Lumea crede în ziduri!

07 Feb 2017 | scris de Marian Nazat
Lumea crede în ziduri!

Odinioară, Moscova nu credea în lacrimi. În cinematografie doar,  acolo unde sufletul pravoslavnic este inegalabil prin clătinare și adâncime. Dincolo de peliculă, Kremlinul nu se sinchisea neam de suferințele mujicilor, prinși pe veci  în mrejele misticii  țariste.

Deunăzi, l-am auzit pe  președintele mexican spunând răspicat și amenințător că „Mexicul nu crede în ziduri !” Ricana era răspunsul aztecilor la năstrușnicia lui Trump de a despărți cele  două țări  printr-o  stavilă de beton. Iar cu o piedică legislativă, un decret trumpist defel în spiritul multicultural  al vremii, musulmanii din vreo șapte  state cu deprinderi  teroriste sunt opriți la frontieră. America își închide granițele în fața  exodului islamist și din clipa aceasta mă încearcă niște temeri. Riposta fanaticilor religioși subjugați de  învățăturile lui Allah nu va  întârzia, Dumnezeu să ne ocrotească!     

Lângă noi, ungurii s-au apucat  și ei să înalțe obstacole împotriva puhoiului de arabi plecați în pribegie înspre Europa de Vest, semn că  lumea crede în ziduri! Încă.     

După dărâmarea cu surle și trâmbițe a zidului berlinez,  omenirea a căzut mai repede  decât mă așteptam în nostalgia propriului coșmar și s-a pornit să construiască iarăși zăplazuri. Bariere între unii și alții, întru înstrăinarea  de sine și nu numai.  Culmea, în plină epocă a globalizării ! Amintirea Marelui Zid Chinezesc nu-i dă odihnă, o urmărește obsesiv. Atunci, trăia cu  spaima cotropitorilor, acum, cu  spaima migratorilor, deloc belicoși,  dar flămânzi și săraci.

D-aia îl înțeleg de minune pe nemuritorul Caragiale: „Vrei să cunoști  lumea? Privește-o de aproape. Vrei  să-ți placă? Privește-o de departe”. Adică  dinapoia zidurilor…

P.S. Deja  un magistrat federal din Seattle a blocat aplicarea ordinului de restricție, numit pompos „Protejarea națiunii de intrarea teroriștilor străini”. Donald Trump a ripostat în stilu-i caracteristic – o soluție „ridicolă”, pronunțată  de  un „așa-zis judecător” -, iar Departamentul Justiției a făcut apel la eretica hotărâre, respins deocamdată. Cică onorabilul și-ar fi depășit atribuțiile atunci când a pus sub semnul întrebării abilitatea șefului statului de a lua decizii corecte pe probleme de securitate națională. Cu o săptămână înainte, președintele l-a demis pe procurorul general, care nu-i împărtășea opiniile „antiteroriste”. Vasăzică, ditamai atacul la independența Justiției americane, ceea ce mă îngrijorează profund. Întâmplarea mă îndeamnă să  protestez în fața Ambasadei SUA de la  București, cu o pancartă mare, pe care să scriu: „Trump, jos labele de pe Justiție!” Ezit încă și nu știu de ce…  Adică stimabilul cetățean  Klemm să iasă mereu și să  ne tragă de urechi, iar eu să nu mă îngrijorez de soarta țării sale?! 

                                       Marian Nazat (www.mariannazat.ro)

 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră