Prima vizită a lui Hollande în România. Marseilleza, cântată la Monumentul Soldatului Necunoscut (VIDEO)

13 Sep 2016 | scris de Veronica Micu
Prima vizită a lui Hollande în România. Marseilleza, cântată la Monumentul Soldatului Necunoscut (VIDEO)

UPDATE 12:05 - Președintele Klaus Iohannis a declarat că relația cu Franța reprezintă o prioritate pentru România, în timp ce șeful statului francez, Francois Hollande, a subliniat că Parteneriatul strategic dintre cele două țări trebuie aprofundat.

"Împărtășim aceeași viziune despre dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului strategic. Am discutat despre nevoia de a susține și aprofunda numeroase aspecte de succes ale cooperării sectoriale, unde aș menționa cooperarea economică. Am fost de acord să intensificăm dialogul", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, unde a susținut o declarație de presă alături de omologul său francez.

La rândul său, Francois Hollande a vorbit despre legăturile comune dintre România și țara sa, subliniind colaborarea româno-franceză atât la nivel politic, cât și economic, cultural și în domeniul apărării.

"Aici, în România, am impresia că mă aflu acasă", a afirmat Hollande.

UPDATE 9:50 - Francois Hollande a fost primit cu onoruri militare la Palatul Cotroceni. Președintele francez a fost așteptat pe platoul oficial de Klaus Iohannis, din delegație făcând parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, și consilieri prezidențiali.

După intonarea imnurilor celor două state, președintele Franței a dat onorul Regimentului de Gardă și Protocol. Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri oficiale și de o declarație de presă comună.

UPDATE 9:15 - Președintele francez Francois Hollande a vizitat, în această dimineață, Monumentul Soldatului Necunoscut din Parcul Carol - prima oprire din programul vizitei de stat pe care o face în România. Imaginile publicate de Președinția Franței îl arată pe Hollande în timp ce se intonează imnul țării, Marseilleza.

Reamintim că Mausoleul din Parcul Carol a fost ridicat în 1923, în onoarea soldaților morți în Primul Război Mondial.

--------------------------------

Francois Hollande a ajuns, noaptea trecută, la Bucureşti, liderul de la Élysée fiind întâmpinat pe aeroportul "Henri Coandă" de o delegaţie din care a făcut parte şi ambasadorul român în Franţa, Luca Niculescu. Este pentru prima dată când Hollande vine la noi în ţară și prima vizită, după 25 de ani, a unui președinte francez în România.

Conform programului, șeful Hexagonului va fi primit, la ora 9:00, cu onoruri la Palatul Controceni și va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis, după care cei doi vor pleca spre Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din Măgurele.

La ora 13:00, Francois Hollande se va întâlni cu Dacian Cioloş în cadrul unui prânz oficial, după care preşedintele francez şi premierul român vor merge la Ghimbav, Braşov, pentru a inaugura fabrica de elicoptere Airbus.

Noul model de elicopter fabricat la Ghimbav va fi creat de Airbus în colaborare cu IAR, Aerostar, Aeroteh şi Turbomecanica.

Marţi seară, Iohannis va oferi o cină oficială pentru preşedintele francez.

AFP, despre vizita la București a lui Hollande: Pentru Paris, relația cu România este un exemplu al "Europei pe care o vrem pentru mâine"

Agenția de presă franceză AFP anunța ieri că Parisul consideră relatia dintre Franța și România drept un exemplu al "Europei pe care o vrem pentru mâine: o Europă a investițiilor, o Europă a creșterii economice orientate spre tehnologiile de viitor, o Europă a securității".

"Pentru Franța, România se distinge de alte țări din Europa Centrală, precum Ungaria sau Slovacia, cărora șeful statului francez le-a reproșat dur joi, fără să dea nume, că nu își asumă "responsabilitatea europeană", potrivit AFP.

Jurnaliștii francezi au amintit că Parisul a salutat "eforturile considerabile" făcute de București pentru a implementa PNR (Passenger Name Record - n.r.) - schimbul de date privind pasagerii curselor aeriene în Europa, în cadrul luptei împotriva terorismului, de a combate corupția și crima organizată sau pentru a găzdui refugiați.

Vizita lui Hollande la București vine cu trei zile înainte de summitul european de la Bratislava.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră