cele patru colțuri ale țării, marile discursuri progresiste ajung să depășească o întreagă secțiune a Americii. Opinia publică este supărată pe companiile mari precum Disney sau Coca-Cola, suspectate de „wokism” sau „cancel culture”. Criminalitatea se răspândește în orașele de stânga, după ce au redus bugetul forțelor de ordine sub presiunea mișcării „Black Lives Matter”.

„Donald Trump l-a demolat pe acest om”

În oglinda lor retrovizoare, americanii văd cu alți ochi dosarul autoproclamatului adversar al establishment-ului și corectitudinea politică. Donald Trump a semnat ordine executive care restricționează imigrația, a construit un zid la granița cu Mexic și a retras Statele Unite din acordurile climatice de la Paris. Cartea lui de vizită este încă eficientă: când era mai tânar, a transformat portofoliul de clădiri al tatălui său într-un imperiu diversificat în hoteluri, cazinouri și la nivel internațional. Covid-19 nu este aproape nimic altceva decât o amintire. Controversele legate de gestionarea sa dezastruoasă a epidemiei se retrag.

Unii potențiali adversari încearcă să-i stea în cale. În Florida, alegerile de la jumătatea mandatului l-au văzut pe guvernatorul Ron DeSantis zdrobindu-și adversarul democrat. Acest knockout „redefinește harta politică”, se laudă cu steaua în devenire a Partidului Republican. „Toată lumea credea că este în vârf”, ar spune mai târziu un consilier din umbră. Donald Trump l-a demolat pe acest om"

Băiatul de aur ("Golden Boy") își anunță candidatura la alegerile primare din 10 noiembrie 2022. Un aliat nebănuit îi va permite să-și recapete scaunul de șef: problemele lui juridice. Din 2023, Donald Trump este condamnat pentru abuz sexual care datează din anii 1990 și pentru fraudă care vizează acoperirea unei aventuri morale cu actrița pornografică Stormy Daniels. Diferite jurisdicții îl acuză că a stocat ilegal documente oficiale pe proprietatea sa însorită Mar-a-Lago. El se prezintă drept victima „persecuției politice demne de o țară fascistă sau comunistă”.

Partidul Republican este prins în capcană. Fiecare discurs este acum analizat prin prisma loialității față de un fost președinte pe care baza activiștilor continuă să-l adore. Donald Trump se desfășoară. De la Paris la New York, titlurile ziarelor au doar ochi pentru el. Situația lui unește în loc să-l discrediteze. Tricourile de campanie și semnele din curte afișează cu mândrie fotografia lui .

Pe 13 iulie 2024, fotografia lui a făcut înconjurul lumii

Cursa pentru Casa Albă, de atunci, s-a învârtit în jurul lui. Ea este ca el: vulcanică. Cu ani în urmă, părinții lui îl trimiseseră deja la o școală militară pentru a îi canaliza energia. Donald Trump nu pierde nicio ocazie să-l critice pe Joe Biden, care împlinește 81 de ani pe 20 noiembrie 2023. Mișcările rigide ale președintelui în funcție, manierele febrile și divagațiile sale evidente, par să-l regenereze. Cu toate acestea, cei doi bărbați au o diferență de vârsta de doar trei ani.

La sfârșitul lunii iunie, dezbaterea lor s-a transformat în umilință . Șeful statului, cu vocea răgușită, înmulțește tăcerile slăbite și replicile dezbinate. Donald Trump tocmai a fost declarat candidatul oficial al Partidului Republican. Își dă ochii peste cap. „Cred că el însuși nu știe ce tocmai a spus...” Secvențele sunt difuzate în buclă pe rețelele de socializare.

Pe 13 iulie 2024, Donald Trump a ținut o întâlnire la Butler, în statul cheie Pennsylvania. Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, la tras în el de opt ori . Fostul președinte întoarce capul exact în această secundă. Un glonț îi străpunge urechea dreaptă. Candidatul îngenunchează la pământ apoi, înconjurat de agenți ai Serviciului Secret, scutură pumnul în aer. O fotografie îi surprinde fața pătată de sânge, gura răsucită într-o „luptă!” luptă!", „luptă”. Imaginea face înconjurul lumii. Pisicile mari sunt măsurate și prin capacitatea lor de a-și arăta colții la momentul potrivit.

Un argument care se concentrează pe imigrație

În stânga, aparatul democrat simte că partidul se îndepărtează de el. Liderii de partid ajung să-l convingă pe Joe Biden: vechiul președinte renunță. Kamala Harris intră în scenă. Un nou val de donații mulțumește această nouă viață .

Această femeie, născută dintr-un tată jamaican și o mamă indiană, nu avea încă 60 de ani. „Donald Trump este din ce în ce mai instabil și inept”, spune ea numindu-l iudat. Observatorii se întreabă. Oare septuagenarul nu l-a învins pe adversarul care i-a fost favorabil?

Magnatul își reajustează argumentul. Imigrația ilegală, în special, a explodat în ultimii ani. În calitate de vicepreședinte, Kamala Harris a trebuit să găsească soluții diplomatice pentru a stopa fenomenul. „Ea este responsabilă!” » insistă el. Retorica lui se aprinde. Migranții, „sălbatici”, sunt acuzați că „otrăvesc sângele țării” și, chiar, că au mâncat câini și pisici în orașul pașnic Springfield (Ohio).

Sprint final

Donald Trump pierde, din toate punctele de vedere, singura dezbatere televizată dintre cei doi. El continuă să străbată țara și să-și galvanizeze baza, polarizând dezbaterile la extrem. Pe 15 septembrie, a scăpat de o nouă tentativă de asasinat la clubul său de golf din West Palm Beach, Florida. Cuvintele lui duc în mediul rural obosit de protestele ecologice ale orașelor. Ei răspund, de asemenea, la neîncrederea aproape obsesivă a multor americani față de puterea centrală din Washington.

Casele se despart. Donald Trump promite că va proteja femeile, „fie că le place sau nu” și îi acuză pe alegătorii evrei și democrați că le „urasc” religia. Femeile americane sunt îngrijorate de drepturile lor, în ceea ce privește avortul, în special, atunci când „votul fraților”, „votul tipului”, se concentrează pe portul de arme, puterea de cumpărare și exploatarea energiilor fosile.

Diferite figuri virile se alătură anturajul său, de la luptătorul Hulk Hogan la antreprenorul Elon Musk . Șeful Tesla face din X, fostul Twitter, o casă uriașă de sunet pentru diatribele lui conservatoare și hoardele de știri false care le validează. În ultimele zile, capturile de ecran cu o veveriță neagră au invadat fluxurile de știri a milioane de utilizatori.

Un adăpost din New York a luat în Peanut acum șase ani. Micul animal a devenit de atunci o celebritate pe Instagram. Autoritățile sanitare l-au eutanasiat la sfârșitul lunii octombrie de teamă să nu răspândească rabia. Cât ai clipi, campania lui Donald Trump îl face martirul unei administrații represive. Al 45-lea și acum al 47-lea președinte al Statelor Unite transformă, mai bine decât oricine, tot ceea ce atinge în foc. De ce să ne fie frică de flăcări? El însuși, până la urmă, a știut să se ridice din cenușă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră