Antony Blinken anunță un nou ajutor american pentru Ucraina, în valoare de un miliard de dolari

07 Sep 2023
Antony Blinken anunță un nou ajutor american pentru Ucraina, în valoare de un miliard de dolari

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunțat un nou ajutor din partea țării sale către Ucraina „în valoare totală de peste un miliard de dolari [mai mult de 930 de milioane de euro]  ” pentru a face față invaziei ruse, scrie Le Monde.

„Ca parte a contraofensivei în curs, progresul s-a accelerat în ultimele săptămâni. Acest nou ajutor va ajuta la menținerea acestuia și la crearea unui nou impuls ”, a declarat Blinken la o conferință de presă cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba.

Acest nou ajutor al SUA depășește asistența contraofensivei și include ajutor financiar și umanitar pentru a ajuta la „reconstruirea unei țări libere, rezistente și prospere” după război, a spus Blinken. Aproximativ 300 de milioane de dolari (280 de milioane de euro) vor fi folosiți pentru a ajuta agențiile ucrainene de aplicare a legii „să restabilească și să mențină ordinea publică în zonele eliberate”;

Acest ajutor include 90 de milioane de dolari (83,91 de milioane de euro) pentru curățarea minelor din teritoriile eliberate și vehicule blindate concepute pentru a rezista dispozitivelor explozive improvizate și ambuscadelor (MRAP). Acest nou ajutor include 5,4 milioane de dolari (5,03 milioane de euro) din fonduri confiscate de la oligarhii ruși. Aceste fonduri vor fi folosite pentru a ajuta veteranii ucraineni să revină la viață.

Cu puțin timp înainte de acest anunț, Pentagonul a anunțat  un nou ajutor în valoare de 175 de milioane de dolari (163,16 milioane de euro), care include muniții cu uraniu sărăcit pentru tancurile Abrams. Blinken a spus că aceste tancuri vor ajunge în Ucraina în această toamnă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră