Transportatorii BLOCHEAZĂ joi Piaţa Victoriei. MITING DE PROPORȚII pe drumurile din România, împotriva scumpirii RCA

13 Sep 2016 | scris de Veronica Micu
Transportatorii BLOCHEAZĂ joi Piaţa Victoriei. MITING DE PROPORȚII pe drumurile din România, împotriva scumpirii RCA

"Am sperat că Ordonanța de Urgență va cuprinde acest nou principiu și această modificare, amendamente pe care le-am făcut legate de tariful de referință. Astăzi (marți — n.r.), la întâlnirea pe care am avut-o dimineață cu domnul vicepremier Dâncu (Vasile Dâncu — n.r.) și cu domnul Borc (Costin Borc, vicepremier și ministrul Economiei — n.r.), în urma discuțiilor s-a concluzionat că mâine (miercuri — n.r.) la ora 8:00 să ne întâlnim la Guvern cu Consiliul Concurenței pentru a discuta forma pe care trebuie să o ia în Ordonanța de Urgență articolul privind tariful de referință. Totodată, punctul principal pe care l-am solicitat astăzi la care Guvernul nu are soluție este legat de înghețarea tarifelor la nivelul celor prezentate în raportul Milliman", a declarat într-o conferință de presă Augustin Hagiu, președintele Federației Operatorilor Români de Transport.

La rândul său, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Vasile Ștefănescu, a precizat că transportatorii așteaptă să vadă miercuri Ordonanța de Guvern modificată.

"Ne pregătim în continuare pentru protestul din data de 15 septembrie. Nu putem da niciun pas înapoi până nu vedem mâine (miercuri — n.r.) Ordonanța de Urgență. Suntem pregătiți în peste 20 de orașe din țară unde am depus cereri de protest, inclusiv în București. În București ne-a fost aprobat un număr de 5.000 de autovehicule, cu toate că noi am cerut 20.000 la acele două puncte, Guvern și Parlament. Ni s-a aprobat numai la Guvernul României. În toată țara vor fi 100.000 de mașini", a mai spus reprezentantul COTAR.

Transportatorii solicită Guvernului înghețarea primelor RCA la valorile medii calculate de ASF pentru luna iunie 2016, "tarife despre care ASF consideră că oferă stabilitate financiară și care stau la baza relansării pieței asigurărilor RCA din România".

Aceștia citează un extras din legea Consiliului Concurentei nr. 21/1996, respectiv "pentru sectoare economice determinate și în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocare acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri. Intervenția Guvernului în situațiile prevăzute se face cu avizul Consiliului Concurenței".

COTAR mai cere, de asemenea, ca proiectul de lege al RCA aflat în dezbatere la Senat, în Comisia de Buget-Finanțe, să fie adoptat prin ordonanță de urgență pentru a intra imediat în aplicare.

Transportatorii au acuzat recent ASF că a dezinformat opinia publică printr-un raport publicat în iulie, referitor la tarifele RCA. Potrivit acestui raport, creşterea medie a RCA în iunie 2016, faţă de iunie 2015, a fost de 52,7%, în marja plafonului de 50% convenit prin protocolul încheiat în decembrie 2015.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră