Incertitudinile legate de ieșirea haotică a Regatului Unit din Uniunea Europeanaă au costat economia britanică 600 milioane de lire sterline (700 de milioane de euro) pe săptămâna de la referendumul din iunie 2016, estimează Goldman Sachs într-un studiu.
Banca americană de afaceri conchide că Brexit a costat a cincea economie mondială aproximativ 2,5 puncte procentuale din Produsul Intern Brut la sfârșitul anului 2018, față de tendința pe care o avea PIB-ul britanic înainte de votul în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.
"Conducătorii politici ai Regatului Unit continuă să întârzie concretizarea acestui vot", a menționat Goldman Sachs, potrivit Reuters.
"Incertitudinea care decurge din acest lucru asupra viitoarelor relații politice și economice cu Uniunea Europeană a avut un cost real asupra economiei Regatului Unit, care s-a repercutat asupra altor economii", se precizează în studiu.
Goldman Sachs estimează că, în cazul ieșirii din Uniunea Europeană fără acord ("no deal"), există o probabilitate de 15% ca PIB-ul britanic să scadă cu 5,5% si, ca un "șoc al încrederii" să conducă la deprecierea lirei sterline cu 17%.
Celelalte țări europene ar fi, la rândul lor, expuse repercusiunilor unui asemenea scenariu, precizează experții băncii, evocând un risc privind deprecierea cu 1% din PIB-ul acestora.
În cazul unui acord de tranziție, efectul pozitiv total asupra PIB-ului britanic ar putea atinge 1,75%, iar lire sterlina s-ar putea aprecia cu 6%, potrivit Goldman Sachs.
Alarmă la Banca Angliei
Riscul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord este "alarmant de mare", a afirmat Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, catalogând drept "absolut absurde" sugestiile că un astfel de scenariu ar putea fi gestionat.
Referindu-se la riscul producerii unui Brexit fără acord, Mark Carney a precizat: "În luna august 2018, riscul era deja inconfortabil de mare. Din nefericire, cred că s-a dovedit a fi o estimare precisă".
"Acum, riscul este alarmant de mare. Suntem într-o situație în care voința exprimată de Parlament este pentru o anumită formă de acord, unul definit printr-o dublă negație: Parlamentul se opune unui Brexit fără acord. Guvernul, după cum a spus premierul, se opune unui Brexit fără acord, Uniunea Europeană se opune unui Brexit fără acord, dar posibilitatea există, prin opțiunea din oficiu", a subliniat Mark Carney pentru Sky News.
"Deci, ieșirea din Uniunea Europeană fără acord se poate produce în mod accidental și nu va fi nicio tranziție, va fi direct un Brexit dezordonat", a atras atenția Mark Carney. "Există numeroase lucruri îngrijorătoare în cazul unui Brexit fără acord", a subliniat guvernatorul Băncii Angliei - precizând, pe de altă parte, că sistemul financiar este puternic.
Răspunzând unei întrebări legate de afirmațiile unor susținători ai Brexit potrivit cărora în lipsa unui acord se vor aplica regulile Organizației Mondiale a Comerțului, astfel îmcât nu vor fi impuse taxe vamale, Mark Carney a afirmat: "Trebuie uitate ficțiunile, sunt absolut absurde".
Tentativă de sabotare a căilor ferate britanice. Protest legat de Brexit
Poliția britanică anchetează două tentative de perturbare a activității pe calea ferată, despre care a comunicat că ar fi legate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmă Reuters.
Dispozitivele au fost găsite de lucrătorii feroviari pe linii din centrul Angliei, dar tentativa de obstrucționare a serviciilor pe calea ferată a eșuat.
"A fost o tentativă serioasă și deliberată a cuiva de a provoca un sabotaj semnificativ și perturbări în rețeaua de cale ferată din Marea Britanie", a declarat, într-un comunicat, Sean O'Callaghan, responsabil al poliției britanice pentru transporturi.
"Încercăm să înțelegem de ce ar pune cineva vieți în pericol, plasând aceste obiecte direct pe calea ferată, dar prima noastră evaluare ne determină să credem că acțiunea vizează ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană".
Sean O'Callaghan a subliniat că intenția sabotorilor a fost, cel mai probabil, generarea de întârzieri în serviciile căilor ferate, nu provocarea de pagube infrastructurii feroviare.
Cele două aparate - plasate în apropiere de Yaxley, în Cambridgeshire, și lângă Netherfield, în Nottinghamshire - aveau atașate înscrisuri: "A pleca înseamnă a pleca!" și "Vom duce Marea Britanie către o stație", a precizat BBC.
Există avertismente din partea unor susținători ai Brexit în sensul că, dacă rezultatul referendumului nu este pus în practică, s-ar putea ajunge la tulburări civile.