Beijingul avertizează asupra unui „nou Război Rece” la summiturile ASEAN

06 Sep 2023
Beijingul avertizează asupra unui „nou Război Rece” la summiturile ASEAN

Prim-ministrul chinez a cerut opoziție față de confruntarea blocului: „nu trebuie să alegem tabăra”, scrie Le Figaro.

Premierul chinez Li Qiang a avertizat miercuri cu privire la riscul „unui nou Război Rece ” în timpul summiturilor din Indonezia care reunesc reprezentanți ai marilor puteri și lideri din Asia de Sud-Est.

Beijingul  și-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la politica americană care vizează încurajarea formării de blocuri regionale în vecinătatea sa, precum Quad (SUA, Japonia, Australia și India) sau alianța militară Aukus (Australia, SUA, Marea Britanie).

Neînțelegeri, interese divergente

Oficialul chinez a cerut să se opună oricărei confruntări între blocuri la un summit Asean+3 care îi reuneste pe premierul japonez Fumio Kishida, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și lideri ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud -Est.

Pot apărea dezacorduri și dispute între țări din cauza neînțelegerilor, a intereselor concurente sau a interferențelor externe”, a spus Li Qiang. Pentru a menține aceste dispute sub control, ceea ce este esențial acum este să nu alegem tabere, să ne opunem confruntării dintre blocuri și să prevenim un nou Război Rece”, a continuat el .

Grupul regional organizează miercuri summituri succesive la Jakarta cu China, Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite și Canada, oferind o oportunitate pentru marile puteri să atragă sau să facă presiuni asupra blocului celor 10 țări. Vicepreședintele SUA Kamala Harris îl înlocuiește pe președintele Joe Biden cu această ocazie, iar prim-ministrul chinez Li Qiang îl înlocuiește pe președintele Xi Jinping.

Alte stiri din Externe

Ultima oră