AraArt: licitație cu „greii” picturii românești – Petrașcu, Tonitza, Aman, Andreescu, Grigorescu, Luchian

03 Iul 2015
AraArt: licitație cu „greii” picturii românești – Petrașcu, Tonitza, Aman, Andreescu, Grigorescu, Luchian
Miercuri, 15 iulie 2015, AraArt organizează o licitaţie cu lucrări de artă plastică şi decorativă, printre care se numără nume cu greutate în istoria picturii românești: Gheorghe Petrașcu, Ion Andreescu, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae N. Tonitza, Octav Băncilă, Theodor Aman. Expoziția care anticipează Licitația este deschisă colecționarilor și iubitorilor de artă la Casa Capșa în perioada 13-15 iulie, între orele 11 și 19.

Aerul misterios al picturilor lui Petrașcu transpare în mod inevitabil, căci nu întâmplător spunea un comentator elvețian cu privire la pictura lui Petrașcu faptul că “degajă impresia ciudată pe care ar produce-o niște obiecte stând de vorbă, noaptea, între ele.” Lucrarea sa ce înfățișează farmecul Veneției pune în valoare exact aceasta vibrație artistică aparte, fiind evaluată la prețul de pornire de 14.000 euro.

Un peisaj plin de lirism regăsim și în lucrarea Pădurea de fagi, semnată Ion Andreescu, evaluată la prețul de pornire de 30.000 euro. Alături de Andreescu, Licitația AraArt mai aduce în atenția iubitorilor de artă o lucrare a lui Nicolae Grigorescu, cel ce pe bună dreptate este considerat pictorul național al României. Lucrarea este intitulată Viței la Adăpat și a fost evaluată la prețul de pornire de 10.000 euro.

Lecția lui Grigorescu apare extrem de pregnant ca influență în lucrarea lui Ștefan Luchian, Cu vaca la păscut. Aceasta imortalizează un episod ce amintește de copilăria celui ce avea să devină marele pictor Ștefan Luchian, perioadă ce a fost marcată de farmecul simplu și luminos al dealurilor cu vii și al luncilor de pe malurile Prutului, și – să nu uităm – un artist ce se declara la începutul carierei un admirator profund al formulei grigoresciene. Lucrarea a fost evaluată de experții AraArt la suma de 4.000 euro. La polul opus, Licitația AraArt aduce în prim-plan și Casa din Brebu, o capodoperă în ulei a lui Ștefan Luchian, operă de maturitate, care alături de lucrarea menționată anterior, condensează întreaga formula a lui Luchian, de la începutul și până la finalul evoluției sale artistice. Lucrarea a fost evaluată de experții AraArt la suma de 40.000 euro.

Licitația va mai găzdui și opere semnate de Nicolae Tonitza, fie înfățișând reconstituiri ale chipului de altădată al farmecului de la malul mării, în lucrarea Case din Mangalia veche, lucrare evaluată la suma de 8.000 euro, fie înfățișând candoarea copilăriei prin portretul fiului său, Petru, parte dintr-o serie de tablouri cu toți copiii săi, ce au făcut să prindă viață sintagma “Nicolae Tonitza, pictorul copiilor”. Lucrarea Petru este scoasă la licitație pentru suma de 9.000 euro. În total, Tonitza este prezent în Licitația AraArt cu 6 tablouri, dintre care nu putem trece cu vederea în special lucrarea Flori în ulcică albastră, ce amintește atât de creațiile lui Ștefan Luchian, cât și de pictura populară pe sticlă. Prețul de pornire pentru această lucrare este de 18.000 euro.

În aceeași notă a picturilor ce înfățișează delicatețea și explozia de culoare a buchetelor de flori, merită menționată și lucrarea lui Octav Băncilă intitulată Crizanteme, expresie luciă a ceea ce are mai valoros pictura lui, evaluata la prețul de 6.000 euro.

Nu în ultimul rând, Licitația AraArt va impresiona ochiul colecționarului inițiat, ca și pe cel al iubitorului de artă novice prin nudul initulat Melancolie, semnat Theodor Aman. Pictura este renumită datorită faptului că este prima experiență de avengură din procesul de devenire a Școlii noastre moderne. Prețul de pornire este 26.000 euro.
 

Alte stiri din Expozitii

Ultima oră