Liderii UE trebuie să răspundă votului britanic pentru părăsirea Uniunii prin acțiuni care să apere proiectul european și să îl facă mai transparent și să poată răspunde îngrijorărilor cetățenilor. Acesta a fost mesajul care a reieșit din dezbaterea de marți dimineață de la Parlament cu președintele Consiliului European Donald Tusk și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Junker,
”Referendumul din Marea Britanie nu elimină criza migrației din UE”, a avertizat Donald Tusk. El a descris discuțiile privind Brexit ca fiind ”calme și echilibrate”. Liderii UE au înțeles decizia premierului Cameron de a amâna activarea negocierilor de retragere, dar se așteaptă ca noul Guvern britanic să depună o notificare oficială cât de repede posibil și că ”niciun fel de negociere” nu va avea loc înainte de această notificare, a mai spus el.
Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i-a criticat pe cei care au făcut campanie pro ”Brexit”: ”Sunt retro-naționaliști, nu patrioți”, a spus el, adăugând că ”un patriot nu ar părăsi corabia atunci când situația devine dificilă” și că ”nu au avut niciun plan încotro să o ia”. El a insistat că Uniunea Europeană trebuie să devină ”Uniunea europenilor” și că reformele trebuie accelerate și deciziile implementate.
Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a punctat că, după votul Brexit, cele 27 de state membre nu trebuie să devină prizonierele haosului politic de la Londra. El a subliniat că Boris Johnson și Nigel Farage au ”părăsit vaporul” atunci când lucrurile au devenit dificile și a numit acest comportament ”laș”. El a cerut o nouă cultură politică a responsabilității și a ”eliminării miturilor” privind Europa, întrucât UE aduce beneficii oamenilor, nu este nedemocratică și poate da rezultate. “Să dai vina pe UE pentru Brexit este ”o nebunie”, a conchis Weber.
Liderul grupului S&D Gianni Pittela a salutat Consiliul European pentru că a ”rezistat șantajului” și a subliniat că dacă o țară vrea să acceseze piața unică trebuie să accepte și libertatea de mișcare a oamenilor. De asemenea, el a criticat liderii UE pentru că nu au ambiția de a relansa procesul de integrare europeană. ”Această întârziere nu este o dovadă pentru slăbiciunea UE, ci pentru eșecul abordării interguvernamentale: sunt alături de eforturile domnului Juncker de a apăra metoda comunitară!”
O părere ușor diferită a avut liderul grupului ECR, Syed Kamall. Britanicul consideră că rezultatul referendumului a fost ”un semnal de alarmă” pentru UE. El a avertizat că nu este bine să se continue ca și până acum sau să se pună prea mare presiune pe Marea Britanie. Liderii UE ar trebui mai degrabă să folosească situația actuală ca o ocazie de a se reconecta cu oamenii, de a face UE mai transparentă și de a se concentra pe îngrijorările legitime ale cetățenilor, cum ar fi creșterea economică și locurile de muncă.
"Șobolanii părăsesc corabia care se scufundă”, a tunat liderul grupului Alde, Guy Verhofstadt. Belgianul a descris Brexit ca un ”cutremur” și a cerut Consiliului UE să ”nu mai meargă cu ochii închiși către dezastru, ca o federație slabă de state care nu poate funcționa. Sau UE se va schimba, sau va muri. Consiliul trebuie să recunoască că cetățenii nu sunt împotriva Europei, ci împotriva Acestei Europe”, a spus el.
Liderul grupului Verzilor Rebecca Harms a criticat populiștii și naționaliștii care se folosesc de cetățenii obișnuiți în scopurile lor personale și îi îndeamnă să voteze împotriva propriilor interese: ”Nu pot decât să îi disprețuiesc pe Farages, Le Pens și von Storchs din această lume, care îi ridică pe cetățeni unii împotriva altora”, a spus ea. A mai adăugat că cele 27 de state UE ar trebui să păstreze ușa deschisă pentru MB și pentru oamenii din regiunile care doresc să rămână în UE.
Marine Le Pen a cerut un acord comercial corect și a acuzat ”europeniștii” că nu respectă dorința oamenilor. În loc de mai multă integrare, oamenii doresc suveranitate și cooperare liberă, a spus ea, cerând UE să ”se schimbe sau să dispară”.
Donald Tusk a tras concluzia că rezultatul referendumului a fost consecința faptului că elita politică a creat o imagine "negativă și deseori nedreaptă" a UE. El a declarat că a cerut deseori în mod insistent șefilor de stat sau de guvern să nu mai acuze UE de slăbiciune și eșec și să își asume în schimb responsabilitatea pentru propriile acțiuni. “Nu putem să ne abandonăm emoțiilor negative din ultimele zile, ci trebuie să facem o analiză serioasă și să luam decizii raționale“.