Astăzi este ziua ta - Marcel Iureș

02 Aug 2022 | scris de Paul Rogojinaru
Astăzi este ziua ta - Marcel Iureș

Cu roluri în zeci de piese de teatru şi filme, actor care a jucat în ultimele două decenii în pelicule străine cu mare succes de casă, actor profund, cu uriaş talent, cu un simţ al scenei greu de atins de alţi colegi de breaslă, Marcel Iureş are o carieră internaţională impresionantă, legată de rolurile din filmele : Amen, Războiul lui Tom Hart, Misiune Imposibilă, Interviu cu un vampir: Cronicile vampirului, Pacificatorul, etc.

Pe de altă parte, este cald, senin, calm, fără nicio “ţâră” de agresivitate şi debit verbal specific oltenilor. Asta când e printre oameni. Când e, însă, pe scenă e zeu, e împărat, e rege, dar e şi drac, nelegiuit ori impostor. E actor. Mare. Complet.

Este, poate, cel mai important actor român de compoziţie, primind de două ori titlul de cel mai bun actor de teatru din România. Este preşedintele Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul Act jucând, evident, pe scena acestuia. Este Marcel Iureş, cel care a jucat alături de cei mai mari actori de la Hollywood, în filme văzute în toate colţurile lumii.

S-a născut la 2 august 1951, în Băileşti, şi-a moştenit umorul „gândit”, fin şi şfichiuitor al oltenilor, cât şi „mintoşenia” oltenească, cea care salvează din orice situaţie pe oricare urmaş al lui „Nea Mărin”. În copilărie citeşte enorm ( e „şoarecele de bibliotecă” al bibliotecii şcolii şi bibliotecii orăşeneşti), face liceul la Craiova şi urmează Şcoala populară de Artă.

Elev fiind, joacă în câteva piese de Giraudoux şi Cehov, fără să simtă o atracţie specială pentru scenă. Numai că, într-o dimineaţă, destinul i-a bătut în geam! Îl caută pe marele actor de la Naţionalul din Craiova, Remus Mărgineanu, şi-i spune că vrea să se facă actor.

Mai erau doar trei săptămâni până la examenul ce ar fi trebuit dat la IATC. Cum nu-i plăcea să spună poezii, învaţă cu greu cele şase poezii pe care i le-a ales Remus Mărgineanu şi, spre stupoarea tuturor, trece de etapa eliminatorie. Ursitoarele îşi făcuseră datoria...

Absolvă IATC-ul, promoţia 1978, şi debutează pe scena teatrului Bulandra în piesa „Ferma”. Din 1978 până în 1981 a fost angajat al Teatrului Naţional din Cluj, însă, din 1981, încântă tânăra generaţie strânsă de câteva ori pe săptămână de Florian Pittiş la Bulandra, unde recită poezia „La vie en rose”, în cadrul spectacolului „Poezia muzicii tinere”. Primeşte primul său rol de cinema, Franz Liszt, în filmul „Vis de ianuarie”.

Între timp, joacă la Bulandra şi la Odeon pe cei mai importanţi eroi shakespearieni: Hamlet, Henric al IV-lea, Richard al III-lea. Îşi continuă şi cariera cinematografică cu roluri în filmele „Artista, dolarii şi ardelenii”, „Să mori rănit din dragoste de viaţă”, „Cei care plătesc cu viaţa”, etc.

Cariera internaţională începe, după 1994, cu mari roluri jucate alături de actori celebri precum Tom Cruise, Brad Pitt, George Clooney, Nicole Kidman, Colin Farell, Bruce Willis, Daniel Craig, etc.

Astăzi, Marcel Iureş împlineşte 71 de ani. Să-i urăm multă sănătate, bucurii, zile luminoase, cât mai multe roluri mari şi să-i mulţumim pentru faptul de a ne face să ne simţim mândri că-i suntem conaţionali, atunci când îl vedem jucând alături de marii actori ai lumii. La mulţi ani, maestre!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră