Cancelarul german Olaf Scholz a promis o anchetă după o scurgere „foarte gravă”. Într-o înregistrare scursă pe rețelele de socializare, ofițerii Forțelor Aeriene discută despre materiale clasificate referitoare la războiul din Ucraina, scrie Le Figaro
Este o înregistrare de peste treizeci de minute, dezastruoasă pentru imaginea Bundeswehr-ului și care îl plasează puțin mai mult pe Olaf Scholz în defensivă. Ofițeri germani de rang înalt discută despre utilizarea rachetelor Taurus cu rază lungă de acțiune în Crimeea - pe care cancelarul nu dorește să le trimită în Ucraina - și impactul acestora asupra conflictului. Conversația, evident confidențială, s-a scurs pe rețelele de socializare rusești, în special prin Margarita Simonian, redactorul-șef al revistei Russia Today și figura principală în aparatul de propagandă al Kremlinului.
Autenticitatea documentului a fost confirmată după-amiaza târziu de către Ministerul Apărării, care a încredințat Serviciilor Militare de Informații (BAMD) o anchetă cu privire la originile scurgerii. „Aceasta este o chestiune foarte serioasă și de aceea face acum obiectul unei investigații foarte atente, foarte aprofundate și foarte rapide ”, a spus Olaf Scholz.
Franța implicată
Ostil oricărei trimiteri de trupe rusești în Ucraina, șeful guvernului social-democrat exclude livrarea la Kiev a acestor rachete Taurus cu o rază de acțiune de 500 de kilometri, greu de detectat de apărarea antiaeriană și foarte puternice. Cancelarul se teme că furnizarea acestor dispozitive ar putea provoca o escaladare a conflictului. Pentru a-și susține argumentul, acesta din urmă însuși a folosit informații militare sensibile, punându-și în dezacord aliații francezi și britanici. La rândul lor, Paris și Londra livrează Ucrainei rachete similare numite Scalp și Storm Shadow . Dezvăluirea acestor date i-a iritat foarte mult pe britanici.
„Comentariile lui Scholz sunt false, iresponsabile și constituie o palmă în fața aliaților”, a protestat în urmă cu câteva zile șefa Comisiei pentru Afaceri Externe a parlamentului britanic, conservatoarea Alicia Kearns. Scurgerea conversațiilor Bundeswehr, despre care Berlinul crede că a fost orchestrată cu bună știință de Kremlin, este de așteptat să-i enerveze și mai mult pe unii dintre aliații UE, inclusiv Danemarca, care critică cancelaria germană pentru refuzul rachetelor.
De asemenea, dăunează credibilității armatei germane și a serviciilor sale secrete, care par slab protejate împotriva ingerințelor străine. La sfârșitul anului 2022, un agent al serviciilor federale de informații (BND) a fost arestat sub suspiciunea de înaltă trădare în folosul statului rus. Bărbatul, Cartsen L, „furnizase atunci informații, colectate în cadrul activității sale, unui serviciu de informații rusesc” , a afirmat parchetul federal din Karlsruhen, în timp ce spionajul rusesc în Germania s-a intensificat foarte mult de la începutul războiului. Pe 18 octombrie a aceluiași an, șeful Agenției Germane de Securitate Cibernetică a fost demis, după dezvăluiri media care indicau lipsa de distanță a acestuia față de Rusia.
„Inamici jurați”
Conversația dintre ofițerii germani, care a avut loc prin videoconferință, ar fi avut loc prin intermediul platformei publice WebEx, și nu prin intermediul rețelei interne și securizate a forțelor aeriene germane, Luftwaffe.
Canalul public de televiziune ARD vorbește despre o „catastrofă” pentru serviciile secrete germane, în timp ce Moscova exploatează pe larg afacerea. Acest lucru ilustrează faptul că „partea de război în Europa este încă foarte, foarte puternică ”, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. „Rivalii noștri de multă vreme, germanii, au devenit din nou inamicii noștri jurați”, a adăugat numărul doi al Consiliului de Securitate al Rusiei și fostul președinte, Dmitri Medvedev
German military officials were recorded planing an attack against Crimea bridge. The target is of “military strategic and political importance but we can’t be seen to be directly involved.” Olaf Scholz is putting Germany at risk of war with Russia. Insane. pic.twitter.com/Fbto2e3tmR
— Kim Dotcom (@KimDotcom) March 1, 2024