Ba chiar a impus în gimnastică o săritură extrem de dificilă, care îi poartă numele, fiind executată în premieră de ea la Olimpiada din 2000, de la Sydney. Și dacă în acei ani era o copilă drăgălașă, acum, la 37 de ani, este frumoasă de-a binelea. Totodată este a doua gimnastă română inclusă în International Gymnastics Hall of Fame, după Nadia Comăneci.
S-a născut la 7 octombrie 1979, la Constanța, și-a împrumutat culoarea ochilor din albastrul-azuriu al mării, zâmbetul din seninul cerului și perseverența din încăpățânarea valului de-a se întoarce mereu și mereu la țărm. A avut o copilărie fericită alături de fratele său și o familie minunată care a sprijinit-o în tot ce și-a dorit să facă.
De fapt, se poate spune că s-a bucurat numai de „copilăria mică”, deoarece, la vârsta de 6 ani, a început să practice gimnastica. Și aici, la început, i s-a părut a fi o joacă, bucuroasă că poate să sară când vrea în groapa cu bureți. Cu timpul însă, această joacă a devenit una mai serioasă, noroc că i-a plăcut și n-a regretat nici o clipă că părinții au ales pentru ea acest sport. Oricum, dacă n-ar fi făcut gimnastică, tot în orizontul sportului ar fi rămas, făcând patinaj artistic.
A crescut valoric cu fiecare an și fiecare competiție, astfel încât, la Campionatele Europene de Juniori, Arezzo 1992, iat-o pe locul I împreună cu echipa națională. După acest prim pas a urmat includerea sa în lotul olimpic de la Deva, unde lotul avea în componență două nume deja afirmate pe scena internațională: Lavinia Miloșevici și Gina Gogean. Aici, munca și talentul se combină perfect și-o propulsează spre cel mai înalt nivel.
A participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, fiind medaliată la fiecare dintre ele, are zeci de trofee la Campionatele Mondiale, Europene, turnee la Cupa Mondială, Campinatele Naționale. A obținut șapte medalii olimpice și zece medalii la Campinatele Mondiale și-a câștigat cu echipa României patru titluri mondiale consecutive.
După Olimpiada de la Sydney, Simona se retrage din activitatea sportivă (dar nu din preajama sportului). În prezent, locuiește în Timișoara alături de soțul său, avocatul Cosmin Tabără, fiul fostului ministru Valeriu Tabără, având împreună un băiat și o fată. Simona lucrează ca asistent universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, este vicepreședintele Federației Române de Gimnastică și antrenoare de gimnastică. Din 1997 este cetățean de onoare al Constanței.
Astăzi, marea noastră campioană, multiplu medaliată cu aur, împlinește 37 de ani. Să-i urăm mult, mult bine, multă sănătate, fericire alături de familia sa frumoasă, să i se împlinească toate proiectele viitoare și să-i mulțumim că a făcut România cunoscută în lume și pe noi mândri că-i suntem compatrioți. La mulți ani, Simona Amânar!