Arabia Saudită face un pas pentru a se alătura blocului de securitate condus de China

30 Mar 2023
Arabia Saudită face un pas pentru a se alătura blocului de securitate condus de China

Cabinetul Arabiei Saudite a aprobat decizia de a se alătura unui bloc de securitate condus de China, întărind legăturile ale Riadului cu China si îndepărtându-se de interesele SUA, scrie CNBC.

Agenția de presă saudită de stat a declarat că, într-o sesiune prezidată de regele Salman bin Abdulaziz, cabinetul saudit a aprobat marți un memorandum prin care Riadului i se acordă statutul de partener de dialog în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai - o alianță politică, de securitate și comercială din care fac parte China, Rusia, India, Pakistan și alte patru națiuni din Asia Centrală ca membri cu drepturi depline.

Organizația numără în continuare patru state observatoare – inclusiv Iran – și nouă parteneri de dialog, numărând în Arabia Saudită, Qatar și Turcia. Are sediul la Beijing și este condus de chinezul Zhang Ming ca secretar general.

Decizia Arabiei Saudite de a se alătura SCO, deși nu ajunge la calitatea de membru cu drepturi depline, duce interesele Riadului mai spre est, într-un moment în care Beijingul își testează influența în Orientul Mijlociu într-o potențială afectare a influenței SUA. La începutul lunii martie, China a negociat un acord cu rivalii de lungă durată din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită și Iran, pentru a relua relațiile diplomatice și a redeschide ambasadele în țările celeilalte.

In Europa Beijingul a prezentat un plan în 12 puncte pentru realizarea păcii între Rusia și Ucraina fără prea mare succes.

Interesele saudite au fost de mult împletite cu cele ale membrilor lideri ai SCO, China și Rusia. Beijingul este cel mai mare partener comercial al Riadului, cu comerțul bilateral în valoare de 87,3 miliarde de dolari în 2021, potrivit Reuters .

China este un consumator major al exporturilor de petrol ale Arabiei Saudite, dependentă de hidrocarburi, cele două țări făcându-și progrese semnificative în sectoarele petrochimice ale celeilalte – inclusiv anunțul recent de către gigantul petrolier Aramco, controlat de stat saudit, despre o societate mixtă care va construi o rafinărie și petrochimie. complex din Panjin, în nord-estul Chinei, alături de partenerii Norinco și Panjin Xincheng Industrial Group.

Separat, Riad este un aliat apropiat al Rusiei în politicile de producție de țiței ale coaliției OPEC+.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră