Numirea americancei Fiona Scott Morton, fost consultant pentru companii precum Microsoft, Apple, Amazon sau Pfizer, la postul de șef al Direcției pentru Concurență pentru UE a fost subiectul multor critici, scrie Le Monde.
Vicepreședintele Comisiei Europene responsabil de concurență, Margrethe Vestager, a anunțat pe Twitter , miercuri, 19 iulie, că a primit o scrisoare de renunțare de la Fiona Scott Morton. Numirea, pe 11 iulie, a economistului american, consultant pentru companii precum Microsoft, Apple, Amazon sau Pfizer, în postul de economist-șef al Direcției Generale Concurență a Comisiei a făcut obiectul multor critici în cadrul Uniunii Europene și a mai multor membre. Emmanuel Macron a declarat marți că este „are îndoieli” cu privire la această alegere.
Direcția Generală Concurență este componenta antitrust a executivului comunitar, responsabilă cu investigarea comportamentului anticoncurențial al companiilor, autorizarea fuziunilor și achizițiilor, dar și validarea ajutoarelor de stat din partea diferitelor guverne. Obținerea unei poziții atât de înalte în executivul comunitar de către un cetățean al unei țări non-europene este extrem de rară. Această direcție puternică este responsabilă de investigarea în special a abuzurilor de poziție dominantă ale giganților digitali, care au dus la amenzi record în ultimii ani. Numirea americancei Scott Morton vine într-un moment în care UE trebuie să implementeze o nouă legislație ambițioasă pentru a reglementa acest sector.
„Având în vedere controversele politice cauzate de selecția unui non-european care să ocupe acest post și importanța ca Direcția Generală [pentru concurență] să aibă sprijinul deplin al Uniunii Europene (…), „ am simțit cel mai bun lucru a fost pentru mine să demisionez", a scris Fiona Scott Morton în scrisoarea ei către UE.
Politicienii, în special din Franța, au pus sub semnul întrebării fostele ei funcții de șef de analiză economică la divizia antitrust a Departamentului de Justiție al SUA, între 2011 și 2012, sau de consultant pentru marile grupuri tehnologice. Aceștia au denunțat posibilele conflicte de interese și riscul de interferență a Washingtonului în deciziile UE. Comisia Europeană a refuzat cererea guvernului francez de a anula recrutarea acestei economist american profesor la Yale.
„Consultant”, dar nu „lobbyist”
Marți, în fața europarlamentarilor care au audiat-o, a avut multe dificultăți în a-i convinge de meritele acestei numiri. „Ideea [că Scott Morton] a lucrat pentru toți Gafam și că din această cauză nu poate lucra în sectorul tehnologic nu este pur și simplu adevărată”, a spus Margrethe Vestager, referindu-se la colaborări drept „consultant” , dar „niciodată” ca lobbyist” . Deschiderea postului către candidații non-europeni a apărut pe anunțul de post vacant publicat în luna martie, a mai explicat ea, justificând această alegere prin deficitul de competențe disponibile.
Cazul a divizat profund colegiul de douăzeci și șapte de comisari din fruntea executivului european. Cinci dintre ei, spaniolul Josep Borrell, francezul Thierry Breton, portughezul Elisa Ferreira, italianul Paolo Gentiloni și luxemburghezul Nicolas Schmit, îi scriseseră președintelui Ursula von der Leyen pentru a cere o reevaluare a acestei numiri.
„Salut decizia responsabilă a Fionei Scott Morton (…). Suveranitatea digitală a Europei este o cerință absolută” , a reacționat la Agence France-Presse, ministrul francez al digitalului, Jean-Noël Barrot.
Professor Fiona Scott Morton has informed me of her decision to not take up the post as Chief Competition Economist. I accept this with regret and hope that she will continue to use her extraordinary skill-set to push for strong competition enforcement https://t.co/8WSmWYc4LV pic.twitter.com/W3Zb34in7N
— Margrethe Vestager (@vestager) July 19, 2023
Grâce à la mobilisation transpartisane, nous avons gagné ! L’américaine Fiona Scott Morton ne travaillera pas à la Commission européenne. Une bonne nouvelle pour l’autonomie stratégique de l’Europe.
— Marion Maréchal (@MarionMarechal) July 19, 2023
Il faut désormais comprendre qui a soutenu cette candidature à la Commission.… pic.twitter.com/SrMYzvso6H