Prozatoarea şi publicista Sânziana Pop, cea care a zidit şi, precum a mărturisit, „s-a zidit de vie în Formula AS”, îşi sărbătoreşte la 24 iunie ziua de naştere. La ceas aniversar îi spunem “La mulţi ani!”
S-a format la şcoala lui Filip Brunea-Fox şi Geo Bogza, remarcându-se pe dată drept unul dintre cei mai talentaţi reporteri literari ai perioadei 1970-1980. A semnat reportaje emoţionante şi fascinante, ilustrând clipe de viaţă, realităţi poetice şi dure, faţete ale unei Românii mai puţin prezentate, în “Luceafărul”, unde a fost şi şef de secţie. A debutat în 1966 cu volumul „Nu te lăsa niciodată”, prefață de Gh. Achiței, distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor. În 1991, a înfiinţat o publicaţie căutată de cei care ştiu ce înseamnă să aşterni pe hârtie reportaje şi informaţii de calitate. Concediată din postul de redactor şef al ziarului “Viitorul românesc”, în urma unei şedinţe furtunoase, a fost urmată de colectivul redacţional care i-a propus să pună bazele unei reviste. “«Formula AS» n-a fost un ideal. S-a născut din motive sentimentale”, a explicat Sânziana Pop, în numărul 1000 al revistei.
A traversat şi clipe grele, în ritm cu bătăile inimii Formulei AS, pe care n-a abandonat-o nici o clipă, ci a căutat soluţii de redresare în momentul în care o mare parte din redacţie a abandonat “corabia” în 1995. Schimbarea “macazului”, orientarea dinspre zona politicului spre socio-cultural, i-a adus şi i-a susţinut succesul. “Oamenii aveau nevoie de aer proaspat, de oxigen. Şi aveau nevoie, mai ales, de repere care să-i ajute să-şi regăsească identitatea, să se sprijine din nou pe valori: credinţă, tradiţie, cultură, realităţi româneşti descoperite la sursă. Am mers pe drumul ăsta şi n-am greşit”. Iată că titlul volumului de debut, „Nu te lăsa niciodată”, publicat în 1966, este o adevărată manifestare de credinţă pentru, Sânziana Pop! La mulţi ani, stimată doamnă!