Este cunoscut ca fiind fostul director al Muzeului Țăranului Român, din 2005 până în 2010, făcând lucruri extraordinare pentru această instituție. Și a făcut-o cu dragoste și convingere deoarece a știut dintotdeauna că cel care a păstorit vremurile de la începutul de leat al plămădirii noastre ca nație, cel care și-a cântat din fluier ori din frunză dorurile, care a binecuvântat izvoarele și apele și s-a umbrit sub frunza deasă a codrului frate, cel care și-a ținut creștinește sărbătorile și a lăsat în veac cultura și tradițiile, a adunat în horă păsările cerului și florile câmpului țesute-n fir de in, a cioplit porți cu sori și arbori ai vieții, el, împărătescul țăran român, a fost și este coloana noastră vertebrală.
S-a născut la 23 mai 1951, în București, într-o familie de intelectuali, cu tatăl cardiolog și bunicul geograf. De-aia, poate, inima lui s-a îndemnat să bată cu bucurie numai atunci când drumurile l-au purtat spre cele patru geografice puncte cardinale! A copilărit în cartierul Buzești, pe lângă Piața Victoriei și pe la Hala Matache și mai ține minte un parc mare și un dud uriaș unde, ei, copiii, se jucau și se cățărau cu sârg și genunchi însângerați până în vârful copacului. Dudul era un fel de „poartă stelară” pentru ei, deoarece, în imaginația lor, avea o ascunzătoare secretă care dădea într-o subterană ce traversa Bucureștiul și ieșea la Giurgiu. Veri întregi au păzit acea ascunzătoare!
A învățat la Școala nr.11 de pe Kiseleff, vizavi de Muzeul Țăranului, care apoi a fost arondată la Liceul „Petru Groza”. După liceu, urmează cursurile Facultății de Psihologie a Universității București (pe care o absolvă în anul 1974), devenind cercetător în psihologie al Institutului de Geriatrie (1974-1978), între 1979-1991 fiind cercetător al Centrului de Antropologie de pe lângă Academia Română.
În 1990 a inițiat organizarea Societății de Antropologie Culturală din România al cărei președinte a fost între 1994 și 2000. În 1993 obține titlul de Doctor în Psihologie cu teza „Ungureni și pământeni. O analiză etnopsihologică.” A fost profesor inviat la numeroase universități și centre avansate din Franța, Elveția, Germania, Belgia, Canada, etc. Domeniile sale de specialitate sunt etnopsihologie, identitate și etnicitate, studiul comunităților.
În 2006 a fost decorat de Președintele României pentru serviciile aduse culturii române. Momentan, din 2000 încoace, este șeful Catedrei de Sociologie la Școala Națională de Științe Politice (SNSPA), unde susține cursurile de Antropologie și cele de Comunități Sociale.
Astăzi, cunoscutul și apreciatul antropolog împlinește 65 de ani. Să-i urăm multă sănătate, toate cele bune, zile tihnite, bucurii și o bună înțelegere cu studenții. La mulți ani, Vintilă Mihăilescu!