Potrivit institutului de sondaj rus Levada, independent de guvern, opoziţia populaţiei faţă de utilizarea energiei nucleare a scăzut în şase luni, folosirea armelor nucleare în Ucraina fiind considerată „morală și justificată” de aproape 40% dintre ruși, scrie Le Figaro
Pe măsură ce Moscova își intensifică șantajul nuclear, numărul rușilor care susțin utilizarea potențială a acestor arme de distrugere în masă în Ucraina crește, arată un sondaj realizat de Institutul Levada, o organizație neguvernamentală, clasificată drept „agent străin” de autoritățile ruse, ale cărui concluzii au fost dezvăluite pe 29 noiembrie, în cadrul unei conferințe online.
Videoclipul este accesibil pe canalul YouTube „Țară și lume” , care i-a urmat celui al centrului Saharov, o „platformă de dezbatere democratică” , închisă în august 2023 de justiția rusă.
Potrivit acestui studiu, procentul rușilor care se opun utilizării armelor nucleare împotriva Ucrainei a scăzut de la 52% în iunie 2024 - în ultimul sondaj - la 45% în noiembrie. În schimb, numărul respondenților care consideră acest lucru justificat se ridică la 39%. În detaliu, 11% consideră că este „pe deplin justificat” , în timp ce 28% consideră că este „destul de justificat” . Spre comparație, persoanele care au considerat justificată utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei reprezentau 34% dintre respondenți în iunie 2024 și 29% în în aprilie 2023.
Potrivit lui Alexei Levinson, șeful departamentului de cercetare socio-culturală de la Levada, care a vorbit la conferință, „de la bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki, ideea că așa ceva nu ar trebui să se mai întâmple niciodată a fost răspândită în societatea rusă ca o normă incontestabilă. S-a format o viziune simplă: „Așa a procedat dușmanul nostru, aducătorul răului, de aceea noi, care suntem de partea binelui, nu putem, nu trebuie și nu vom face la fel”.
Dar influența tot mai mare în sfera publică a experților militari care resping ideea că nu ar exista câștigători într-un război atât de distructiv a contribuit la schimbarea mentalităților. Poziția de a afirma că este posibil să se apere împotriva armelor nucleare a devenit larg răspândită. Astfel, ideea folosirii lor a ajuns „să nu mai fie de neconceput” . Și, adaugă Alexei Levinson, guvernul rus și mass-media au pus în aplicare o propagandă eficientă, care a „erodat temerile legate de utilizarea armelor nucleare”.
Vladimir Putin întărește doctrina nucleară rusă
În discursul său, Vladimir Putin a continuat, de luni de zile, să ridice amenințarea armelor atomice, cu care se confruntă Ucraina și Occidentul. În timpul unui summit regional organizat în Kazakstan, joi, 28 noiembrie, Vladimir Putin a amenințat că va lovi centrele de comandă din Kiev cu racheta sa balistică cu rază intermediară, Orechnik . Utilizase această rachetă hipersonică „invulnerabilă” pentru prima dată cu o săptămână mai devreme, într-o lovitură asupra orașului ucrainean Dnipro. Deși acest proiectil de ultimă generație nu a fost echipat cu focoase nucleare, este conceput pentru a le transporta. Vladimir Putin a mai precizat că nu va ezita să repete aceste fotografii.
Marți, 19 noiembrie, președintele rus a semnat și un decret prin care își extinde posibilitățile de utilizare a armelor nucleare. O decizie luată după autorizația eliberată Kievului de către Statele Unite de a lovi pământul rusesc cu rachete cu rază lungă de acțiune. „A fost necesar să ne adaptăm fundațiile la situația actuală”, a explicat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
În ceea ce privește sprijinul general pentru puterea rusă, acesta pare încă masiv. Se situează la 87% la sfârșitul anului, potrivit sondajului. Mai mult de douăzeci de puncte mai mult decât acum trei ani, înainte de războiul din Ucraina.