Principalele obiective pentru anul viitor vor fi susținerea creșterii economice în UE și contribuția la ameliorarea provocărilor umanitare și de securitate din vecinătatea Uniunii.
Astfel, vor fi acordate mai multe fonduri pentru investițiile în creșterea economică, crearea de locuri de muncă și competitivitate, dar și pentru protecția frontierelor externe, consolidarea securității în interiorul și în afara Uniunii, precum și pentru politicile privind refugiații și tratarea cauzelor profunde ale migrației.
„UE se confruntă cu provocări majore. În aceste timpuri grele, un buget al UE eficient și bine direcționat nu este un lux, ci o necesitate. Acesta poate facilita atenuarea șocurilor, stimulând economia și contribuind la soluționarea unor probleme precum criza refugiaților.
Ca întotdeauna, ne concentrăm pe rezultate. Dorim să ne asigurăm că fiecare euro din bugetul UE este cheltuit cu folos”, a comentat Kristalina Georgieva, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru buget și resurse umane.
Propunerea Comisiei prevede alocarea a 21,1 miliarde de euro pentru creșterea economică, ocuparea forței de muncă și competitivitate, 2,66 miliarde de euro pentru Fondul European pentru Investiții strategice (FEIS) și alte 53,57 miliarde de euro pentru sprijinirea investițiilor productive și reformelor structurale. Totodată, a fost prevăzut un sprijin destinat agricultorilor europeni în valoare totală de 42,9 miliarde de euro.
Proiectul de buget include o alocare de 5,2 miliarde de euro pentru consolidarea frontierelor externe ale Uniunii și abordarea crizei refugiaților și a migrației neregulamentare, din care 3 miliarde pentru acțiunile de pe teritoriul UE, cum ar fi înființarea pazei de coastă europene sau a unei agenții pentru azil, și 2,2 miliarde de euro pentru cele desfășurate în afara ei.