Biden este „hotărât” să folosească restul mandatului pentru a întări Ucraina, spune consilierul de securitate

15 Sep 2024
Biden este „hotărât” să folosească restul mandatului pentru a întări Ucraina, spune consilierul de securitate

În timp ce Volodymyr Zelensky continuă să denunțe întârzierile în ajutorul militar occidental, Jake Sullivan a asigurat că această problemă se datorează unei logisticii dificile și nu lipsei de voință politică de a sprijini Kievul, scrie Le Figaro

Președintele american Joe Biden este „hotărât” să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina și se va întâlni cu omologul său  Volodymyr Zelensky  în timpul Adunării Generale a ONU de la New York la sfârșitul lunii septembrie, a declarat sâmbătă consilierul pentru securitate la Casa Albă Națională, Jake Sullivan. .

Joe Biden „este hotărât” să folosească ultimele luni de mandat pentru a întări Ucraina împotriva Rusiei, a declarat el în timp ce participa prin videoconferință la un forum de la Kiev. Alegerile prezidențiale din noiembrie din Statele Unite riscă să schimbe situația pentru Kiev în cazul victoriei republicanului Donald Trump

Colaboratorii lui Donald Trump au sugerat deja că, în cazul victoriei, ar folosi ajutorul american ca pârghie pentru a forța Kievul să facă concesii teritoriale Rusiei pentru a pune capăt războiului. „Președintele Zelensky a spus că în cele din urmă acest război va trebui să se încheie în negocieri și avem nevoie de ei să fie puternici în acele negocieri ”, a spus Jake Sullivan în cadrul conferinței anuale privind Strategia Europeană de la Yalta, găzduită de fundația miliardarului ucrainean Viktor Pintchouk.

Dificultăți

Armata ucraineană se află în dificultate de luni de zile pe Frontul de Est, unde forțele rusești ronțăie teren, în ciuda incursiunii surpriză a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk în august. În estul Ucrainei, „zona din jurul Pokrovsk este deosebit de îngrijorătoare” , a subliniat Jake Sullivan, referindu-se la un oraș cheie vizat de săptămâni de zile fără atacuri intense din partea trupelor ruse care se află deja la mai puțin de 10 kilometri de acest nod strategic feroviar și rutier.

Potrivit lui Sullivan, președintele Biden se va întâlni cu omologul său ucrainean la sfârșitul lunii septembrie, la New York. „În acel moment, președintele Biden va mai avea patru luni în funcție. Și este hotărât să folosească aceste patru luni pentru a pune Ucraina în cea mai bună poziție posibilă pentru a câștiga ”, a spus domnul Sullivan.

În timp ce Volodymyr Zelensky și alți lideri ucraineni continuă să denunțe întârzierile asistenței militare occidentale și în special americane, Jake Sullivan a asigurat că această problemă se datorează logisticii dificile și nu lipsei de voință politică de a sprijini Kievul. „Nu este o chestiune de voință politică. Este o chestiune de logistică dificilă și complicată (...) pentru a livra acest material pe front”, a declarat el.

„Fă mai bine”

„Dar așa cum a spus președintele Zelensky... având în vedere cu ce se confruntă Ucraina, trebuie să facem mai mult și trebuie să facem mai bine. Și sunt de acord cu asta . ” În fața noului val de atacuri împotriva site-urilor energetice ucrainene, Statele Unite se tem de atacurile rusești asupra centralelor nucleare ucrainene, care joacă un rol vital în producția de energie electrică a țării, a mai subliniat Jake Sullivan.

„Rușii au demonstrat o mare brutalitate în atacurile lor asupra infrastructurii energetice civile. Au tras deja asupra centralelor nucleare ucrainene și cred că s-ar putea întâmpla din nou ”, a spus el. „Trebuie să ajutăm Ucraina să apere aceste centrale nucleare, ceea ce este deosebit de important și o prioritate pentru noi”, a subliniat oficialul american.

Alte stiri din Externe

Ultima oră