Unii dintre aliații Ucrainei încep să vorbească despre cum s-ar putea încheia lupta împotriva invaziei Rusiei, stârnind îngrijorări în alte câteva capitale occidentale că aceste eforturi ar putea duce la forțarea Kievului la o încetare prematură a focului, scrie Bloomberg.
Ca parte a discuțiilor lor privind strategia pentru anul următor, oficialii analizează mai serios cum ar putea lua contur un sfârșit negociat al conflictului și o rampă de ieșire, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea care au cerut anonimatul pentru a discuta despre deliberări private.
Oamenii au spus clar că orice decizie de a negocia îi revine Kievului și că nimeni nu-l presează pe Volodomyr Zelensky la discuții. Președintele Ucrainei a fost ferm, în public și în privat, că cedarea unui teritoriu Rusiei ar fi nedreaptă, au spus oamenii. Fără niciun semn că Rusia și-a redus obiectivele, perspectiva unor negocieri reale rămâne încă îndepărtată, au spus aceștia.
Dar, pe măsură ce războiul se îndreaptă spre o altă iarnă, pe câmpul de luptă există puține semne de oboseală. Asta îi determină pe unii oficiali aliați să înceapă să exploreze modalități prin care diplomația ar putea depăși impasul.
Deși incursiunea surpriză a Kievului în regiunea Kursk a Rusiei a schimbat percepția că războiul a ajuns într-un impas, există puține perspective imediate ca Kievul să disloce trupele rusești de pe tot teritoriul pe care îl ocupă, iar unii aliați rămân neclari cu privire la scopul strategic al operațiunii pe termen lung. Moscova s-a chinuit să avanseze la sol, dar rachetele sale au distrus o mare parte din infrastructura energetică a Ucrainei, stârnind temeri cu privire la modul în care va functiona țara în această iarnă.
Se așteaptă ca Zelensky să facă eforturi pentru aderarea la NATO și UE, pentru acorduri economice și de securitate și pentru o furnizare continuă de arme mai avansate, ca parte a „planului său de victorie”. El urmează să-l prezinte președintelui american Joe Biden când se vor întâlni în marginea Adunării Generale a Națiunilor Unite, la sfârșitul acestei luni. De asemenea, este dornic să împărtășească planurile candidaților la președinție Kamala Harris și Donald Trump.
O negociere pentru a pune capăt luptei ar trebui să rezolve o enigma cheie: cum să ne asigurăm că Ucraina nu va fi vulnerabilă la un viitor atac rusesc, liniștindu-i în același timp pe aliații săi că nu vor fi atrași într-un conflict direct cu Kremlinul. Această din urmă îngrijorare este un motiv major pentru care câțiva aliați au fost până acum precauți în ceea ce privește permiterea utilizării armelor cu rază lungă de acțiune pe care le furnizează în Rusia și posibilitatea ca Ucraina să devină parte a NATO - cu garanția sa de securitate - în curând.