Autoritățile ucrainene acuzate că folosesc avizele de recrutare ca armă politică

26 Iun 2024
Autoritățile ucrainene acuzate că folosesc avizele de recrutare ca armă politică

„Pot oricând să amenințe că te vor trimite pe linia frontului”, a spus un reporter de investigație, scrie Politico

Jurnalistul de investigație ucrainean Yevhenii Shulhat era pe cale să publice un articol despre corupția în Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), când soldați în uniformă l-au abordat într-un mall și au încercat să-i înmâneze un aviz de recrutare.

El a văzut asta ca pe un efort de a-și suprima articolul.

„Consider acest lucru ca fiind o intimidare și o obstrucționare a activității mele jurnalistice”, a spus el, spunând că încercarea din aprilie a fost făcută imediat după ce a contactat SBU cu privire la poveste. El a refuzat să accepte notificarea și, în schimb, a depus o plângere.

Nu este singurul. 

Alți jurnaliști, organe de supraveghere și persoane implicate în ONG-uri care lucrează în probleme critice la adresa guvernului avertizează, de asemenea, că administrația (sau înalți oficiali) folosește puterea de a recruta oameni pentru a-i reduce la tăcere.

Guvernul insistă că nu se află în spatele unor astfel de incidente și va răspunde dacă acestea se întâmplă.

„Cred că utilizarea instrumentelor de justiție penală pentru a exercita presiuni asupra oricărei persoane, inclusiv asupra activiștilor publici, este inacceptabilă, iar astfel de fapte trebuie raportate imediat autorităților competente”, a spus puternicul adjunct al președintelui, Oleg Tătarov, care supraveghează agenţiile de recrutare.

Dar incidentele se înmulțesc.

Vitaliy Shabunin, șeful Centrului de Acțiune Anticorupție, cel mai influent câine de pază al Ucrainei, l-a acuzat pe Tatarov că se află în spatele acuzațiilor că ar fi fost eliberat necorespunzător dintr-o unitate din prima linie pentru a ocupa un post mai sigur în capitală.

Shabunin este anchetat de Biroul de Investigații de Stat (SBI) al Ucrainei nu numai pentru că s-a sustras serviciului militar și a fost transferat ilegal dintr-o unitate de luptă, ci și că nu a predat o mașină cumpărată de voluntari pentru unitatea sa militară. Shabunin, precum și cei care au donat bani pentru mașină, neagă acuzațiile.

„Dacă o persoană cere respectarea legii de către toată lumea, atunci ar trebui să dea un exemplu”, a declarat avocatul Rostyslav Kravets din Kiev, care a depus plângerea. 

„De ce vine biroul președintelui după mine? Poate pentru că vorbesc despre modul în care Tatarov gestionează sistemul de aplicare a legii din Ucraina? Sau pentru că Centrul de Acțiune Anticorupție distruge sistematic inițiativele antidemocratice ale autorităților”,  a scris Shabunin într-o postare pe Facebook . 

„Îmi este greu să-mi imaginez cum pot fi acuzat de evaziune de la datorie dacă m-am mobilizat voluntar la Kiev în primele zile ale invaziei”, a spus el, adăugând că unitatea sa a fost îndepărtată de linia frontului înainte de a fi transferat. .

Tatarov a negat acuzațiile și a spus că este conștient de contribuția lui Shabunin la reformarea Ucrainei și la lupta împotriva corupției. 

„Atribuțiile mele includ coordonarea departamentului de justiție și a direcției de politică juridică, care nu pot influența în niciun fel activitățile niciunei agenții de aplicare a legii, ai căror anchetatori sunt independenți”, a spus el.

SBI nu a răspuns unei solicitări de comentarii cu privire la cazul lui Shabunin.  

Mai multe exemple

În martie, Olexandr Salizhenko, redactor-șef al revistei Chesno, un organ de pază care dezvăluie corupția politică, a fost forțat să se deplaseze la o comisie militară pentru a explica de ce nu s-a prezentat pentru serviciul militar; are cancer în stadiul patru.

„Până în martie nu am avut probleme cu biroul de recrutare. Am încercat să semnez un contract cu armata, dar mi s-a refuzat din cauza stării mele de sănătate. Susțin armata și mobilizarea. Așa că pentru mine, a fost dureros să citesc campania de agresiune online care mă numea un dezertor”, a spus Salizhenko.

Jurnaliștii care investighează corupția sunt, de asemenea, hărțuiți online și numiți de canale anonime Telegram după ce demască corupția. Aceștia dau vina pe biroul președintelui.

„Ei folosesc diferite tactici de intimidare pentru a încerca să descurajeze reporterii și apoi, bineînțeles, pot oricând amenința că te vor trimite în prima linie”, a declarat jurnalistul de investigație Yuri Nikolov pentru POLITICO.

„Aceste canale sunt foarte aproape de biroul președintelui”, a spus el.

Biroul președintelui a negat în mod repetat că are vreo legătură cu canalele anonime Telegram care atacă reporterii. Președintele Volodymyr Zelensky a abordat problema. În ianuarie, el a spus: „Orice presiune asupra jurnaliştilor este inacceptabilă”.

Nikolov crede că a devenit o țintă datorită articolelor sale despre corupție în procesele de achiziții ale Ministerului ucrainean al Apărării.

În ianuarie, câțiva bărbați  au încercat să pătrundă  în apartamentul său din Kiev și apoi au lipit pliante pe ușă cu „dezertor”. Polițiștii au deschis o anchetă penală în privința incidentului, dar până acum nimeni nu a fost pus sub acuzare.

„Vestea bună este că cazul nu este încă închis. Vești proaste – nu se mișcă”, a spus Nikolov.

Acuzațiile aduse înalților funcționari susțin că sistemul se apără de investigațiile incomode. Dar organele de pază și jurnaliștii ucraineni recunosc că țara a făcut progrese uriașe în combaterea corupției în ultimii ani – un proces stimulat de efortul țării de a îndeplini criteriile necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană și NATO.

„Am obținut rezultate semnificative. De exemplu, sistemul nostru de control al averii funcționarilor este unul dintre cele mai bune din lume. Și serviciile guvernamentale electronice într-un smartphone au îngropat un strat de corupție administrativă masivă”, a spus Shabunin.

„Din păcate, mai avem mult de lucru în lupta împotriva corupției, la fel ca restul lumii. Și nimic nu discreditează guvernul în ochii ucrainenilor precum atacurile asupra oamenilor care demască corupția”, a adăugat el.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră