Biden va lua decizia finală cu privire la trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina

12 Sep 2023
Biden va lua decizia finală cu privire la trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina

Se așteaptă ca președintele american Joe Biden să ia o decizie finală în curând cu privire la trimiterea pentru prima dată de rachete cu rază lungă în Ucraina, scrie CNN

Este un pas major recomandat de Departamentele de Stat și Apărare după luni de cereri ucrainene, au declarat pentru CNN persoane familiare cu discuțiile. 

Discuțiile despre trimiterea sistemelor de rachete tactice ale armatei cu rază lungă de acțiune, cunoscute și sub numele de ATACMS, au început substanțial în ultimele săptămâni, au spus sursele.

Nu a fost luată nicio decizie finală de a trimite rachete, au spus oficialii. Dar „există o posibilitate mult mai mare decât înainte ca asta să se întâmple acum ”, a spus un oficial familiarizat cu discuțiile. — Mult mai mare. Doar că nu ştiu când.  

Oficialii americani au fost reticenți în a trimite rachete ghidate sol-suprafață cu rază lungă de acțiune, pe fondul temerilor legate de escaladarea conflictului, deoarece ar putea fi lansate în Rusia însăși. Cu toate acestea, această îngrijorare a scăzut în mare măsură, deoarece Ucraina a arătat că nu folosește alte arme furnizate de SUA pentru a ataca teritoriul din interiorul Rusiei, au spus oficialii.

Ucraina a desfășurat lovituri în interiorul Rusiei, dar acestea au fost efectuate folosind drone și armament autohton, permițând Kievului să își respecte angajamentul de a nu folosi arme americane în interiorul Rusiei.

În prezent, raza maximă de acțiune a armelor americane angajate în Ucraina este de aproximativ 93 de mile cu bomba de diametru mic lansată la sol. ATACMS, care are o rază de acțiune de aproximativ 186 de mile, ar permite armatei ucrainene să lovească ținte de două ori mai departe.

Transferul ATACMS ar marca doar cel mai recent exemplu în care SUA s-a inversat în ceea ce privește furnizarea unui sistem după luni de presiune din partea oficialilor ucraineni. Administrația Biden a rezistat, de asemenea, trimiterii de sisteme de rachete cu lansare multiplă, sisteme de apărare antiaeriană Patriot, tancuri Abrams și muniții cu dispersie – toate acestea fiind în cele din urmă furnizate Kievului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră