Cu piesa sa Houdini cu care își anunță viitorul album, Eminem, unul dintre cei mai ascultați artiști din lume atacă cultura anularii și activismul transgender, scrie Le Figaro
„Pentru că nu am nicio îndoială/ Că această lume este pe cale să se transforme într-o Girl Scout/Și că comisia de cenzură va dori să mă reducă la tăcere/De îndată ce încep acest vers”.
Nu vă înșelați, acesta nu este extrasul din cea mai recentă carte a unui eseist considerat reacționar pe care tocmai ați citit-o, ci un pasaj din cea mai recentă piesă a rapperului Eminem, un titan al rap-ului cu peste 200 de milioane de albume vândute în treizeci de ani de carieră – care a primit și un Oscar în 2002 și a primit 15 premii Grammy.
Eminem, pe care colegii săi din hip-hop-ul american îl citează frecvent ca fiind una dintre cele mai mari figuri din disciplina lor a luat lumea prin surprindere vinerea trecută, lansând Houdini, un single de pe cel de-al doisprezecelea album al său, care va aparea la sfârșitul acestui an: The Death of Slim Shady. Rapperul american în vârstă de 51 de ani cheamă fantomele trecutului și reia legătura cu stilul său de altădată – când versurile sale ascuțite tăiau deja icoanele vremii, de la Britney Spears la Will Smith și Michael Jackson până la cântărețul Moby care l-a dat în judecată pentru homofobie.
În această melodie de 3:47 minute, acest nativ din Missouri, căruia nu i-a fost niciodată frică să se găsească în centrul controverselor, dă tonul. Începe piesa cu un apel (fictiv) de la producătorul său Paul Rosenberg care îi spune: „Tocmai am ascultat albumul. Mult noroc, ești pe cont propriu"
Și din motive întemeiate. Eminem atacă apoi toate temele sociale din ultimii ani în timp maimutarindu-i pe adeptii culturii anularii (cancel culture), întotdeauna cu acest grad al doilea îmbibat de acid care l-a caracterizat încă de la începuturile sale. Cuvinte greu de tradus.
El batjocorește astfel nivelarea școlilor și celebrele „premii de participare”; el face mai multe referiri ironice la activiștii transgender și la ideologia autodeterminării sexului și chiar ajunge până acolo încât își numește proprii copiii „mici proști”. Revenirea rapperului a fost salutată de public, Houdini fiind în fruntea topurilor pe platformele de streaming și un clip vizionat de aproape 40 de milioane de ori în doar câteva zile pe YouTube. Cel mai mediatizat jucător de baschet din Statele Unite, LeBron James a postat chiar pe Twitter pentru a saluta cântecul.
Reacție... pentru o perioadă în care totul devine reacție
Deci Eminem a devenit reacționar? Sau chiar de dreapta? Nu chiar. Spre deosebire de Kanye West, un alt rapper de același calibru care a ales de multă vreme să-și arate loialitatea față de republicani și Donald Trump, Eminem nu a trecut niciodată de aceasta parte și l-a atacat personal și pe fostul președinte al Statelor Unite. În 2022, în timpul finalei Super Bowl, a îngenuncheat în semn de solidaritate cu Colin Kaepernick, un jucător de fotbal american care a atras mânia conservatorilor pentru că a îngenuncheat în timpul imnului național și a protestat împotriva inegalităților rasiale și a violenței poliției.
Nu atât Eminem s-a schimbat, cât epoca în care operează; și în care păstrează aceeași ireverență, aceeași măiestrie a satirei de care a dat dovadă de la începutul carierei. Pe scurt, găsim la el același reflex ca și la alți artiști care sunt calificați și reacționari pentru denunțarea culturii anularii și a mișcării trans: acela de a-și bate joc de excesele activiștilor care doresc să-i reducă la tăcere pe cei care nu gândesc ca ei. . Poate că acești activiști vor încerca să-l atace pe rapper. Sperăm că le va răspunde într-un al 13-lea album.
this sht is legendary funny lol#eminem #houdini OUT NOW! pic.twitter.com/qfnaGzCtCb
— Southpawer (@Southpawer) June 1, 2024